POBUNA MONAHA U KIJEVSKO-PEČERSKOJ LAVRI Obratili se Zelenskom: "Nećemo napustiti manastir ni ostale korpuse"

Novosti Onlajn

24. 03. 2023. u 10:21

MONASI Kijevsko-pečerske lavre odbili su da se isele iz manastira uprkos zahtevima kijevskih vlasti, izjavio je namesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

ПОБУНА МОНАХА У КИЈЕВСКО-ПЕЧЕРСКОЈ ЛАВРИ Обратили се Зеленском: Нећемо напустити манастир ни остале корпусе

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

- Dobili smo nalog iz agencije zadužene za Lavru, koja je pod kontrolom Ministarstva kulture, da smo dužni da napustimo 34. korups. Ja sam odgovorio da se to neće desiti, kao i da nećemo napustiti ni ostale korpuse jer nalog nije stigao iz Vlade ili iz predsednštva - kazao je on u obraćanju koje je objavljeno na zvaničnom Jutjub kanalu Kijevsko-pečerske lavre.

Mitropolit je podsetio da su monasi dobili dozvolu da nasele lavru na osnovu odluke Vrhovnog saveta i Vlade, a ne od strane Ministarstva kulture.

- Čini mi se da je ovo još jedan način da se ljudi zbune, oni samo tako seju strah. To je zlo koje neće doneti ništa dobro - rekao je on.

Mitropolit Pavel je pozvao i sve pravoslavne Ukrajince da dođu i da se pomole za sve porodice koje tu žive i da vide „šta rade ti bezbožni mučitelji“.

Po pitanju iseljenja monaha nedavno se oglasio i Kremlj, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je nezakonito delovanje kijevskog režima, koji zadire u crkvu, još jedan pokazatelj onoga protiv čega se Rusija bori i što mora da zaustavi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA - Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)