HOĆE LI ZAPAD OSTANI GLUV I NEM NA OVO: Savetnik Zelenskog traži da se "očisti sve prorusko"

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 20:52

SAVETNIK šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da je neophodno „fizički očistiti” kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kao i „sve prorusko”. On je svoje ideje predočio u intervjuu koji je objavljen na Jutjub kanalu ukrajinske televizije „24 kanal” govoreći o situaciji sa Kijevo-Pečerskom lavrom.

ХОЋЕ ЛИ ЗАПАД ОСТАНИ ГЛУВ И НЕМ НА ОВО: Саветник Зеленског тражи да се очисти све проруско

Foto Tanjug/AP

- Jedinstvena šansa, kada je sve moglo da se reši veoma brzo i bezbolno, bila je tokom prvih tri do šest meseci sukoba. Tada je bilo moguće jednostavno fizički očistiti mnogo prorusa, dok je to danas malo teže. Ali opet kažem – 'malo teže', a to ne znači 'nemoguće'. I danas moramo, pravno motivisani, prilično oštro da krenemo ovim putem - rekao je Podoljak.

Podoljak je uporedio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu sa čirom koji treba „hirurški ukloniti”, a takođe je optužio za eskalaciju i nespremnost za dijalog.

Podsetimo, sukob između kijevskih vlasti i kanonske crkve počeo je kada je monasima UPC naređeno da napuste zgrade Lavre do 29. marta do 23:59. Međutim, sveštenici nisu hteli da napuste manastir. Ostali su i nastavili sa molitvom. Vernici su se okupili da ih zaštite, mnogi su i prenoćili u Lavri. Monasi su podneli tužbu za osporavanje iseljenja i do tada nisu nameravali da napuste manastir. Međutim, ukrajinsko Ministarstvo kulture i dalje insistira na njihovom iseljavanju. U međuvremenu, raskolnička pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) traži da dobije objekte u Lavri.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati