ZELENSKI ISTERUJE MONAHE I ORUŽJEM: Zapad ćuti na najveći verski progon u novijoj istoriji

Branko Vlahović

26. 03. 2023. u 07:00

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski biće zapamćen u istoriji po tome što je u 21. veku za vreme njegove vladavine vođen rat protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja je godinama pod Moskovskom patrijaršijom, a koju sadašnje vlasti Kijeva nazivaju "proruskom".

ЗЕЛЕНСКИ  ИСТЕРУЈЕ  МОНАХЕ И ОРУЖЈЕМ: Запад ћути на највећи верски прогон у новијој историји

Foto AP

Minulih dana ukrajinsko rukovodstvo je saopštilo UPC da njeni monasi moraju da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 29. marta, a Zelenski je nedavno odbio da se sretne sa mitropolitom Onufrijem Berezovskim, poglavarom Ukrajinske pravoslavne crkve, koju optužuju da je proruska. Sa Zelenskim je želeo da se sretne Sinod te crkve i informiše ukrajinskog predsednika o svojim stavovima, ali ih je već na prilazu zgradi u kojoj je kabinet Zelenskog zaustavila služba bezbednosti. Zelenski nije hteo da primi sveštenike već im je jedna činovnica saopštila da predaju pismo za predsednika. Mitropolit Onufrije je insistirao da barem njega primi Zelenski, ali sve je bilo uzaludno.

Monasi UPC ističu da nipošto neće napustiti Kijevsku lavru, zbog čega i dobijaju pretnje parlamentaraca iz redova vladajuće partije Sluga naroda. Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov ističe da je apsurdno da raskolnička novoosnovana crkva dobije pravo dase useli u lavru sa svega 233 monaha, koliko ih je bilo novembra 2021. kada je ta crkva od vaseljenskog patrijarha dobila tomos. U to vreme UPC je imala 4.620 monaha.

Direktor nacionalnog parka u kojem se nalazi lavra Aleksandar Rudnik poslao je pismo UPC u kome ih obaveštava da je sa njima raskinut ugovor o korišćenju Nižnje lavre. Naravno da su sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve ogorčeni jer se ne navodi nijedna činjenica da su oni narušili postojeći dogovor. Vlasti su prvo lišili Ukrajinsku pravoslavnu crkvu prava da koriste crkve Gornje lavre, a sada je odlučeno da ih potpuno oteraju.

Uzalud je mitropolit Onufrije, zajedno sa rukovodstvom UPC da bi dokazao lojalnost sadašnjem režimu u Kijevu raskinuo odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i molio se za zdravlje ukrajinskih vojnika. Međutim, ni tako mitropolit nije uspeo da dokaže lojalnost jer predsednik Zelenski, Jevrejin po nacionalnosti, očigledno želi da završi ono što su započeli bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej - da potpuno uništi Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Na taj način bi se Ukrajina još više udaljila od Rusije.

JEDNA OD NAJVEĆIH SVETINjA


KIJEVSKO-pečerska lavra je jedna od glavnih svetinja na prostoru Ukrajine. Ona je u sklopu muzeja i nacionalnog parka kojem je država dala pravo da njome upravlja, a crkva ima ugovor o najmu hramova koji se tamo nalaze. Poslednji ugovor je bio zaključen 2013. U Gornjoj lavri se održava bogosluženje za vreme praznika i u neradne dane, a u Donjoj lavri su monasi i studenti duhovne akademije, budući sveštenici.

Pritisak na najveću ukrajinsku pravoslavnu crkvu lojalnu Moskovskoj patrijaršiji koja ima milione vernika počeo je devedesetih godina od strane raskolnika, ukrajinskih nacionalista. Ali, najveći zamah je bio 2018. jer se to pretvorilo u državnu kampanju kada je i osnovana nova Pravoslavna crkva Ukrajine na čelu sa mitropolitom Epifanijem.

U toj farsi tobožnjeg širenja prava, carigradski patrijarh Vartolomej Ukrajincima nije dao da imaju svog patrijarha.

Nažalost, 2022. ukrajinske vlasti su organizovale najveći progon sveštenika u novijoj istoriji. Dovoljno je bilo da u crkvi pronađu neku pravoslavnu knjigu štampanu u Moskvi pa da se sveštenici označe kao ruski špijuni.

Predsednik Sinodalnog informaciono-prosvetiteljskog odeljenja UPC Kliment ogorčeno kaže da je rukovodstvo nacionalnog parka poslalo ultimatum u kojem bez ikakvih objašnjenja raskida ugovor i insistira da monasi Ukrajinske pravoslavne crkve napuste manastire u lavri. Kliment objašnjava da je pismo protivzakonito jer za iseljavanje manastira ne postoji pravna osnova.

Uzalud se monasi bune i protestuju i ne žele da se sele iz lavre jer će vlasti za deportaciju sigurno upotrebiti silu kao i kad su pravili pretrese. U hramove su vlasti slale ne samo policiju nego i vojsku.

PAPA FRANjA

RIMSKI papa Franja se priprema za susret sa ruskim patrijarhom Kirilom u Jerusalimu i sigurno je da će poglavar Ruske pravoslavne crkve pokrenuti razgovor o progonu sveštenika u Ukrajini. Papa bi želeo da se sretne u Moskvi i sa predsednikom Putinom.

Mnogi smatraju da će novi korak Zelenskog biti da zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve sa željom da se vernici prisilno pripoje raskolničkoj crkvi. Uostalom, prilikom poslednje posete Kijevu bio je organizovan i kratak susret američkog predsednika Bajdena sa mitropolitom Epifanijem koji se nalazi na čelu raskolničke crkve kojoj je carigradski patrijarh dao "krnji tomos" koji im je garantovao daleko manje prava nego što je Ukrajinska pravoslavna crkva imala dok je bila u okviru Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril se bio obratio papi Franji kao i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu kao i drugim međunarodnim institucijama, pozivajući ih da se suprotstave proterivanju monaha iz Kijevske lavre. On je objasnio da je lavra jedan od najvećih pravoslavnih manastira na svetu gde se nalazi oko dvesta monaha. Tamo se nalazi i rukovodstvo Ukrajinske pravoslavne crkve. Tamo žive stotine studenata Kijevske duhovne akademije.

- Čak i za vreme nacističke, nemačke okupacije, crkve su bile otvorene, a sada duhovni naslednici nacista žele da ih uzmu od naroda - objasnio je bivši ukrajinski opozicioni poslanik u parlamentu Viktor Medvedčuk.

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko je saopštio na svom telegram-kanalu da će pre iseljenja posebna komisija napraviti inventar imovine u lavri. On je poručio da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve mogu da ostanu u lavri ako pređu u raskolničku crkvu koja se zove Pravoslavna crkva Ukrajine. Vladajuća partija ovih dana zatražila je da Služba bezbednosti Ukrajine obezbedi iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre. Direktiva je jasna: ako monasi ne budu hteli da se sami isele iz lavre, izbaciće ih policijski batinaši. 

BONUS VIDEO:

ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost