ANGLOSAKSONSKIM ZEMLJAMA JE DOŠAO KRAJ Medvedev: "Dolazi era regionalnih sporazuma poput BRIKS-a i ŠOS-a"

Novosti Onlajn

24. 03. 2023. u 13:42

SVET se snažno i nepovratno izmenio, diktat anglosaksonskih zemalja je završen i sada dolazi era regionalnih sporazuma poput BRIKS-a i ŠOS-a, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujući Sputnjik.

АНГЛОСАКСОНСКИМ ЗЕМЉАМА ЈЕ ДОШАО КРАЈ Медведев: Долази ера регионалних споразума попут БРИКС-а и ШОС-а

Foto: Profimedia/Mikhail Tereshchenko/ilustracija

- Svet se promenio, promenio se tako radikalno kao što nisam mogao ni da zamislim da će biti pre nekoliko godina. Nema puta nazad. Neće biti kao što je bilo. Da li je to dobro ili loše – ne znam, ali pre će biti da je dobro. Diktatu anglosaksonskih zemalja je došao kraj - rekao je Medvedev.

Po njegovom mišljenju, i institucije bi trebalo da se menjaju jer, kako je rekao, neke od njih su neefikasne, „neke nisu ni za šta, poput Međunarodnog krivičnog suda i nekih drugih“, neke od njih ne funkcionišu.

- Šta će biti dalje – ne znam, ali je očigledno da dolazi era regionalnih sporazuma poput BRIKS-a, ŠOS-a, era bilateralnih sporazuma. Ovo na neki način može da izgleda kao korak unazad, ali bolje takav korak unazad nego pokušaj da se pokaže jednoglasnost pod okriljem UN ili nekog drugog organa. Prema tome, međunarodne institucije će se menjati - ocenio je on.

Strani vojni stručnjaci u Ukrajini – legalna meta

Zapadni vojni stručnjaci, koji stižu u Ukrajinu u pratnji oružja koje joj se isporučuje, postaju legitimna meta za rusku vojsku, rekao je Medvedev.

Kako je objasnio, sa stanovišta zakona rata isporuke oružja ne predstavljaju uključivanje u sukob.

- Međutim, ako zajedno sa tim oružjem stižu i vojni stručnjaci, to je direktan dokaz da je ta zemlja umešana u sukob. Ako 'patriot' ili neko drugo oružje stiže na teritoriju Ukrajine zajedno sa stranim stručnjacima, oni su svakako legalna meta i moraju biti uništeni. Oni su borci, neprijatelji naše zemlje. Njih treba likvidirati - istakao je on.

Po rečima Medvedeva, u inostranstvu treba da shvate da svaki američki ili poljski vojnik koji se pojavi u zoni sukoba „treba da bude likvidiran“.

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji, on je istakao da ne treba ništa isključiti i da će ruska vojska ići do Lavova ako bude potrebno.

Čija vojska je najjača na svetu?

Medvedev je izjavio da bi posledice sukoba ruske i američke vojske bile monstruozne. Po njegovim rečima, pogrešno je reći da je američka vojska prva na svetu, a da je ruska na drugom mestu iz jednog jednostavnog razloga.

- Ako te vojske zarate, kako ćemo odrediti pobednika? Potpuno je očigledno da u tom slučaju pobednika neće biti - rekao je on.

Kako je dodao, nije važno koliko će raketa biti oboreno iznad Amerike ili Rusije jer će deo njih naneti zagarantovan poraz.

Medvedev je istakao da je „moguće utvrditi koja je vojska prva na svetu, koja je druga ili 21. samo u slučaju pravog sukoba“.

- Ne bih govorio o tome da je jedna vojska na prvom, a druga na drugom mestu. Snažna je ona vojska koja ratuje - poručio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA - Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NEMA PREDAJE! Čitava prestonica se sakrila zbog nevremena, ali ne i ova devojka - ona je imala jako važan zadatak (VIDEO)