MOSVKA NE DA NA SEBE: Rusija zabranila nevladinu organizaciju koju finansira Soroš

Novosti online

07. 03. 2023. u 18:25

NEVLADINA organizacija Transparency International sa sedištem u Nemačkoj označena je kao pretnja ustavnom poretku Rusije.

МОСВКА НЕ ДА НА СЕБЕ: Русија забранила невладину организацију коју финансира Сорош

Foto: EPA

Državno tužilaštvo Rusije proglasilo je u ponedeljak Transparency International nepoželjnim u Rusiji, sa obrazloženjem da organizacija sa sedištem u Berlinu prevazilazi svoj mandat i da se meša u unutrašnje stvari Rusije.

- Utvrđeno je da aktivnosti ove organizacije očigledno prevazilaze njene deklarisane ciljeve - navodi se u saopštenju tužilaštva.

- Formalno delujući kao organizacija koja se bori protiv korupcije širom sveta, meša se u unutrašnje stvari Ruske Federacije, što predstavlja pretnju po osnovu njenog ustavnog poretka i bezbednosti - dodaje se.

Ruski ogranak proglašen je stranim agentom 2015. godine, a odluka od ponedeljka znači da bi ruski državljani mogli da se suoče sa zatvorom ako rade za tu organizaciju i kaznama za davanje finansijske pomoći ili širenje njenih materijala.

Transparency International je najpoznatiji po svom godišnjem „Indeksu korupcije“ , koji rangira zemlje na skali njihove sklonosti ka korupciji.

Donatori ove organizacije su mnoge zapadne vladine agencije i moćne fondacije, uključujući Fondaciju za otvoreno društvo, kontroverznog biznismena i sponzora neoliberalnih ciljeva, Džordža Soroša.

Transparency International povukla je svoj američki ogranak 2017. godine zbog „razlika u filozofijama, strategijama i prioritetima“. Američki ogranak je bio široko kritikovan zbog toga što je paravan za multinacionalne korporacije, dodelio nagradu za integritet tadašnjoj američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton 2012. i ignorisao pozive da pomogne uzbunjivaču NSA Edvardu Snoudenu 2013. godine.

Transparency International Brazil trenutno je pod istragom zbog navodnog dosluha sa tužiocima u skandalu „Autopraonica“, koji je korišćen da se bivši predsednik Luiz Inacio Lula da Silva osudi po izmišljenim optužbama za korupciju.

Da Silvina presuda je kasnije odbačena i on je pobedio na izborima 2022, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a