PUTIN I SI STVARAJU DRUGAČIJU RAVNOTEŽU: Lideri Rusije i Kine usaglašeni oko formiranja novog poretka

A.Vojinović

23. 03. 2023. u 13:46

STVARANjE multipolarnog sveta o kojem Rusija i Kina pričaju dugi niz godina je izazvano njihovim nezadovoljstvom opštom krizom koja je zadesila Ujedinjene nacije (UN), kao što su uključivanja, donošenje odluka, ekonomska dominacija. Zapadu smeta što to, smatraju, podrazumeva svet u kome može da se javi nekoliko centara moći, koji zbog opšte ekonomske konkurencije mogu da izazovu nestabilnost i sukob. Nije to bipolarni svet o kome mi razmišljamo, svet Hladnog rata. Ti centri moći su Moskva, Peking, Rijad, Teheran, još neke zemlje u Aziji i Africi.

ПУТИН И СИ СТВАРАЈУ ДРУГАЧИЈУ РАВНОТЕЖУ: Лидери Русије и Кине усаглашени око формирања новог поретка

Foto: Profimedia

Ovako o mogućnosti da se, u današnjim okolnostima, formira multipolarni svet za "Novosti" komentariše programski direktor Instituta za javnu diplomatiju Ivan Miletić. Kako objašnjava, problem stvaranja novog sveta je istorijske prirode, nemoguće je da dođe do promene bez velikih svetskih turbulencija.

- Ono što je izazov za ceo svet je ovo što sada vidimo u Ukrajini i potencijal da se takav jedan sukob prelije u druge delove sveta - navodi Miletić. - Težnja za reformom UN se čuje poslednjih 20 godina gde regionalne sile, kao što su na primer Japan, Indonezija, Indija, koje kažu da takođe nisu zadovoljne sadašnjom podelom i statusom kvo i žele nove forume i mesta. Ovo je grupisanje velikih sila, a one vole oko sebe da okupe saveznike, da bi izgurale svoje težnje i ono što one žele. Nije slučajno što je predsednik Kine otišao u Moskvu, a premijer Japana u Kijev.

Prema rečima našeg sagovornika, ovde dolazi i do disbalansa između zapadnih i istočnih sila, što je, kako smatra, uzrokovano stagnacijom Zapada u ekonomskom razvoju nasuprot velikom razvoju azijskih zemalja, naročito u Kini, koja dovodi do izjednačavanja ekonomske moći Kine i SAD pre svega.

- Kina bi gledala da okupi one zemlje iz "Pojasa i puta", kao što su Pakistan, Iran, Saudijska Arabija. Zato su i napravile dogovor između Irana i Saudijske Arabije, da bi se izbilo do Egipta, što je pokušaj Kine da dođe do evropskog tržišta. Rusija je nezadovoljna onim što je nasledila posle raspada SSSR, a to je velika teritorija i još mnogo toga, dok je ekonomski, demografski i bezbednosni potencijal ostao izvan granica. Zato je Rusiji potrebna Kina, jer je kineska ekonomija daleko jača od ruske. A Kini je potreban nuklearni arsenal Rusije. Imaju oni i dosta razlika, ali su se ovde našli da bi stali nasuprot SAD i njihovih saveznika - zaključuje Miletić.

PROTIV GRAĐENjA SVETA U INTERESU SAD

BORBA za multipolarni svet, za poštovanje svih i svakog na međunarodnoj sceni, za vođenje računa o interesima svih će nesumnjivo preovladati, poručio je nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin. Šef Kremlja je istakao i da se Rusija slaže sa tim da svet mora da se menja i nikada se u to ne meša, uključujući i u okviru UN, ali se protivi činjenici da se novi svet gradi u interesu jedne zemlje, a to je SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)