POČASNI KONZUL SRBIJE U IZRAELU: Broj izraelskih žrtava u novom talasu nasilja porastao na 19, Šin bet proverava bobaške pretnje u Al Aksi

Tanjug

10. 04. 2023. u 22:31

LUSI Di, majka dve izraelske devojke ubijene na Zapadnoj obali pre tri dana, danas je podlegla povredama, čime je broj izraelskih žrtava u poslednjem talasu nasilja u toj zemlji porastao na 19, rekao je danas počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, ističući da su u toj zemlji zavladali napetost i iščekivanja sleda događaja.

ПОЧАСНИ КОНЗУЛ СРБИЈЕ У ИЗРАЕЛУ: Број израелских жртава у новом таласу насиља порастао на 19, Шин бет проверава бобашке претње у Ал Акси

Foto: Tanjug/AP photo

On je primetio da su se raketiranja iz Libana i Sirije, napadi u Izraelu i na Zapadnoj obali dogodili tokom praznika Pasha koji se slavi uporedo sa svetim mesecom muslimana, Ramazanom i Uskrsom po Gregorijanskom kalendaru.

-Istovremeno masovni protesti koji protiv pravosudne reforme ne jenjavaju, a tu se samo u poslednju subotu uveče posle izlaska Šabata okupilo u Tel Avivu više od 130.000 demonstranata. Ako sve ovo nije dovoljno, ilustrativan je marš ka uporištu Evijatara u Samari odnosno Zapadnoj obali u kome je danas učestovovalo čak sedam izraelskih ministara, očekujuči i zahtevajući dozvolu nastanjivanja zog naselja, rekao je Nikoli za Tanjug.

On je rekao da su četiri brigade rezervista pogranične straže mobilisane i raspoređene širom urbanih centara zbog eskalacije u Al Aksi i da je izraelska služba bezebdnosti, poznata po svom hebrejskom nazivu Šabak ili Šin bet, istražuje mogućnost da su Palestinci doneli improvizovane cevne bombe u tu džamiju.

-Upravo Šabak treba večeras da prosledi svoju stručnu procenu o dozvoli uspinjanja Jevreja na Hramovnu goru tokom Ramazana, imajući u vidu latentnu zapaljivost. Nešto o čemu će morati da prelomi niko drugi do naravno predsednik vlade Binjamin Netanjahu i van svake sumnje situacija oko džamije Al Aksa odnosno Hramovne gore uopšte je najosetlivije pitanje ono upravo determiniše srž izraelsko - palestinskog konflikta kao verski sukob, što svkakao umanjuje kompromisni manevarski prostor, ocenio je Nikolić.

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

On je rekao da je van svake sumnje lansiranje 37 raketa iz Libana na područje južno od linije razgraničenja od zapadnog reona gradića Šlomi nedaleko od sredozemne obale pa sve do blizine obronaka Golanske visoravni, odnosno Metule, najdramatičnije pogoršanje bezbednosne situacije na severu Izraela od drugog Libanskog rata 2006. i da je uprkos uspešnom delovanju gvozdene kupole bilo direktnih pogodaka u stambene objekte, kada su dve osobe su lakše povređene.

-Zvuči neverovatno ali tek ovim povodom je premijer Netanijahu prvi put sazvao bezbednosni kabinet od kako je formirana ova vlada što je nešto više od 100 dana. Otpušteni, pa nejasno u kom svojstvu, vraćeni ministar odbrane Joav Galant je izdao naređenja načelniku generalštaba za uzvratno delovanje, ali opšti je utisak da Izreal nije zainteresovan za eskalaciju posebno ne istovremeno na više frontova, rekao je Nikolić.

On je kazao da je portparol izraeleske vojske brigadni general Dani Hagari, po proceni situacije od strane foruma generalštaba i službe opšte bezbednosti izneo to da je lansiranje organizovao palestinski Hamas ali da krovnu odgovornost snosi ipak Liban, imajući u vidu da je sa njegove teritorije delovano.

Foto Tanjug/AP

-Ovo ipak naravno doprinosi međunarodnoj dimenziji Hamasa o tome su govorili najuticajniji izraelski analitičari iz oblasti bezbednosti poput Nina Dvorija i Ora Helera, i u potpunosti stavlja u drugi plan ciklična delovanja iz pojasa Gaze kao i retka i sporadična sa sirijske teritorije. Međutim nikako ne predstavlja iznenađenje za izraelsku vojsku, rekao je Nikolić.

Nikolić ističe da posle 12 uzastopnih subota masovnih protesta protiv, kako se u izraelskim medijima naziva, revolucija pravosudnog sistema, te posle prvog od tri izglasavanja dela 141 predloženog zakona o izraelskom parlamentu, tačka ključanja uprkos bezbednosnoj situaciji i dalje vri.

-Da bi se danas razumela situacija u Izraelu nije dovoljna analiza državno - političkih i bezbednosnih neprilika, čak i onih koji imaju iskustvo u svemu ovome, već moraju da se poznaju postulati i Judaizma, ne samo kao religije već i kao kompilacije pravnog kodeksa, dodaje Nikolić.

Foto: Tanjug AP

Danšnja podela izraelskog društva, ističe, prevazilazi onu anahronu - na umerenu levicu oličenu u državotvornoj radničkoj odnosno laborustičkoj partiji i na umerenu desnicu u vidu Likuda i njegovog jezgra u Herutu.

-Ona danas priziva pojmove iz Starog veka, asocira dvojbu na Fariseje i Saduke, na Hilelovu i Šamajevu školu i konačno na kraljevinu Judeju i kraljevinu Izrael. Metafizički dogmatski pristup inseparatni deo života naravno bez generalizacija, ali zaista velikog dela ultra ortodoksne i populacije radikalnih naseljenika u Judeji i Samari, odnosno Zapadnoj obali su sve samo ne percepcija Izreala kao starta nacije onako kako je mi doživljavamo. Izraelsko društvo upravo kao jevrejski svet uopšte, uprkos predubeđenjima, su evidentno duboko podeljeni, rekao je Nikolić.

Rekao je i da su danas su objavljeni rezultati ispitivanja javnog mnjenja, koji ukazuju na nastavak tendencije slabljenja Likuda Benjamina Netanjahua i rasta opozicione stranke prethodnog ministra odbrane Benija Ganca Plavo i Belo.

-Eventualnost preokreta je tu, ali razumevanje ovdašnjih političkih analitičara na vodećim i popularnim izraelskim TV kanalima jeste da to urušavanje može da dođe samo unutar koalicije, ali svakako pod pritiskom masovnih i postojanih demonstracija. Jasno da i posledice usložnjavanja odnosa sa SAD mogu da utiču na razvoj političkih događaja, ono što je ipak evidentno jeste da nema političke borbe za one koji su neodlučni, ocenio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)