POČEO SVETSKI RAT ZA VODU: Sve ređa vitalna tečnost na planeti izazvala prve sukobe - Slavina se, polako, zavrće

SUKOBI koji su se nedavno dogodili u Sent Solinu, u jugozapadnoj Francuskoj, bili su signal da je, možda, započela i odsudna bitka u svetu za tečnost koja je sastojak svih poznatih oblika života na Zemlji. Voda je sve ređa, a stručnjaci upozoravaju da će je biti još manje. Planeta se pregreva, pa je racionalizacija dragocene tečnosti već počela.

ПОЧЕО СВЕТСКИ РАТ ЗА ВОДУ: Све ређа витална течност на планети изазвала прве сукобе - Славина се, полако, заврће

Printskrin

Paralelno s ovim fenomenom, krenula su da se formiraju ekološka udruženja koja ne biraju sredstva da odbrane vodu kao opšte dobro čovečanstva. Jedno od njih je i Udruženje "Ustanci Zemlje" koje je bilo među organizatorima žestokih manifestacija u sprečavanju izgradnje megarezervoara u Sent Solinu. Tom prilikom, kao što je poznato, na policiju su leteli Molotovljevi kokteli i sve drugo što je moglo da posluži u urbanoj gerili.

- Hiljade ljudi su došli tamo, samo da bi vodili rat. To je neprihvaljivo. Ništa ne opravdava nasilje u demokratskom društvu – poručio je krajem ove sedmice francuski predsednik Emanuel Makron, sa Alpa, gde je došao baš da bi predstavio novi plan za štednju vode.

Reč "rat" je izgovorena. U Sent Solinu se sukobilo čak 3.200 policajaca s nekoliko hiljada demonstranata. Ispaljeno je 4 hiljade projektila. Makron je dao podršku snagama reda, koje organizacije za zaštitu ljudskih prava širom Evrope optužuju za prekoračenje sile. Jedan demonstrant je i dalje u komi, drugom se lekari takođe bore za život. Pogođeni su projektilima u vrat i grlo. Njihove porodice su podnele tužbu za pokušaj ubistva i sprečavanje pružanja pomoći. U četvrtak uveče širom Francuske održane su manifestacije u znak podrške s povređenima, kada su ekstremni levičari ponovo palili kante sa smećem i barikade, naročito u Parizu i Renu. Sve to se uklapa u scenario pobune protiv penzijske reforme i opšteg nezadovoljstva, ali nije u direktnoj vezi s tim protestom, već sa borbom za vodu.

"Ustanci Zemlje" i druga slična udruženja bune se protiv izgradnje 16 ogromnih rezervoara, ukupne veličine hiljadu i po olimpijskih bazena, koji bi trebalo da služe za irigaciju tokom sušnih perioda. Problem je, međutim, u tome što pobunjeni smatraju da će se ovim ne samo poremetiti prirodne podzemne rezerve vode, već i da će na ovaj način njena preraspodela biti nepravedna, u korist velikih industrijskih proizvođača, a na uštrb običnog poljoprivrednika.

FIRMA TROŠI VODU KAO GRAD SA 40.000 DUŠA

ALARM je upaljen u francuskom departmanu Vož kada se saznalo da kompanija "Nestle" koja puni vodu "Vitel" iz prirodnih podzemnih skladišta vode dnevno crpe količinu koju potroši grad sa 40.000 stanovnika! S druge strane, ljudima je tokom sušnih perioda zabranjeno da peru kola ili zalivaju bašte. Pravičnija preraspodela vode jedan od razloga za radikalni ekološki bunt.

– To su ogromni krateri pokriveni plastikom i napunjeni vodom iz podzemnih struja koju može da koristi samo 6 odsto poljoprivrednika. Svu ostalu vodu koja će se tamo sliti, koristiće velika agroindustrija – ističe Lena Lazar, mlada aktivistkinja "Ustanka zemlje".

Tako se stiglo i u domen revolucionarne ideološke borbe. Protest vode mladi ekstremni levičari, spremni na sve. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je događaje iz Sent Solina nazvao ustankom. I, učesnici nemaju ništa protiv. Ta reč im i stoji u imenu. Ono s čime se ne slažu je to što vlast ovakve pobune naziva "ekoterorizmom". Kao potvrda da ih smatraju teroristima, pokazuje i činjenica da je ministar Darmanen odlučio da ih rasformira, na sličan način kao što se to radi s islamističkim organizacijama.

Da li su, zaista, "teroristi" ili borci za očuvanje osnove života – dilema je na koju društvo pokušava da pruži odgovor. Neki u radikalnim ekolozima generalno vide nove "zelene brigade", po ugledu na nekadašnje "crvene", sa svim što to sa sobom nosi. Pitaju se da li će u skoroj budućnosti doći do otmica, atentata, ubistava.

Ono što je viđeno u Sent Solinu liči na pravu naučnu fantastiku, a mnogi strahuju da je to uvertira u ono što nas tek čeka. Oni koji podržavaju bunt, ističu da je to jedini način da ih vlasti čuju. Drugi misle da je radikalna borba kontraproduktivna.

UN i referentni Međuvladin panel o klimatskim promenama su pesimisti, ako se nešto brzo ne učini. Ove godine viđene su neviđene suše, a to je tek početak. Pitanje je i kako će se poljoprivreda na sve to adaptirati. Neće se ni izgradnjom megarezervoara rešiti problem, ističe i ministar ekologije Kristof Beši. Predsednik Makron je zato pre tri dana predložio set od preko 50 mera, koje između ostalog predviđaju štednju, veće korišćenje prerađenih otpadnih voda, sprečavanje gubljenja vode u neispravnoj mreži, bolju racionalnizaciju, progresinu tarifikaciju...

Slavina se, polako, zavrće. Strahuje se da će, posle poljoprivrednika, na red za ravnomerniju preraspodelu jednom doći i voda za piće ili ona koju koriste vatrogasci. Voda postaje retkost. Tečno zlato. U Francuskoj joj je cena već paprena. Prosečna tročlana porodica godišnje mora da plati za vodosnabdevanje čak 500 evra.  

Rat za vodu će biti i ideološki. Već sada se razlikuje način na koji je brane levica ili desnica. To će biti jedna od glavnih stavki koja će u budućnosti zahtevati participativnu demokratiju. S vrućinom i sušom biće još više sukoba u ionako konfliktnom svetu. Pojačaće se i nejednakost među stanovništvom, dominacija jednih nad drugima, rašće konfilktualno i podeljeno društvo, sa još jednim razlogom za bunt.

KOTARAC: VODA JE OPŠTE DOBRO

VODA i upravljanje vodom treba da budu opšte dobro, smatra portparol "Nacionalnog okupljanja" Andrija Kotarac, koji se dugo bavi ovom temom. On ističe da je rešenje referendum o prirodnoj okolini, od toga kakav je poljoprivredni model potreban, do toga šta će se izvoziti i uvoziti, da li će se određeni proizvodi dodatno oporezivati ili zabranjivati. Petnaest pitanja u tom smislu deo su politike Marin Le Pen. Kotarac je istovremeno osudio nasilje.    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku