"PERESTROJKA" KREMLJA PREMA SVETU: Nova koncepcija spoljne politike Rusije potvrdila stav o upotrebi oružja samo u odbrani zemlje

A.Vojinović

01. 04. 2023. u 12:05

RUSIJA je novom koncepcijom spoljne politike samo potvrdila raniji stav da će upotrebiti nuklearno oružje jedino u odbrani svoje zemlje. Moskva je zbog novonastale situacije krenula da jača nuklearne snage i upućuje ih u Belorusiju.

ПЕРЕСТРОЈКА КРЕМЉА ПРЕМА СВЕТУ: Нова концепција спољне политике Русије потврдила став о употреби оружја само у одбрани земље

Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Time pokazuje da će koristiti sve svoje mogućnosti da bi se borila za teritorijalni integritet i suverenitet. Ruskoj doktrini se sada dodaje da SAD predstavljaju pretnju po međunarodni mir i bezbednost i ističe se da će Rusija biti spremna da koristi svoje nuklearne snage.

Ovo, u izjavi za "Novosti", kaže bivši karijerni diplomata Zoran Milivojević i dodaje da je, kako se precizira u Kremlju, Rusija novu koncepciju spoljne politike donela u skladu sa izmenjenim okolnostima u svetu i na međunarodnoj sceni. Nova strategija odobrava upotrebu ruskih oružanih snaga za odbijanje napada na RF i njene saveznike.

Na pitanje "Novosti" da li segment u kome Moskva navodi da će upotrebiti svoje oružane snage za odbijanje napada na sebe i svoje saveznike predstavlja svojevrsnu paralelu članu 5. NATO-ugovora "da se napad na jednu članicu Alijanse smatra napadom na sve", Milivojević odgovara:

- Član 5. NATO ugovora obavezuje članice da štite jedne druge. NATO je vojni savez više zemlja, dok Rusija nije ni u kakvom savezu. Zato ne bih poredio te dve stvari. Rusija ovde ističe da će braniti sebe i svoje saveznike ukoliko bude potrebe.

Ukaz o novoj koncepciji spoljne politike potpisao je predsednik Rusije Vladimir Putin i to saopštio na sastanku SB Rusije.

Kao odgovor na neprijateljske aktivnosti Zapada Rusija će braniti svoje pravo na postojanje svim raspoloživim sredstvima, a odnos Rusije prema drugim državama odrediće njihova konstruktivna, neutralna ili neprijateljska politika. Kada je reč o SAD, Rusija je zainteresovana za održavanje strateškog pariteta i mirne koegzistencije. Kako je, obrazlažući novu strategiju, rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prioritetna pažnja biće posvećena uklanjanju ostataka dominacije SAD i drugih neprijateljskih država u svetu i stvaranju uslova za svaku zemlju da odustane od neokolonijalnih i hegemonističkih ambicija.

- Konstatuje se egzistencijalni karakter pretnji po bezbednost i razvoj naše zemlje koje nastaju usled aktivnosti neprijateljskih država, a kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa direktno su označene SAD i politika Zapada, u celini usmerena na maksimalno slabljenje Rusije i okarakterisana kao hibridni rat novog tipa - rekao je Sergej Lavrov, dodajući da se u dokumentu govori i o najozbiljnijoj strukturnoj perestrojki svetske privrede. U uslovima pretnji spolja, potvrđeno je da je princip nedeljivosti bezbednosti moguć ako postoji princip uzajamnosti. Podrazumeva se mogućnost uvođenja, oštrih simetričnih ili asimetričnih mera, u slučaju neprijateljskih koraka prema RF.

MEDVEDEV: "MIROVNjACI" LEGITIMNA META

ZAMENIK predsednika SB RF Dmitrij Medvedev kaže da ukoliko zemlje EU pošalju "mirovnjake" u Ukrajinu bez saglasnosti Moskve, oni će se smatrati neprijateljskim i predstavljaće legitimnu metu za ruske oružane snage. "Natovci su drske ništarije koje su odlepile od svoje pohlepe i bezobrazluka, a ostale smatraju za totalne budale, cinično se osmehujući nude svoje 'mirovne' usluge. Hoće da uvedu svoje snage sa automatima i na tenkovima, u plavim šlemovima sa žutim zvezdama. Kako se to završava pokazuje istorijat operacija SAD i saveznika u raznim regionima sveta, Koreji, Vijetnamu, Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu i mnogim afričkim zemaljama. "Tobožnje mirovne snage NATO žele da stupe u sukob na strani Kijeva i tako pokrenu treći svetski rat kojeg se na rečima toliko plaše", kaže Medvedev.

DOKTRINA U DEVET TAČAKA

MOSKVA se nije izolovala od SAD i Evrope, ali konfrontacija sa Moskvom nema budućnost, istakao je Lavrov i taksativno naveo glavne tačke obnovljene doktrine.

1. Donosi se odluka o korišćenju oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanih napada na Rusiju i njene saveznike;

2. Rusija ne smatra da je neprijatelj Zapada i ne izoluje se od njega, ona nema neprijateljskih namera;

3. Rusija računa na to da će Zapad shvatiti da konfrontacija nema budućnost i da će se vratiti ravnopravnoj interakciji;

4. Moskva gleda na aktivnosti SAD kao na glavni izvor rizika za svoju bezbednost i međunarodni mir;

5. Prioritet će biti eliminisanje ostataka dominacije SAD u svetu;

6. Moskva teži da se bezbednost osigura u istoj meri za sve zemlje na osnovu principa reciprociteta;

7. Za Rusiju ima poseban značaj sveopšte jačanje veza i koordinacija sa prijateljskim suverenim i globalnim centrima snaga, Kinom i Indijom;

8. Glavni cilj koncepcije je pretvaranje regiona u zonu mira, dobrosusedstva i napretka;

9. SAD su direktno označene kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)