"MAĐARSKA NEĆE HAPSITI PUTINA": Orbanov šef kabineta izneo jasan stav o optužnici protiv ruskog predsednika

Tanjug

23. 03. 2023. u 13:51

MAĐARSKA neće uhapsiti ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.

МАЂАРСКА НЕЋЕ ХАПСИТИ ПУТИНА: Орбанов шеф кабинета изнео јасан став о оптужници против руског председника

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters. 

- Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj - rekao je Guljaš. 

On je dodao da mađarska vlada "nije formirala stav" povodom naloga za hapšenje Putina. 

- Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru... Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje - naveo je Guljaš. 

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud. Kako podseća britanska agencija, sud u Hagu izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika zbog ratnog zločina nezakonite deportacije stotina dece iz Ukrajine. 

 

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi