RAT U UKRAJINI: Budanov - Odlučujuća bitka na proleće; Avdejevka novi Bahmut? Nemci isporučili prva dva "leoparda" (MAPA/FOTO)

Novosti onlajn

08. 03. 2023. u 07:01 >> 01:50

RAT u Ukrajini – 378. dan. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres dolazi u Kijev da sa Volodimirom Zelenskim razgovara o produženju sporazuma sa Moskvom koji dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da je Ukrajina vratila 90 ruskih ratnih zarobljenika, dok je Kijev saopštio da je 130 ratnih ukrajinskih zarobljenika vraćeno nakon razmene.

РАТ У УКРАЈИНИ: Буданов - Одлучујућа битка на пролеће; Авдејевка нови Бахмут? Немци испоручили прва два леопарда (МАПА/ФОТО)

Foto AP

Vazdušna uzbuna na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajne

Na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema onlajn mapi, signal za vazdušni napad se čuje u svim regionima osim Černjigova, Sumija i Harkova.

Hronika ratnih operacija: Bitke za Avdejevku i Bahmut


Smer Starobeljsk

Situacija se nije promenila u pravcu Starobelsk. Oružane snage Rusije nanose udare na neprijateljske položaje, zaustavljajući pokušaje ukrajinskih snaga da prikupe rezerve za kontranapade u oblasti Grjanikovka kod Kupjanska i u šumama oko Serebrjanske na Krasno Limanskom delu fronta.


Soledarski pravac

Jurišne jedinice PMC „Vagner“ uspostavili su punu kontrolu nad istočnim delom Bahmuta, očistivši područja istočno od reke Bahmutke. Nastavljaju se borbe na jugu grada u rejonu Ulice nezavisnosti i spomenika MiG-17.

Ilustracija telegram rybar


U okolini Bogdanovke, Krasnoje i Hromova, Oružane snage Ukrajine formiraju udarne grupe za pokušaj kontranapada kako bi zadržale koridor do kontrolisanog dela grada.

Donjecki pravac

Oružane snage RF nastavile su ofanzivna dejstva u pravcu Krasnogorovke, zauzevši niz položaja u rejonu oslobođenog sela Veseloje.

Foto Tanjug/AP



Južno od Avdejevke, bataljon Sparta je počeo da napreduje u oblasti Vodjane, uništavajući Oružane snage Ukrajine u uporištu na plantažama i na visovima.

Oružane snage Ukrajine jačaju svoje pozicije u bazi Avdejevske izbočine, osim toga, mogući su pokušaji protivofanzivnih dejstava u oblasti Novobahmutovke.


Zaporoška oblast

Ukrajinski dron udario je u dalekovod u Energodaru, na mestu udara izbio je požar. Deo mreže je bio bez napona.
 

 

 

Vazdušna uzbuna u regionima Ukrajaine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Saljdo: Zelenski je izdao Ukrajince

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo nazvao je ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog izdajnikom ukrajinskog naroda.

Foto AP

Vladimir Zelenski

On je za TV „Taurija“ podsetio da je Zelenski, kandidajući se za predsednika Ukrajine, tokom debate sa bivšim ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom kleknuo i obećao da prekinuti rat u Donbasu u naskorije vreme, ali je umesto toga, uradio sve drugačije.

Saljdo je zaključio da je Zelenski počeo da se ponaša beskrupuloznije, čak i od Porošenka.

 

Ubili svoje?

Petorica ukrajinskih vojnika pucali su iz mitraljeza na svoje saborce u gradu Marinka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), rekao je danas novinaru TASS jedini preživeli iz te grupe.

-Ukrajinski vojnici su pucali na nas iz susedne kuće trupe iako su jasno videli da smo na njihovoj strani i da nam je potrebna pomoć, rekao je preživeli ukrajinski vojnik i objasnio da su četiri njegova saborca odmah smrtno stradala, a samo on je uspeo da se skloni, ali teško ranjen.

Foto Tanjug/AP

 

Šef ukrajinskih vojnih obaveštajaca: Odlučujuća bitka na proleće

Rusija je "protraćila ogromne količine ljudskih resursa, naoružanja i materijala" tokom rata protiv Ukrajine, izjavio je danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

    "Rusija će verovatno ostati bez ofanzivnog potencijala do kraja proleća", rekao je Budanov, prenosi Kijev indipendent.

    Prema njegovim rečima "odlučujuća bitka pre nego što se ovaj rat završi" vodiće se ovog proleća.

Foto Tanjug/AP

Posada „Korneta“ uništila oklopna vozila VSU

Posada “oklopnika” iz sastava 1. armijskog korpusa Oružanih snaga Rusije je uz pomoć protivtenkovskog raketnog sistema „Kornet“ uništila nekoliko jedinica ukrajinske tehnike u pravcu Avdejevke u DNR, javlja dopisnik RIA Novosti.

Lansiranje sa postolja, vozila ili aviona


Precizira se da su na ovaj način borci osujetili pokušaj proboja Oružanih snaga Ukrajine do sela Vodjanoje. Prema rečima oficira sa pozivnim znakom Simon, ruska vojska je koristila Kornete protiv ukrajinskih BMP-2.

-Radili smo sa periferije Pesoka po jedinicama koje su se kretale ka Vodjanoju. Koje je već u velikoj meri pod našom kontrolom.

Selo Vodjanoje je bilo jedan od ključnih elemenata ukrajinske ešalonirane odbrane na putu za Avdejevku. U februaru je skoro potpuno došao pod kontrolu ruske vojske.

 

Balicki: Pojačati PVO

Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki saopštio je da je na jučerašnjem sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, naglasio da je pažnju potrebno usmeriti na jačanje snaga protivvazdušne odbrane u cilju pouzdane zaštite strateški važnih objekata regiona.

Avdejevski pravac: Novi Bahmut?

Severno od Avdejevke, ruske trupe su nastavile ofanzivu u pravcu Krasnogorovke. Tokom žestokih borbi u blizini bare i brane, Oružane snage RF su oslobodile selo Veseloje i napredovale dalje. Sada se vode borbe u oblasti šumskog pojasa i u blizini jezera Krasnogorovski.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinske formacije opremaju vatrene položaje teških mitraljeza u rejonu Krasnogorovke. Na severu, kod Novokalinova, Oružane snage Ukrajine spremaju kontranapad na Novobahmutovku sa grupom od deset borbenih oklopnih vozila.

Južno od Avdejevke, sukobi su nastavljeni na dominantnim visinama severno od Vodjanojea. Vojnici Oružanih snaga RF, podržani artiljerijom, napreduju ka selu Severnoje.

Foto Tanjug/AP

U ovom trenutku ruske trupe izvode pozicioni napad na ukrajinske linije oko utvrđenog područja Avdejevka. Napad na Avdejevku u frontalnom napadu imao bi previše gubitaka, pa Oružane snage RF koriste taktiku „puzajućeg“ napredovanja kako bi pokrile Avdejevku sa dve strane obećavajućim presecanjem linija snabdevanja.

VEČERNjI REZIME UKRAJINSKOG GENERALŠTABA: Žestoke borbe u Bahmutu

1.Nastavlja se ofanziva ruske vojske u pravcu Bahmuta, što ne zaustavlja juriš na Bahmut. Oružane snage Ukrajine odbile su napade u oblastima Orehovo-Vasiljevka, Dubovo-Vasiljevka, Bahmut i Ivanovski.

2. Napadi u pravcu Kamenke, Severnog, Pervomajskog, Nevelskog i Novomihajlovke Donjecke oblasti odbijeni su u pravcu Avdijevke i Šahtjorskog.

3.Na Kupjanskom i Limanskom pravcu ruska vojska nastavlja pokušaje da probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Napadi u pravcu Grjanikovke, Spornog i Belogorovke su odbijeni.

Foto Tanjug/AP

4.Na zaporoškom i hersonskom pravcu Rusi su u defanzivi.

5.Na Volinskom, Polesskom, Severskom i Slobožanskom pravcu bez promena nije otkriveno formiranje ofanzivnih grupa.

6.Ruska vojska je izvela 22 vazdušna udara, a takođe je izvela 29 napada iz MLRS-a. Oružane snage Ukrajine uništile su jedan dron tipa Šahed-136.

7. Avijacija Oružanih snaga Ukrajine izvršila je 11 udara.

Hersonska oblast pred ključanjem?

Postoje informacije da su juče uveče Oružane snage Ukrajine vozile tehniku iz Novoberislava ka Berislavu.

Počeli su da voze čim je sunce zašlo. Išli su obodom sela. Nedavno, noću, meštani često čuju vozila gusenica.

VSU na hersonskom pravcu može da preduzme sabotažne i demonstrativne akcije kako bi odvratio ruske oružane snage od pravih ciljeva prolećno-letnje ofanzive.

 

SAD: Rusija neće rat sa NATO, ali...

Američki obaveštajci uvereni su da Rusija ne želi direktan vojni sukob sa zapadnim zemljama, ali da su rizici od eskalacije u Ukrajini i dalje veliki, navodi se u godišnjoj proceni tizika koju su objavile američke specijalne službe.

 

Patrioti u Ukrajini

Američki PVO sistemi „patriot“ mogli bi ubrzo da počnu da se koriste u Ukrajini, izjavio je u intervjuu „Defens njuz“ pomoćnik ministra američke vojske za nabavke i opremu Daglas Buš.

Foto Tanjug/AP

Ranije je zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar izjavila da će ukrajinska vojska uskoro dobiti PVO sisteme „patriot“ i SAMP/T, koji mogu da presreću balističke rakete.

Nemačka posla Kijevu prve leoparde

Nemačka je za nedelju dana Ukrajini isporučila dva tenka „gepard“, sledi iz spiska objavljenog na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.

Foto Tanjug/AP

Na ažuriranom spisku, koji nedeljno objavljuje o nemačkoj vojnoj pomoći Kijevu, nalazi se isporuka dva tenka„gepard“.

Do kraja marta u Ukrajinu će stići 18 tenkova Leopard 2A6 iz Nemačke i 3 tenka Leopard 2A6PO iz Portugala. Ovo je izjavio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Tako su ukrajinskoj armiji od početka sukoba isporučena 34 samohodna sistema. Osim toga, prošle nedelje u Kijev su isporučena dva oklopna patrolna vozila.

 

EU će obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika

Visoki predstavnik EU je na kraju sednice ministara odbrane članica EU u Švedskoj takođe istakao da će EU u okviru svoje misije vojne obuke do kraja marta tekuće godine obučiti 11 hiljada ukrajinskih vojnika, a do kraja godine ─ 30 hiljada.

Foto MO Ukrajine

 

Reznikov apeluje na EU: Podržite plan o kupovini granata

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov apelovao je danas na kolege iz Evropske unije da podrže plan o kupovini milion artiljerijskih granata, kojim bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruskog napada.

Govoreći pred novinarima uoči ministarskog sastanka u Stokholmu, Reznikov je rekao da su Ukrajini hitno potrebne granate da se odbrane od ruskih snaga i da pokrenu kontranapad, preneo je Rojters.

On je naveo da je podržao predlog Estonije zemljama EU da zajedno prikupe novac za kupovinu 155-milimetarskih granata za Ukrajinu ove godine, što bi ukupno koštalo četiri milijarde evra.

Reznikov je rekao da je Ukrajina želela 90.000 do 100.000 granata mesečno.

Ukrajinska vojska troši granate brže nego što saveznici mogu da ih naprave, upozorili su zvaničnici.

- Moramo da delujemo što pre - rekao je Reznikov u prisustvu estonskog kolege Hana Pevkure.

Pevkur je rekao da kolege iz EU treba da pruže dodatni novac za inicijativu, umesto što koriste sredstva koja već imaju ranije određenu vojnu namenu.

Nasuprot tome, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je predložio plan u kojem bi se koristio novac koji je već odvojen za Evropski fond za mir.

Upitan o predlogu Estonije za dodatni novac, Borel je odgovorio da "novac ne pada s neba".

- Sad, zato što jedna država članica kaže da treba da imamo više novca, novac se neće stvoriti nekim čudom - poručio je Borelj.

(Reuters) 

 

Ukrajinske trupe granatirale su dečiji društveni centar u Donjecku

Ukrajinski vojnici pucali su na dečiji društveni centar u Donjecku, gde je bilo 28 dece i njihovih nastavnika, niko nije povređen, rekao je gradonačelnik Aleksij Kulemzin.

- Posledice granatiranja Proletarskog okruga u Donjecku  Neprijateljske granate doletele su na teritoriju Dečjeg društvenog centra, u kojem se u tom trenutku nalazilo 28 dece i njihovih vaspitača. Na sreću, niko nije povređen - napisao je gradonačelnik na  Telegram kanal, prenela je RIA.

 

 

UKINUTE SANKCIJE MAJCI ŠEFA VAGNERA: Prigožin jedini kriv za radnje u Ukrajini, naveo je Opšti sud

 

Majka Jevgenija Prigožina, vlasnika Vagner grupe, odlukom suda je skinuta sa liste sankcija Evropske unije.

 - Uprkos činjenici da je Prigožin odgovoran za radnje koje su narušile teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, veza gospođe Prigožine sa njenim sinom, koja je uspostavljena u vreme donošenja restriktivnih mera, zasniva se samo na njihovom odnosu i stoga nije dovoljan da opravda njeno uključivanje u restriktivne mere - naveo je Opšti sud u presudi.

Violeta Prigožina (73) dodata je na listu evropskih sankcija kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, pod izgovorom da je ona vlasnica nekoliko firmi koje se povezuju sa njenim sinom.

Vagnerova paravojna organizacija, koju je osnovao Prigožin, ima bliske veze sa Kremljom i uglavnom deluje mimo zakona i suočava se sa optužbama za ratne zločine i kršenje ljudskih prava prijavljenih u raznim područjima u kojima je učestvovala, uključujući Siriju, Libiju i Ukrajinu gde je podržavala proruske separatiste od 2014. godine.

Za zemlje članice EU, ove "veze" između majke i sina značile su da je stoga podržavala akcije i politike koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Dok se nalazila na listi sankcija Prigožina nije mogla da putuje u zemlje EU, a bila joj je i zamrznuta pokretna i nepokretna imovina koju ima u zemljama bloka.

 

 

Kremlj: Koordinisano širenje dezinformacija o eksplozijama na "Severnom toku"

Saznanja listova "Njujork tajms" i "Cajt" o eksplozijama na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" deo su koordinisanog širenja dezinformacija u medijima, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Očigledno je da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele da skrenu pažnju. Očigledno je da se radi o koordinisanom širenju dezinformacija u medijima - rekao je Peskov za Sputnjik.

On je dodao da mu nije jasno kako američki zvaničnici na koje se listovi pozivaju "mogu nešto da pretpostavljaju o terorističkim napadima na gasovode 'Severni tok' bez istrage".

Peskov je takođe podsetio da Rusiji i dalje nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi, a pre nekoliko dana Moskva je obaveštena o tome iz Kopenhagena i Stokholma.

- To sve ne samo da je čudno, to 'miriše' na monstruozan zločin. U najmanju ruku bi zemlje-akcionari gasovoda 'Severni tok' i UN trebalo da zahtevaju hitnu transparentnu istragu u kojoj bi učestvovali svi koji bi mogli da rasvetle okolnosti napada - dodao je portparol Kremlja.

(Tanjug) 

 

Foto AP

 

 

Berlin će povećati podršku Kijevu ako Kina isporuči oružje Rusiji

 

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će Berlin povećati podršku Ukrajini ako Kina isporuči oružje Rusiji.

- To znači, pre svega, da moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu... samo još više. Zato što treba da učinimo sve što je moguće, i to činimo - rekao je Pistorijus na radiju Deutschlandfunk, odgovarajući na pitanje o reakciji Nemačka u slučaju isporuke ruskog naoružanja iz Kine.

Istovremeno je dodao da bi u geopolitičkom smislu takav scenario značio „depresivan razvoj“. Ministar takođe nije isključio uvođenje sankcija Kini od strane EU u ovom slučaju. „Zato što bi bio direktan uticaj Kine (na sukob u Ukrajini) ako bi isporučila smrtonosno oružje“, objasnio je ministar odbrane.

Ranije je generalni sekretar NATO-  a Jens Stoltenberg rekao da je alijansa zabrinuta zbog mogućnosti da Kina isporučuje oružje Rusiji. Majkl Mekol , šef komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove SAD , navodno pozivajući se na obaveštajne podatke, tvrdi da Kina razmatra isporuku stotina dronova Rusiji. SAD su upozorile Kinu da to ne čini.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je već izjavio da SAD, a ne Kina, kontinuirano isporučuju oružje na bojno polje ukrajinskog sukoba i da Vašington treba da prestane da širi dezinformacije i prebacuje odgovornost na druge. Istovremeno , Vang Ji, šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, optužio je Zapad za dvostruke standarde u pitanju kineskog naoružanja Rusiji, pošto sam Zapad naoružava Ukrajina.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je , odgovarajući na pitanje o navodnim planovima Kine da pomogne Rusiji oružjem, izjavio da je Peking to odlučno demantovao i da se tome nema šta dodati, prenela je RIA.

Pistorijus: Optužbe u vezi sa napadom na "Severni tok" preuranjene

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus upozorio je na preuranjene optužbe nakon što je u medijima navedeno kako su obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici pokazali da se iza napada na gasovod "Severni tok" nalazi proukrajinska grupa, preneo je Rojters.

- To može biti i lažna operacija inscenirana kako bi se okrivila Ukrajina, što je mogućnost koja je takođe pomenuta u medijima - rekao je Pistorijus tokom sastanka ministara odbrane EU u Stokholmu i dodao da je za obe opcije verovatnoća podjednaka.

Njujork tajms je juče objavio da novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Severni tok prošle godine.

(Reuters)

 

 

Kijev: Granatiran Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti

 

Lokalne vlasti su saopštile da su ruske snage tokom jutra granatirale mesto Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je Ukrinform.

Kako se navodi, posledice napada se utvrđuju.

(Ukrinform) 

 

 

Vagner: Zauzeli smo istočni Bahmut 

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin jutros je objavio da je njegova plaćenička vojna grupa zauzela Bahmut.

- Jedinice privatne vojne kompanije Vagner preuzele su kontrolu nad istočnim delom Bahmuta - rekao je Prigožin u glasovnom snimku na Telegramu.

- Sve istočno od reke Bahmutka potpuno je pod kontrolom Vagnera - rekao je.

U utorak je Volodomir Zelenski upozorio u intervjuu za Si-En-En da bi pad Bahmuta bio "otvoren put" za ruske trupe da zauzmu gradove u Ukrajini.

- Ovo je taktika za nas, razumemo da bi nakon Bahmuta mogli ići dalje - rekao je ukrajinski predsednik.

 

 

Lukašenko je odobrio ratifikaciju sporazuma ZND o borbi protiv korupcije

 

 Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma o saradnji između država članica ZND u borbi protiv korupcije.

- Ratifikujte Sporazum o saradnji između država članica Zajednice nezavisnih država u borbi protiv korupcije, potpisan u Astani 14. oktobra 2022. godine - navodi se u tekstu zakona, objavljenom u sredu na nacionalnom pravnom portalu.

Nadležni organi nadležni za sprovođenje sporazuma u ​​Belorusiji su Generalno tužilaštvo, Komitet državne bezbednosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U cilju povećanja efikasnosti nacionalnih napora i saradnje stranaka u oblasti borbe protiv korupcije, sporazum definiše terminologiju, glavne oblasti i oblike saradnje, zaštitu učesnika u krivičnom postupku i lica koja pomažu u borbi protiv korupcije.

Konkretno, glavni zadaci su izrada i sprovođenje koordinisane politike, zajedničkih programa i mera za borbu protiv korupcije, unapređenje zakonskog okvira, zajednički napori na prevazilaženju opasnosti od daljeg porasta broja koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela, kao i obezbeđenje razmena informacija u oblasti borbe protiv korupcije.

Zelenski: "Bahmut je važan, Rusi posle njega žele dalje"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi preuzimanje kontrole nad Bahmutom za ruske trupe značio "otvoreni put" da zauzmu i druge gradove na istoku Ukrajine.

- Posle Bahmuta mogli bi da idu dalje, zbog toga je Bahmut taktički važan -  rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En.

Novi obaveštajni podaci kojima raspolažu američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovod "Severni tok" prošle godine, objavio je Njujork tajms.

Nije bilo dokaza da su predsednik Volodimir Zelenski ili njegovi najbliži saradnici u Ukrajini bili umešani u tu operaciju, ili da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika, piše list, pozivajući se na američke zvaničnike.

Nemačka vlada je saopštila da je primila k znanju izveštaj, ali njena istraga još nije dala rezultate.

Viši pomoćnik Zelenskog rekao je da Kijev "apsolutno nije umešan" u napad na gasovod "Severni tok" i da nema informacija o tome šta se dogodilo.

Zamenik izaslanika Rusije u UN rekao je da izveštaj "samo dokazuje da je ruska inicijativa o pokretanju međunarodne istrage pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN opravdana".

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!