RUSKA I KINESKA PRETNJA JAPANU: Zemlja izlazećeg sunca pokušava da presretne hipersonične projektile

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

06. 03. 2023. u 17:25

RUSKI i kineski napredak u tehnologiji hipersoničnih raketa zabrinjava pacifički region. Ovo posebno važi za Japan.

РУСКА И КИНЕСКА ПРЕТЊА ЈАПАНУ: Земља излазећег сунца покушава да пресретне хиперсоничне пројектиле

Foto: Printscreen


Ostrvska država ima udaljena ostrva za zaštitu. Međutim, nisu samo ostrva ugrožena. Rat u Ukrajini pokazao je da svaka zemlja treba da razmišlja o zaštiti kritične infrastrukture. A i nuklearne objekte.

Novi japanski odbrambeni plan, koji bi trebalo da počne da se sprovodi 2027. godine, je u ovom pravcu. To je autohtona raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa Tip-03, poznata i kao Chu-SAM.

Danas je nemoguće presresti hipersonična klizna vozila koja putuju brzinom većom od 5 maha. Rusija i Kina imaju hipersonične rakete. Međutim, Mitsubishi Electric je odlučio da, ako ne može da presretne hipersonične projektile, barem pokuša da presretne hipersonične projektile.

Prema izveštajima japanskih medija, Tokio će pokušati da optimizuje softver za Tip-03 Chu-SAM. To bi trebalo da omogući japanskoj mreži protivvazdušne odbrane da presreće hipersonične projektile. Ideja je da softver predvidi putanju ovog projektila tako da u nekom trenutku počne da „juri projektil i neutrališe ga“.

Foto: Printscreen

Međutim, Tokio kaže, nije samo softver za Tip-03 taj koji treba poboljšati. Da bi neutralisao ruski hipersonični projektil, Tip-03 će imati potpuno nove mehanizme za navođenje i lansiranje. Iz bezbednosnih razloga, japanski izvori ne daju više informacija o njima.

Tip-03 Chu-SAM je ključan za odbranu Japana. Ovaj sistem je pouzdan i radi u Japanu zajedno sa američkim sistemom PVO Patriot. Kako kažu lokalni japanski stručnjaci, Tip-03 bi trebalo da dopuni Patriot.

Upravo zbog ovih glavnih operativnih funkcija tipa-03 Japan namerava da rasporedi ove SAM-ove na ostrvima Nansei. Prema izvorima u Tokiju – polovina raspoloživih Tip-03 biće posvećena odbrani ovih ostrva. U Japanu postoji 14 zemaljskih jedinica ovog sistema.

Foto: Shutterstock/Ilustracija


Do danas ne postoji tačna geografska oznaka gde će na ostrvima Nansei Japan rasporediti svoje Tip-03 SAM-ove. Neki vojni stručnjaci za protivvazdušnu odbranu sugerisali su da je jedna moguća lokacija kamp Jonaguni. Nalazi se 110 km od Tajvana.

Japan je nedavno započeo radove na izgradnji novog kampa u blizini ostrva Išigaki. Pretpostavlja se da će upravo tamo Tokio rasporediti još jedan protivvazdušni raketni sistem Tip-03. Očekuje se da će novi kamp početi sa radom postepeno ovog meseca.

Akcije Japana kao odgovor na hipersonične pretnje nisu od danas. Tokio je već prošle godine saopštio da počinje rad na povećanju dometa detekcije protivvazdušne rakete PAC3, koju lansira američki sistem Patriot.

Sistem Patriot će takođe biti podvrgnut modifikaciji. Američki i japanski izvori tvrde da će Japan dobiti nove radare za ovaj sistem. Oni su LTAMDS, a prema pretpostavkama nekih analitičara, ovaj radar bi mogao da detektuje kineske hipersonične rakete Dongfeng [DF] 17.

Foto: Printscreen/Jutjub/CGTN

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Japan bi trebalo da ima u vidu i Severnu Koreju. Iako nema reči o tome da li Pjongjang ima hipersonične rakete, desetine novih balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa testirane su u protekloj godini, što takođe predstavlja pretnju za odbranu Japana. BulgarianMilitary.com podseća da je jedna od severnokorejskih balističkih raketa preletela ceo Japan tokom svog probnog leta.

Danas Japan ima protivvazdušnu balističku odbranu izgrađenu u dve faze. Prva linija odbrane je Standardna raketa-3. Ova protivvazdušna odbrana je zasnovana na japanskoj mornarici pošto je raketa lansirana sa brodova pšremljenih sistemom Aegis. Ovaj sistem treba da spreči približavanje vazdušnim objektima čak i van atmosfere.

Ako ovaj protivvazdušni sistem ne uspe, Japan aktivira svoju kopnenu protivvazdušnu odbranu, uključujući Patriot i Tip-03. Nova raketa će dodati sloj zaštite za Japan. Može se koristiti na raznim mestima kao što su GSDF stanice.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)