ČESI SE DIGLI ZBOG STAROSNE GRANICE ZA PENZIJU: "Pokušaćemo da se zaštitimo od toga" (VIDEO)

Novosti onlajn

29. 03. 2023. u 17:03

ČEŠKI sindikati i opozicione stranke protestovali su zbog vladinog predloga za povećanje starosne granice za odlazak u penziju za četiri godine, odnosno sa 64 na 68 godina.

ЧЕСИ СЕ ДИГЛИ ЗБОГ СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ ЗА ПЕНЗИЈУ: Покушаћемо да се заштитимо од тога (ВИДЕО)

Foto: Telegram printskrin/Sputnjik Srbija | Sputnik Srbija

U znak protivljenja prema tom planu danas se okupilo 2.000 demonstranata ispred vladinih kancelarija u Pragu, preneo je AP.

- Definitivno se ne slažemo i pokušaćemo da se zaštitimo od toga - rekao je okupljenima Roman Durko, šef sindikalne grupe KOVO, koja je organizovala miting.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da povećanje starosne granice za odlazak u penziju ostaje na stolu za pregovore.

Vlada tek treba da finalizira plan penzione reforme za koji kaže da je neophodan kako bi sistem bio održiv.

Lideri opozicionih partija, kako parlamentarnih tako i vanparlamentarnih učestvovali su u demonstracijama, uključujući bivšeg premijera i milijardera Andreja Babiša, antimigrantsku Partiju direktne demokratije i krajnje levičarsku Komunističku partiju.

Babiš, bivši premijer, pozvao je sindikate da organizuju velike proteste, obećavajući svoju podršku.

Nedavno odobreni plan u Francuskoj o podizanju starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine izazvao je masovne proteste širom zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC - Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara