REGION SAHEL NE PRIPADA ZAPADU Nebenzja: "Rusija pruža sveobuhvatnu pomoć vojsci Malija"

Đ.G.

12. 04. 2023. u 20:43

REGION Sahela ne pripada Zapadu, rekao je stalni predstavnik Rusije u organizaciji Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, pozivajući zapadne zemlje da puste Malijce i stanovnike drugih zemalja u regionu da sami rešavaju svoje probleme uz angažovanje tih partnere koje su sami izabrali.

РЕГИОН САХЕЛ НЕ ПРИПАДА ЗАПАДУ Небензја: Русија пружа свеобухватну помоћ војсци Малија

Foto: AP Photo/Richard Drew

Na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji u Maliju, predstavnik Albanije optužio je vojsku Malija i Vagnerovu grupu za kršenje ljudskih prava, a stalni predstavnik Francuske Nikolas de Rivijer najavio je neku vrstu "masakra" navodno počinjeno u jednom od naselja pre oko godinu dana.

- Rusija pruža sveobuhvatnu pomoć malijskoj vojsci, uključujući i u oblasti povećanja njene borbene sposobnosti, obuke vojnog osoblja i pripadnika policije. Naša bilateralna saradnja se odvija na zahtev Bamaka i u strogom skladu sa važećim međunarodnim pravom - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući, između ostalog, ruskoj podršci, oružane snage Malija su uspele da značajno povećaju svoj potencijal u suprotstavljanju terorističkoj pretnji i da to pretvore u prave rezultate „na terenu“.

- Još jednom smo slušali negativnu reakciju jednog broja zapadnih kolega na jačanje rusko-malijske saradnje. Žao nam je što ih proganjaju pitanja geopolitičke konkurencije - naglasio je stalni predstavnik.

- Svi znaju da je destabilizacija Sahela i Malija, posebno, rezultat neodgovornih vojnih akcija zapadnih zemalja u Libiji. Dugogodišnje prisustvo zapadnih zemalja u ovom delu Afrike takođe nije dalo opipljive rezultate. S tim u vezi, pozivamo naše kolege u Savetu da priznaju svoje greške i odustanu od neokolonijalnih navika. Ovaj region ne pripada vama - rekao je Nebenzja.

On je pozvao zapadne predstavnike da prepuste „Malijanima i građanima drugih zemalja u regionu da sami preuzmu kormilo i rešavaju svoje probleme uz angažovanje onih partnera koje su sami izabrali“. I nismo dobili nikakve žalbe od afričkih partnera u vezi sa parametrima naše interakcije sa njima“, zaključio je on, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)