"MORAJU DA OBAVE SVOJU DUŽNOST": Kraljica Elizabeta želela da njeni unuci učestvuju u ratu u Avganistanu

Tanjug

11. 04. 2023. u 14:34

BRITANSKA kraljica Elizabeta II zalagala se za to da njeni unuci, prestolonaslednik Vilijam i princ Hari, učestvuju u ratnim sukobima u Avganistanu, izjavio je bivši komandant i general Majk Džekson.

МОРАЈУ ДА ОБАВЕ СВОЈУ ДУЖНОСТ: Краљица Елизабета желела да њени унуци учествују у рату у Авганистану

Foto: Tanjug

On je u novom dokumentarcu ITV-a pod naslovom ''Prava kruna'', kršeći vojne protokole o tajnosti, naveo da je kraljica imala nedvosmisleno jasan stav o tome, prenosi britanski San.

- Moji unuci su uzeli moj šiling, i sada moraju da obave svoju dužnost - navodno je rekla kraljica prilikom audijencije generala Džeksona, ali je, kako je on naveo, naknadno odlučeno da je reč o prevelikom riziku.

- Odlučeno je da je Vilijam kao naslednik naslednika preveliki rizik. Za njegovog mlađeg brata, rizik je bio prihvatljiviji - rekao je general.

Kako San navodi, kraljičina odluka nije doneta olako, pošto je ona bila najupućenija osoba u zemlji o razmerama intenziteta sukoba u Avganistanu.

Foto: EPA

- Ona ima potpun pristup izuzetnoj količini informacija. Sećam se da sam tada pomislio: ''Vau, Njeno visočanstvo zna više od nas''. Veoma je upućena i poznaje sve detalje - rekao je tadašnji šef MI6 Džon Skarlet.

San podseća da je princ Vilijam prošao kroz obuku Kraljevske vojne akademije Sendherst, a da je dobio dužnost vojnog oficira u decembru 2006, a da se dve godine kasnije priključio konjici.

Direktor Fondacije za pomoć britanskoj vojsci Mark Ken je naveo da je princ Vilijam pokazao snažnu želju da učestvuje u vojnim sukobima.

- Vilijam je veoma želeo da ode. Nedvosmisleno. Ali to je bilo složeno, i neki veoma veliki umovi i iskusni ljudi su o tome diskutovali - Svako ko je u vojsci, a zapravo nije učestvovao u vojnoj operaciji, oseća razočaranje - rekao je on.

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda, Pool

U dokumentarcu je istražena i paralela između princa Harija i brata sadašnjeg kralja Čarlsa Endrua, koji je za vreme rata na Malvinima u više helikopterskih misija leteo ka ostrvima nedaleko od Argentine, a kada je Čarlsu, koji je tada bio princ, takođe bilo zabranjeno da ide u rat.

Princ Hari je tokom svog desetogodišnjeg mandata u vojsci u dva navrata leteo u Avganistan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024