NAPETO U FRANCUSKOJ: Protestanti zapalili policijske automobile

G.Čvorović

25. 03. 2023. u 15:42

DOŠLO je do žestokog obračuna između demonstranata i policije u mestu Sent Solin, na oko trista kilometara zapadno od Pariza. Zapaljeno je nekoliko policijskih vozila, kuljao je gusti crni dim, dok su snage reda bile primorane da se povuku, pre nego što su se vratile i zasule polje ogromnom količinom suzavca. Spektakularni snimci obišli su svet.

НАПЕТО У ФРАНЦУСКОЈ: Протестанти запалили полицијске аутомобиле

Printskrin

Ovaj protest nema nikavu vezu s penzijama. Reč je o petom okupljanju od 2021. godine protiv izgradnje 16 rezervoara za vodu ukupne veličine hiljadu i po olimpijskih bazena, u poljoprivrednom području, protiv čega se bune radikalni ekolozi, krajnji levičari i antikapitalisti. I ranije je bilo napeto.

Ovoga puta, ultranaelektrisani napadači bacali su kugle za boćanje, ali i eksploziv i Molotovljeve koktele na policiju, a snage reda su gađali i lansirnim rampama za vatromet.

Prema podacima policije, bilo je prisutno oko šest hiljada ljudi, među kojima oko hiljadu najradikalnijih, od kojih su neki stigli i iz inostranstva. Red je čuvalo čak tri hiljade policajaca. Organizatori su izbrojali 25 hiljada učesnika.

Jedan fotograf, nekoliko specijalaca i učesnika protesta su tokom dana bili povređeni.

Sve ovo uklapa se u aktuelnu uzavrelu štrajkačku scenu i dodatak je opštem neredu koji trenutno vlada, uključujući i vreme kada je protest organizovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna