ZAOSTAJEMO ZA KINOM: Upozorenje američkih generala zbog sposobnosti "crvenog zmaja"

Tanjug

19. 03. 2023. u 07:05

AMERIČKI vojni zvaničnici upozorili su članove Kongresa da sposobnost Kine da brzo prodaje vojnu opremu ima velike posledice za SAD u regionima Bliskog istoka i južne Azije koje nadgledaju američke jedinice Centralne komande (CENTCOM), kao i u Africi, koju nadgleda Afrička komanda vojske SAD (AFRICOM).

ЗАОСТАЈЕМО ЗА КИНОМ: Упозорење америчких генерала због способности црвеног змаја

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Naši bezbednosni partneri imaju stvarne bezbednosne potrebe, a mi gubimo sposobnost da obezbedimo našu opremu - rekao je komandant Centralne komande, general Majkl Kurila.

Kurila je dodao da je Kina "mnogo brža" od SAD i da svojim partnerima nudi brzu isporuku, trajni ugovor i finansiranje.

Komandant Afričke komande, general Majkl Lengli, izneo je slične ocene o potencijalnim američkim partnerima na afričkom kontinentu.

Komandanti CENTCOM-a i AFRICOM-a izjavili su da će se zbog kineske prodaje oružja SAD imati problema da sarađuju sa zemljama koje bi inače izabrale da budu partneri Vašingtona.

- Ako tamo ima kineske opreme, ne možemo je integrisati sa američkom opremom - rekao je Kurila.

Zabrinutost oko prodaje oružja u Kini nije novost i nastavlja se uprkos ukupnoj dominaciji Vašingtona u izvozu oružja.

Prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI), Sjedinjene Države su bile najveći svetski izvoznik oružja od 2018. do 2022. godine, sa ukupno 40 odsto svetske prodaje Kina se našla na četvrtom mestu ove liste, sa nešto više od pet odsto svetske prodaje oružja, ali Peking stiče prednost u odnosu na SAD u nekim regionima kao što je podsaharska Afrika.

Izvoz kineskog oružja u podsaharsku Afriku je između 2017. i 2020. godine premašio američki izvoz u odnosu skoro 3 prema 1, navodi se u izveštaju koji je ovog meseca objavio Atlantski savet sa sedištem u Vašingtonu.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MINISTARSTVO ZDRAVLJA U GAZI: Broj poginulih premašio 34.000