"SVI SMO MI KINEZI": Bivši predsednik Tajvana podsetio svoj narod o njegovom poreklu

Đ.G.

29. 03. 2023. u 15:12

BIVŠI tajvanski predsednik Ma Jing-džu dao je ton svom istorijskom 12-dnevnom putovanju u Kinu pozivajući na mirnije odnose između Tajpeja i Pekinga i ukazujući na zajedničko poreklo njihovog naroda.

СВИ СМО МИ КИНЕЗИ: Бивши председник Тајвана подсетио свој народ о његовом пореклу

Foto: Profimedia

- Svi smo mi Kinezi - izjavio je Ma u utorak u Nanđingu, gde je govorio ispred mauzoleja Sun Iet-sen. - Ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza su Kinezi i oboje su potomci Jan i Žutih careva - dodao je on.

Ma je postao prvi aktuelni ili bivši šef tajvanske vlade koji je posetio kopno kada je njegov avion stigao u ponedeljak popodne u Šangaj. On putuje usred pojačanih tenzija sa Kinom, koja je prošle godine pojačala vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu i obećala da će se ponovo ujediniti sa ostrvom, silom ako bude potrebno.

Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP) kritikovala je Ma-inov put u Kinu – napominjući da je to došlo samo nekoliko dana nakon što je Kina othrvala Honduras, jedan od retkih saveznika ostrva na vlasti – i optužila njegovu opozicionu stranku Kuomintang (KMT) da stoji uz „kineske  komuniste“, preneo je RT.

BONUS VIDEO: VODENI TOPOVI I SUZAVAC - Pogledajte sukobe u Lionu na protestima protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista