NEOBJAVLJENI VEČITI RAT: Vreme je da se Amerika povuče iz Sirije

Novosti online

31. 03. 2023. u 17:07

VREME je da se okonča još jedan nepotreban, neobjavljeni večiti rat, piše bivši specijalni pomoćnik predsednika Ronalda Regana Dag Bendou za The American Conservative.

НЕОБЈАВЉЕНИ ВЕЧИТИ РАТ: Време је да се Америка повуче из Сирије

Foto: Depositphotos/Printscreen

On napominje da SAD nemaju ni interes ni pravo da ratuju na teritoriji Sirije. Prema njegovim rečima, Amerika treba da povuče svoju vojsku odatle i dozvoli snagama u toj zemlji da se dogovore.

- Vašington je bio glup što se mešao u još jedan strani građanski rat posle Libana, Avganistana, Libije i Vijetnama - piše autor.

Istovremeno, državna sekretarka Hilari Klinton prvo je proglasila Asada reformatorom, a zatim "izvela upečatljivu političku piruetu" i izjavila da ga treba ukloniti sa funkcije, podseća on.

- To je obeshrabrilo i Asada i njegove protivnike u želji za pregovorima, jer sam Asad nije nameravao da ode, a njegovi protivnici su očekivali da će Vašington uspeti u svojoj nameri i eliminisati ga - navodi se u tekstu.

Američka intervencija je samo produžila borbe: nisu čak ni svrgnuli Asada, a kamoli uspostavili "stabilnu demokratsku vladu". 

- U protekle dve decenije, SAD su učinile više od bilo koga drugog da potkopaju bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku - zaključuje autor i predlaže da Amerika ukine sankcije koje je uvela Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DVORNIK PRVI PUT U BG-u POSLE RATA: Pitali ga, hoćeš pevati ili pjevati - kako je odogovorio (FOTO)