NEIZVESNA IZBORNA TRKA U FINSKOJ: Premijerka Sana Marin se bori za drugi mandat

Tanjug

02. 04. 2023. u 13:03

NA današnjim opštim izborima u Finskoj očekuje se izjednačena trka tri vodeće stranke, a socijaldemokrate premijerke Sane Marin bore se da obezbede drugi mandat na čelu vlade.

НЕИЗВЕСНА ИЗБОРНА ТРКА У ФИНСКОЈ: Премијерка Сана Марин се бори за други мандат

FOTO: Tanjug/AP

Preko 2.400 kandidata iz 22 stranke bori se za 200 mesta u parlamentu ove nordijske zemlje, u kojoj je oko 40 odsto birača sa pravom glasa već glasalo unapred, navodi se u izveštaju AP.

Premijerka Sana Marin, koja je sa 37 godina jedan od najmlađih lidera u Evropi, dobila je pohvale za rad svog kabineta tokom pandemije kovida-19. Premijerka je dobila pohvale, zajedno sa predsednikom Saulijem Ninisteom i za uspešno sproveden proces pridruživanja Finske u NATO, a njena podrška Ukrajini u poslednjih godinu dana povećala je njenu međunarodnu prepoznatljivost.

Foto: Profimedia

- Naravno da se nadamo da će socijaldemokrate pobediti na ovim izborima. To je tako važno jer želimo da ostanemo otvoreno društvo. Takođe želimo da radimo zajedno na međunarodnom planu. Želimo da izgradimo bolju, zelenu, održivu budućnost u kojoj svi ljudi imaju iste mogućnosti - rekla je premijerka je Marin u intervjuu za Asošijeted pres.

Marin je i dalje popularna u Finskoj, ali stavove njene stranke o nacionalnoj ekonomiji, koji su se izdvojili kao glavna tema kampanje, osporavaju dva glavna politička rivala - Nacionalna koaliciona partija desnog centra koju predvodi Peteri Orpo i desničarska populistička partija Finci, koju predvodi Rika Pura.

FOTO: Tanjug/AP

- Najvažnija stvar u sledećoj vladi je da se popravi naša ekonomija, da se pogura privredni rast i izbalansira javna potrošnja. Drugo veoma važno pitanje je izgradnja odnosa. Finske u NATO - rekao je Orpo za AP tokom predizbornog događaja.

Rezultati nedavno sprovedenih anketa su pokazali da bi svaka od tri stranke mogla uzeti oko 20 odsto glasova. Ako se to dogodi, nijedna stranka ne bi bila u poziciji da sama formira vladu, ali bez obzira koja stranka bude osvojila najviše glasova, očekuje se da će u narednih nekoliko dana započeti razgovori o formiranju vladajuće koalicije.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC: Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!