RAT U UKRAJINI: Uzbuna u Zaporoškoj oblasti

Novosti onlajn

01. 04. 2023. u 07:19 >> 21:14

SPECIJALMNA operacija ruske vojske, 402. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Узбуна у Запорошкој области

Foto: EPA

Uzbuna u Zaporoškoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost prošena je u Zaporoškoj oblasti, a tačnije u onom delu koji je pod kontrolom kijevskih snaga, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se upalile u 18.23 po lokalnom vremenu, a to je potvrdio i predstavnik lokalne vlasti Anatolij Kurtjov.

Pritvor mitropolitu Pavelu

Kijevski sud doneo je odluku da se igumanu Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavelu, odredi kućni pritvor od dva meseca i da se zabrani obraćanje vernicima.

Mitropolit je odluku suda u Kijevu nazvao političkom.

- Nisam ništa uradio. Znam da je to politički nalog, jer su mi pretili - rekao je Pavel ukrajinskim medijima.

On je naglasio da sve prihvata kao volju Božiju, apsolutno smireno i časno.

Novi potez Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu predsednika.           

Desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, navodi se u obaveštenju.

Mitropolita Pavela zbog saslušanja vode iz kijevske bolnice

Agencija Tas, pozivajući se na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPS) javila da je ukrajinski sud odlučio da sasluša večeras mitropolitu Pavela, iako je saslušanje prvobitno odloženo jer je igumanu Kijevo-pečerske lavre u sudnici pozlilo.

Kimova sestra poručila Zelenskom: Američki nuklearni kišobran je pun rupa, idete putem bez povratka

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i zamenica šefa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Kim Jo Džong izjavila je da, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govoreći o nuklearnom oružju, dovodi u opasnost sudbinu svoje zemlje i narod zarad spasavanja sopstvenog života.

Ona je na taj način reagovala na pokrenutu peticiju, objavljenom na sajtu predsedničke administracije, kojom se poziva na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Ukrajini, odnosno poziva da se "od Ukrajine načini država sa nuklearnim oružjem".

"Megalomanija, opsesija nuklearnim oružjem i nade Kijeva u 'nepropusni' američki nuklearni kišobran, kao i opasne političke ambicije Vladimira Zelenskog, koji stavlja na kocku sudbinu zemlje i naroda da bi spasio sopstveni život, doneće nuklearnu katastrofu Ukrajini", poručila je ona, prenosi Centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA),

Ona je naglasila da je Zelenski otvoreno izrazio nameru da Ukrajini vrati status nuklearne sile još 2022. godine, a da je ova peticija samo "politički trik njegove vlade".

"Zelenski, zarad spasavanja sopstvenog života, stavlja na kocku sudbinu svoje zemlje i naroda. Zapavši u neizlečivu megalomaniju, govoreći da mogu da pobede Rusiju, ukrajinske vlasti nisu u stanju da vide šta će uslediti, niti da se izbore sa posledicama, dovodeći do nuklearne katastrofe koja preti njihovim životima", upozorila je ona.

Kako je navela, činjenica da je Zelenski, ćaskanjem o raspoređivanju nuklearnog američkog oružja ili razvoju sopstvenog, stavljajući na kocku sudbinu svoje zemlje i naroda kako bi spasio sopstveni život, pokazuje njegove izuzetno opasne političke ambicije.

Kim Jo Džong je napomenula da Zelenski, koji u početku uopšte nije bio u stanju da se odupre Moskvi, gleda na SAD kao na "gospodara kojeg nešto moli čim otvori usta".

"Ako Zelenski, kakav je sada, bude i dalje opsednut nuklearnim oružjem, to će, naprotiv, još jasnije staviti Ukrajinu kao metu ruskog nuklearnog oružja. Ako se nadao da će samo skrivanjem pod američki nuklearni kišobran, koji je već pun rupa na mnogim mestima, uspeti da izbegne snažan iznenadni napad Rusije, onda Ukrajina nesumnjivo ide pogrešnim putem, putem bez povratka", zaključila je Kim Džong.

Šojgu najavio povećanje proizvodnje naoružanja za trupe u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Šojgu najavio je višestruko povećanje proizvodnje precizno navođene municije za ruske trupe u Ukrajini.

- Zbog proširenja proizvodnih kapaciteta i povećanja produktivnosti rada, višestruko je povećan broj proizvoda koje proizvode za podršku trupama. Reč je i o konvencionalnim i o visoko preciznim vrstama naoružanja - rekao je Šojgu.

Ruski ministar je naglasio da to "omogućava da izvršavamo zadatke koje je postavio vrhovni komandant u skladu sa planom izvođenja specijalne vojne operacije“.

(Ria novosti)

 

Eksploziv na zgradu Doma kulture

Ukrajinska vojska noćas je bacila sa drona eksploziv na zgradu Doma kulture u selu Dronovka Gluškovskog okruga u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na Telegramu.

Kako je precizirao, niko nije povređen u napadu, ali su geleri polomili prozore i oštetili fasade na dve obližnje zgrade.

Na teritoriji DNR ruska PVO oborila ukrajinski MiG-29 i helikopter Mi-8

Ruska artiljerija uništila je noćas kod Hersona ukrajinski mobilni radar za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ i automobil na kome je prevožena, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom. Tom prilikom su poginula tri ukrajinska vojnika, a dvojica su ranjena.

Takođe je saopštio da je juče u području sela Zimovnik u Hersonskoj oblasti uništena haubica 2S3 „akacija“ sa borbenim kompletom i posadom. Ruska artiljerija je tada likvidirala pet ukrajinskih vojnika.

Zelenski uveo nove sankcije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je nove sankcije protiv 33 Rusa i 225 preduzeća iz Rusije.

Između ostalog, na sankcionom spisku je bivši direktor kompanije "Motor Sič" Vjačeslav Boguslajev kojeg u Ukrajini optužuju za saradnju sa Rusijom..

Nema više "Leoparda" za Kijev

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus isključio je mogućnost da Kijevu bude isporučeno više tenkova "leopard" od količine koja je ranije najavljena.

Prema njegovim rečima, Nemačka i druge zemlje NATO imaju ograničene rezerve naoružanja.

Mili: "Veliki i težak zadatak"

Načelnik združenih generalštabova američke vojske, general Mark Mili izjavio je da je povratak Donbasa i Krima pod ukrajinsku kontrolu veliki i težak zadatak i da je malo verovatno da može biti ispunjen u kratkoročnoj perspektivi, tokom ove godine.

Kako je naveo u intervjuu za „Defense One“ na „okupiranom delu Ukrajine ima još nekoliko stotina hiljada ruskih vojnika“.

Kada je reč o isporukama oružja Kijevu, Mili je rekao da SAD imaju malo raketa velikog dometa.

 

Foto: Profimedia

Likvidirana dva uporišta ukrajinskih snaga kod Marinke

Jedinice grupe „Jug“ su likvidirale dva uporišta ukrajinskih snaga i 15 vojnika kod mesta Marinka na području oko Donjecka, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Ivan Bigma. 

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo granatira Donjeck. Ispaljeno je osam projektila kalibra koje koriste snage NATO.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti