OŠTRA RASPRAVA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Amerika na jednoj, Rusija i Kina na drugoj strani - evo šta je bila tema

Tanjug

20. 03. 2023. u 22:27

NA DANAŠNjEM sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, organizovanom povodom lansiranja severnokorejske balističke rakete "hvasong-17" u četvrtak, SAD sa jedne, i Kina i Rusija sa druge strane, iznele su suprotne stavove o tome ko je kriv za podsticanje Pjongjanga na desetine lansiranja i razvoj balističkih projektila u okviru programa nuklearnog oružja.

ОШТРА РАСПРАВА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Америка на једној, Русија и Кина на другој страни - ево шта је била тема

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kina i Rusija okrivile su zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje za provociranje Pjongjanga, dok je Vašington optužio Peking i Moskvu da ohrabruju Severnu Koreju štiteći je od uvođenja dodatnih sankcija, preneo je Rojters.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da ostaje duboko zabrinut zbog podela koje su sprečile da se međunarodna zajednica angažuje po tom pitanju.

Zamenica ruskog ambasadora u UN Ana Evstignjejeva je ocenila da su vojne aktivnosti SAD i Južne Koreje "bez presedana". Zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang postavio je pitanje da li su vežbe SAD i Južne Koreje odbrambene i okrivio ih za povećanje tenzija u regionu.

Vežbe Vašingtona i Seula su dugotrajne, rutinske i čisto odbrambene prirode, rekla je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild.

Tomas-Grinfild je rekla da bi ukidanje sankcija UN Severnoj Koreji, uvedenih 2006. zbog raketnih i nuklearnnih programa te zemlje, nagradilo Pjongjang, koji, kako je navela, "nije učinio ništa u skladu sa rezolucijama SB".

Ona je optužila Pjongjang i da lišava Severnokorejce potrebne humanitarne pomoći.

Rusija i Kina su takođe ponovo izrazile zabrinutost zbog bezbednosnog pakta poznatog kao AUKUS kojim će Australija razviti program podmornica na nuklearni pogon sa SAD i Velikom Britanijom. SAD i Britanija su odbacile te zabrinutosti, navodeći da AUKUS ne krši ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

UZDRMALI SMO VUČIĆA, DOŠAO MU JE KRAJ: Urednik portala Telegrafi iz Prištine raduje se protestima u Beogradu