RUSKI "SMRTONOSNI DVOJAC" LOVACA: Su-34 i Su-25 napadaju ukrajInske položaje koristeći bolju taktiku, sprečavajući gubitke (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

01. 03. 2023. u 19:29

RUSKA vojska koristi borbene avione Su-25 i Su-34 u parovima tokom borbenih misija na istoku Ukrajine, navode ruski mediji sa terena.

РУСКИ СМРТОНОСНИ ДВОЈАЦ ЛОВАЦА: Су-34 и Су-25 нападају украјИнске положаје користећи бољу тактику, спречавајући губитке (ВИДЕО)

Foto. Printskrin Youtube


Izvestija, ruski dnevni list, izvestio je 28. februara da posade jurišnih aviona Su-25 i lovaca Su-34 Istočnog vojnog okruga (VVO) često rade zajedno tokom borbenih zadataka specijalne operacije za odbranu Donbasa.

-Zašto radimo u paru, pozivni znak 'Ključ' objasnio je dopisniku Izvestija.

Prema pisanju Izvestija, takva međusobna pomoć je kritična u okolnostima aktivnog elektronskog ratovanja, kada zbog ometanja navigacioni sistem aviona može prestati da funkcioniše ispravno.

Štaviše, avion pratilac takođe priskače u pomoć napadačkom ili „vodećem“ avionu i pokriva ih odozgo kada napadački avion mora da leti na veoma malim visinama da bi uništio neprijateljske kopnene ciljeve, u kom slučaju avion postaje ranjiv na neprijateljske Prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane (MANPADS).

Su-25 Grač („Rook“) je avion za blisku vazdušnu podršku (CAS) iz sovjetske ere poznat pod NATO izveštajnim imenom “Žablja stopala”. Kako je EurAsian Times pisao ruska flota Su-25 pretrpela je najviše gubitaka od bilo kog taktičkog mlaznjaka sa fiksnim krilima koji je korišćen u ratu koji je u toku.


PROMENA TAKTIKE RUSKOG VAZDUŠNOG RATOVANjA

Do sada je poznato da je Rusija izgubila najmanje 28 Su-25, prema podacima koje je prikupio vojni blog za praćenje Oriks na osnovu vizuelnih potvrda. Od tih 28, veruje se da su tri uništena u incidentima koji nisu povezani sa borbom.

Ovi veliki gubici koje je pretrpela ruska flota Su-25 mogu se pripisati njenom širokom rasporedu za kopnene napade koristeći taktiku koja zahteva od pilota lovaca da lete svojim avionima opasno blizu zemlje, uglavnom da bi izbegli otkrivanje od strane neprijateljskih radarskih sistema.

Međutim, primećen je pad gubitaka ruskih Su-25, kažu stručnjaci koji su nedavno razgovarali za EurAsian Times.

-RuAF sada koristi bolju taktiku, zbog čega su gubici Su-25 sada retki. Varijante Su-25 pružaju kopnenu podršku pod zaštitom Su-35S i Su-30SM, rekao je nedavno dopisniku EurAsian Timesa veteran indijskog vazduhoplovstva (IAF) pilot borbeni avion Vijainder Thakur (retd).

Dok su Su-35S i Su-30SM najnapredniji ruski višenamenski lovci, nedavni izveštaji Izvestija takođe govore o Su-34 koji pokriva Su-25.

Foto Tanjug/AP

Su-34 Fulbek (Fullback), takođe jedan od najnaprednijih ruskih borbenih aviona, je udarni avion sa dometom od 600 milja (oko 966 kilometara) i nosivosti oružja od 12 tona, uključujući bombe i projektile za kopnene napade i rakete vazduh-vazduh.

Pošto su i Su-25 i Su-34 udarni avioni, oni su pogodniji da se međusobno dopunjuju od nekih višenamenskih ratnih aviona.

To je zato što je poznato da su čak i ruski Su-34 pretrpeli najmanje 16 gubitaka tokom neprijateljstava, a većina ovih gubitaka se može pripisati taktici niskog leta koju je koristio lovac. Jedan od njih je i unapređeni Su-34M, koji je navodno oboren usled prijateljske vatre.

Foto: EPA

Dok je Fulbek veoma opremljen za izvođenje preciznih udara vazduh-zemlja sa udaljenosti, kao što je EurAsian Times ranije pisao, avion se uglavnom koristi za staromodne misije traženja i uništavanja, koje uključuju avion koji ide na ciljno područje, vizuelno sticanje mete, a zatim napad.

Ozbiljno iscrpljivanje inventara precizno vođene municije navelo je rusku vojsku da se u velikoj meri oslanja na nenavođene bombe. Ruski lovci moraju da lete nisko da bi ih izbacili, što ih čini ranjivim na MANPADS.

Ovde je takođe važno napomenuti da čak i ukrajinske vazduhoplovne snage široko koriste Su-25 za misije bliske vazdušne podrške i napade na ruske kopnene položaje, a višenamenski lovci MiG-29 takođe prate ukrajinske Su-25.

Ukrajinski lovac MiG-29 kod pozivnog nišana „Juice“ rekao je u decembru da među raznim naletima koje on preduzima, neki uključuju misije pratnje za zaštitu platformi za napade vazduh-zemlja poput Su-25 dok deluju bliže linijama fronta.

Video na društvenim mrežama prikazuje par ukrajinskih Su-25 u pratnji MiG-29 na niskom nivou. Međutim, kada su ga pitali o video snimku, Juice je objasnio da on ne predstavlja stvarnu misiju, već „paradnu“ formaciju koju koristi avion dok se vraća sa prve linije fronta.

-Apsolutno nije efikasno leteti tako na bojnom polju, primećuje Juice. -Naravno, ne bih mogao da vam kažem pravu taktiku, ali izgleda potpuno drugačije.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!