ITALIJA OŠTRO ZABRANILA "CHATGPT": Zbog kršenja kodeksa privatnosti kompanija OpenAI može se sresti sa velikom tužbom

Đ.G.

01. 04. 2023. u 08:49

ITALIJANSKA služba za zaštitu podataka zabranila je pristup OpenAI’-jevom ChatGPT čettbotu zbog navodnih kršenja privatnosti. Odluka je doneta nakon povrede podataka 20. marta koja je otkrila razgovore korisnika i informacije o plaćanju.

ИТАЛИЈА ОШТРО ЗАБРАНИЛА CHATGPT: Због кршења кодекса приватности компанија OpenAI може се срести са великом тужбом

Foto Shutterstock

ChatGPT, koji je pokrenut u novembru 2022. godine, postao je popularan zbog svoje sposobnosti da piše na različitim stilovima i jezicima, stvara pesme, pa čak i piše kompjuterski kod. 

Međutim, italijanska nacionalna uprava za zaštitu ličnih podataka kritikovala je četbot zato što ne daje obaveštenje o informacijama korisnicima čije podatke prikuplja OpenAI. Nadzorni organ je takođe osporavao „nedostatak pravne osnove“ koja bi opravdala prikupljanje i masovno skladištenje ličnih podataka namenjenih „treningu“ algoritama koji pokreću platformu.

Iako je četbot namenjen osobama starijim od 13 godina, italijanske vlasti su takođe osudile OpenAI jer nije instalirao nijedan filter za proveru starosti korisnika, za koji tvrde da može dovesti do toga da se maloletnicima daju odgovori koji „apsolutno nisu u skladu sa njihovim nivoom razvoj."

Nadzorni organ sada zahteva da OpenAI „saopšti u roku od 20 dana o merama koje su preduzete“ da se popravi ova situacija ili da se suoči sa kaznom do 4% svog godišnjeg svetskog prometa. Odluka o blokiranju četbot-a i privremenom ograničavanju obrade podataka italijanskih korisnika putem OpenAI stupila je na snagu "odmah", dodala je organizacija.

U međuvremenu, preko 1.100 istraživača veštačke inteligencije i istaknutih tehnoloških lidera, uključujući izvršnog direktora Tesle Ilona Maska i suosnivača Epl-a Stiva Voznijaka, potpisali su otvoreno pismo zahtevajući šestomesečni moratorijum na „džinovske eksperimente sa veštačkom inteligencijom“ .

Potpisnici tvrde da „sistemi veštačke inteligencije sa inteligencijom konkurentnom ljudima mogu predstavljati duboke rizike za društvo i čovečanstvo “ i da tehnologiju koja brzo napreduje treba „planirati i upravljati njome sa srazmernom pažnjom i resursima“. Grupa je snažno upozorila da se ne dozvoljava „trci van kontrole da razvije i primeni još moćnije digitalne umove koje niko – čak ni njihovi kreatori – ne može da razume, predvidi ili pouzdano kontroliše“.

U pismu se navodi da ako programeri veštačke inteligencije ne mogu da upravljaju sobom, vlade moraju da se umešaju, stvarajući regulatorna tela sposobna da vladaju u odbeglim sistemima, finansiraju bezbednosna istraživanja i ublažavaju ekonomski udar kada superinteligentni sistemi počnu da preuzimaju ljudske poslove, preneo je RT.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić