NOVA ZAŠTITA RUSKIH TOS-1A: U strahu od ukrajinskih dronova Rusija postavlja „zaštitne kaveze“ na svoj smrtonosni VBR

P. Z. S. /eurasiantimes.com

11. 04. 2023. u 21:45

RASPOREĐIVANjEM ruskog smrtonosnog TOS-1A „Solncepek“ na linije fronta gde besne intenzivne borbe, Moskva je navodno postavila „kaveze“ na ove sisteme VBR kako bi minimizirala uticaj potencijalnog neprijateljskog napada.

НОВА ЗАШТИТА РУСКИХ ТОС-1А: У страху од украјинских дронова Русија поставља „заштитне кавезе“ на свој смртоносни ВБР

Foto printskirn telegram vysokygovorit


Od 8. aprila, slike koje prikazuju ove zaštitne strukture instalirane na TOS-1A počele su da se pojavljuju na mreži. Rob Li, viši saradnik na Institutu za spoljnu politiku, objavio je na Tviteru fotografiju sistema rekavši: „Čak i ruski TOS-1A termobarični MLRS dobijaju krovne ekrane“.

Ako su izveštaji u ruskim medijima nešto što je moguće, neprijatelji ne mogu da izbegnu udar raketa koje ovaj sistem ispaljuje čak ni u rovovima, što ga čini jednim od najstrašnijih ruskih oružanih sistema na bojnom polju.

Od početka ruske ofanzive, ovi sistemi su korišćeni za granatiranje ukrajinskih položaja sa razornim udarom. Ruske oružane snage napale su ukrajinske položaje termobaričnim raketama kalibra 220 mm. Vakumske bombe, poznate kao termobarično oružje, su dvostepena municija koja proizvodi masivne eksplozije.

Američki stručnjak za odbranu, Dejvid Hambling, nedavno je izjavio da je najbrži metod da se neutrališe ovaj sistem oružja da se odmah locira i uništi lansere pre nego što mogu da ih ispale. Hambling je naglasio koliko su ovi MLRS bili vitalni za rusku vojsku, osim što je izrazio zabrinutost zbog ogromne štete koju mogu da nanesu infrastrukturi Ukrajine.

Prema organizaciji Oryxspioenkop OSINT, Ukrajina je uništila jedan, oštetila drugiu i zaplenila četiri iz ove serije MLRS.

Razumljivo je zašto bi Ukrajina želela da ih gađa, s obzirom na smrtonosne efekte ovog oružja, koje lansira rakete sa termobaričnim, ili gorivo-vazdušnim eksplozivom, bojevim glavama koje apsorbuju kiseonik iz okoline da bi proizvele eksploziju visoke temperature.

Početkom sukoba prošle godine, snimak koji je objavila Služba bezbednosti Ukrajine pokazao je kada se ukrajinski dron zabio u TOS-1A baš kada se MLRS spremao da puca. Sa porastom upotrebe dronova od strane Ukrajine poslednjih meseci, pretnja od napada dronovima na jedan od ovih bacača plamena možda nikada neće nestati.

Sa svoje strane, Rusija verovatno zna da bi Ukrajinci pokušali da raznesu ovaj sistem kako bi sprečili razorne napade na sopstvene pozicije. Ovo objašnjava zašto su ruske trupe koristile „kavez za zaštitu“ na MLRS, uprkos nezadovoljavajućim borbenim rezultatima ovih zaštitnih struktura na ruskim tenkovima.

 


ZAŠTITNI KAVEZES NA VRHU TOS-1A

Rusija ima hiljade tenkova, MLRS i oklopnih vozila koja su sva podložna napadima ukrajinskih vojnika koji koriste džaveline i drugo protivoklopno oružje. Rusija je pokušala da reši ovaj problem pre eskalacije svog rata u Ukrajini tako što je zavarila letvice domaće proizvodnje na vrh nekih svojih tenkova.

Međutim, nedeljama nakon što je počeo rat, postalo je očigledno da neobični dodaci ruskim tenkovima koji su nazvani „kavezi za rešavanje problema“ nisu umanjili moć prodora ukrajinske municije.

Kavezi, koji se takođe nazivaju oklopom od letvica, oklopom od šipki, oklopnim kavezom i oklopom za odvajanje, jedinstvena su odbrana koja se koristi na teškim vojnim vozilima kako bi se smanjila šteta koju donosi visokoeksplozivno protivtenkovsko (HEAT) oružje.

Prvi kavezi su primećeni na ruskim tenkovima T-80 koji su marširali na Krim u novembru 2021. U to vreme, video snimak TikTok-a prikazivao je tenk T-80 iz sovjetske ere kako se provlači kroz blato sa kupolom prekrivenom nečim čudnim - krovom od metalnih letvica.

Međutim, ubrzo nakon toga, ukrajinske snage su počele da testiraju džaveline na statičnim ciljevima koji su takođe bili u kavezima kao odgovor. Ishodi nisu slutili na dobro ruskim snagama u narednim mesecima, jer su ukrajinski ATGM uništili nekoliko ruskih tenkova, uprkos kavezima postavljenim na njima.

Penzionisani general-major Patrick Donahoe, bivši šef vojnog centra izvrsnosti za manevare u Fort Benningu, u Džordžiji, rekao je za EurAsian Times: „Upotreba oklopa sa letvicama ili oklopa - postoji najmanje od Drugog svetskog rata. Pokazalo se da je efikasan protiv visokoeksplozivnih protivtenkovskih (HEAT) bojevih glava tako što je ili razdvojio bojevu glavu ili prisilio na ranu detonaciju i rano formiranje rastopljenog mlaza koji se koristi za prodor u oklop vozila. Ove bojeve glave su poznate kao „oblikovana punjenja“. Videli smo nedavno korišćenje ovih oklopnih sistema sa RPG kavezima koji su bili postavljeni na Strikerima u Iraku i Avganistanu. Upotreba dvostrukih tandem bojevih glava u modernim protivtenkovskim projektilima je način da se prodre u ove odvojene oklopne sisteme, pa čak i „reaktivni“ oklop koji eksplodira pri kontaktu kako bi raspršio rastopljeni mlaz. Džavelin je takav sistem.”

Nakon što je počeo rat, Rusi su takođe opremili svoje arhaične i slabe tenkove T-62 onim što je tada bilo poznato kao „kaveze za rešavanje problema“ pre nego što su ih poslali u bitku.

Međutim, ruske trupe i vojni stručnjaci su takođe doveli u pitanje korisnost ovih kaveza koji tvrde da je naneo više štete nego koristi posadama tenkova.

Ranije je kapetan ruskog tenka Aleksej Uhačov rekao časopisu Moskovski Komsomolec: „Zavarili smo rešetke na vrh naših tenkova, ali smo ih na kraju uklonili. Na prvom mestu, rešetke stvaraju probleme: mitraljez se ne okreće, antene se zakače za rešetku, radio pregoreva, a vi nemate komunikaciju.

Foto: Printscreen

Rešetke, koje su tenkisti nazvali „roštilj za roštilj“, nisu uspele da odbiju rakete na bojnom polju. Uhačov je nastavio, rekavši da je još gore ako posada mora da pobegne iz tenka sa kavezom na krovu jer bi ih metalna rešetka zatvorila u kupolu.

EurAsian Times je došao do vojnih stručnjaka, koji su došli do sličnog zaključka o efikasnosti strukture.

Vojni veštak potpukovnik J.S. Sodhi (retd) je objasnio: „Zaštitni kavezi su zavarene rešetke na vrhu tenka kako bi se sprečili napadi dronova i drugih projektila. Oni su glomazni i obavijaju kupolu tenka kao kavez. Kupola je najkritičniji deo tenka jer ima veoma tanak oklop i u njemu se nalazi posada tenka, sekundarno naoružanje i sistemi radio komunikacije.

On je nastavio: „Doživljavajući velike gubitke svojih oklopnih borbenih vozila (OBV) u produženom ratu Rusije i Ukrajine, Rusija je počela da koristi „improvizovane oklopne letve” koji se takođe nazivaju „kavezi za zaštitu” na svojim tenkovima kako bi minimizirala svoje gubitke. Zaštitni kavezi se nisu pokazali efikasnim ni u ovom ratu ni u ratu Jermenije i Azerbejdžana 2020, odakle su Rusi kopirali ovu ideju.

Iako su ovi kavezi bezvredni protiv velikog oružja bačenog iz vazduha i protivtenkovskih vođenih projektila, oni bi mogli da obezbede određenu odbranu od malih bombi koje bacaju komercijalni dronovi. Kavezi ne pružaju nikakvu zaštitu od bočnih napada drugog oružja.

Međutim, ako Ukrajina odluči da napadne ove sisteme teškim bespilotnim letelicama ili raketama, stručnjaci veruju da su vrlo male šanse da će preživeti.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost