ŠTA DONOSI SUSRET SI ĐINPINGA I VLADIMIRA PUTINA: Novo poglavlje odnosa velikih sila

D. D. S.

19. 03. 2023. u 18:10

KINESKO-RUSKI odnosi izdržali su test međunarodnih turbulencija, ostali su mirni i kontinuirano napredujuu pravcu koji koristi i narodima obeju zemalja, i celom svetu. Takođe, ispisaćeznačajno poglavlje novog tipa odnosa velikih sila, baziranog na poštenju i transparentnosti.

ШТА ДОНОСИ СУСРЕТ СИ ЂИНПИНГА И ВЛАДИМИРА ПУТИНА: Ново поглавље односа великих сила

Foto: AP

Zaključuje ovo "Global tajms", glasilo blisko vladajućoj Komunističkoj partiji Kine, uoči današnje zvanične, trodnevne posete lidera iz Pekinga Si Đinpinga ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Pošto je osvojio treći predsednički mandat, Si je za prvu inostranu posetu odabrao upravo Rusiju.

- Državna poseta predsednika Sija Rusiji predstavlja prekretnicu za kinesko-ruske odnose u novoj eri - istakao je ambasador Kine u Rusiji Džang Hanhui.

Robna trgovina dveju zemalja dostigla je lane istorijski rekord, a uloga energenata je "kao kamena temeljca u bilateralnoj trgovini". Rusija je glavni kineski izvor nafte, prirodnog gasa i uglja, dok procenat poravnanja u lokalnoj valuti raste.

- Njihov odnos nikada ne cilja treću stranu, niti se u njih meša treća strana, a posebno ne trpi prinude treće strane. Kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i odgovorne velike sile, Kina i Rusija su uvek čvrsto održavale međunarodni sistem sa UN kao jezgrom i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu - istakao je Džang, i dodao da je Kina jedna od retkih velikih sila koja može dauspostavi komunikaciju između Rusije i Ukrajine.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati