VAZDUŠNI DVOBOJ SU-57 NA NEBU IZNAD UKRAJINE: Britanci potvrdili - Ruski stelt avion oborio dve letelice S-27 i S-24 (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

01. 03. 2023. u 17:00

SU-57 Felon više ne udara samo izvan vidnog dometa. Ruski stelt je bio umešan u vazdušnu borbu, navode zapadni izveštaji, uglavnom britanski.

ВАЗДУШНИ ДВОБОЈ СУ-57 НА НЕБУ ИЗНАД УКРАЈИНЕ: Британци потврдили - Руски стелт авион оборио две летелице С-27 и С-24 (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/jutjub printskin/2022 VERUM VINCET BELLUM



Ukrajinski Su-27 i Su-24 su postali žrtve ruskog "zločinca" (Felon).

Već u oktobru prošle godine počeli su da stižu signali da se Su-57 bori u vazduhu. I ne radi se o gađanju kopnenih ciljeva, već o uništavanju neprijateljskih aviona dok su u letu. Prema izvorima, ukrajinske avione koji su prošle godine pogodili Belgorodsku oblast oborili su Su-57. Udarci ruskog stelt-a desili su se na dometu od 217 km korišćenjem projektila izvan vizuelnog dometa.

Potvrda događaja iz prošlog oktobra stigla je ovog januara. Izveštaj britanske obaveštajne službe ukazuje na upotrebu raketa vazduh-vazduh. tj. Zaista, Su-57 su učestvovali u gađanju ukrajinskih vazdušnih ciljeva. Izveštaji pokazuju da je Su-57 učestvovao u vazdušnim borbama od kraja 2022. Isti izveštaji pokazuju da je Su-57 gađao zemaljske ciljeve najmanje od početka juna 2022. godine.

Foto printskrin youtube military update

Su-57 su koristili rakete vazduh-vazduh R-37M. Ova raketa ima domet od 400 km. U ovom trenutku ne postoji nijedna druga poznata raketa u svetu [osim možda u Kini, ali nije poznato] koja može da pogodi vazdušne manevarske ciljeve u vazduhu na udaljenosti od 200 km.

U februaru je ponovo stigla potvrda iz Velike Britanije da je Su-57 oborio ukrajinski avion u vazduhu. Informacija je objavljena u britanskom listu The Conversation. Novine daju više detalja. Prema njihovom izvoru, Su-57 je preuzeo funkcije Su-35 specijalno za ovu misiju. tj. Su-57 je pratio MiG-31, koji je hipersoničnom raketom trebalo da uništi kopneni cilj. Su-57 je pokrivao dejstva MiG-31 presretajući ukrajinski avion i ispalivši istu raketu vazduh-vazduh – R-37M.

R-37M je visoko udarno vazdušno oružje, supersonično, koje se kreće brzinom od 5 ili 6 maha. Kao što je ranije pomenuto, najefikasniji domet rakete je između 150 km i 398 km vazdušne udaljenosti. Raketa ima sistem navođenja: inercijski sa ažuriranjem srednjeg kursa, poluaktivno i aktivno radarsko samonavođenje.

Foto: Printscreen

Ovo je prekretnica u ruskoj avijaciji, pa i u svetu. Su-57 je prvi stelt lovac koji se koristi u veoma intenzivnim vojnim operacijama u vazduhu i na zemlji, protiv postojećeg sistema PVO. Postoje dokazi da je F-35 Lighting 2 imao udare, ali su oni bili u specijalizovanim vojnim operacijama gađajući kopnene objekte koji su loši u bilo kakvoj protivvazdušnoj odbrani.

Učešće Su-57 u ratu u Ukrajini, kao i upotreba rakete R-37M, predstavlja ozbiljan podsticaj u razvoju programa i za rusku avijaciju uopšte. Ovo učešće je svojevrsni udar na imidž američkih i kineskih boraca pete generacije. F-35 postoji 17 godina i do sada se ne može pohvaliti uspesima Su-57 napravljenog za samo nekoliko meseci.

Nije ni čudo što su poslednjih meseci iz Moskve stizali izveštaji da Su-57 postaje sve važniji program ruske avijacije. Mnogi zapadni mediji su napustili pragmatizam i realizam i opisali Su-57 kao neuspeh, podređen njihovim preferencijama. Međutim, ispostavilo se da je Su-57 vrlo brzo počeo da se penje na vrh koji su njegovi konkurenti već prošli.

Očekuje se da će do kraja 2023. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije imati 22 operativno spremna Su-57. Taj broj će se udvostručiti do kraja 2024, prema ruskim izveštajima. Rusija je uložila stotine miliona američkih dolara u nove proizvodne pogone. Fabrika aviona Komsomolsk na Amuru je primalac proizvodnih investicija.

Foto: Obъedinёnnaя aviastroitelьnaя korporaciя

Ruska flota Su-57 raste veoma sporo. Međutim, Rusija nikada nije želela da izgradi ogromne flote stelt lovaca poput Kine i SAD. Moskva će tu količinu smanjiti integracijom novih tehnologija. Su-57 sada može da leti i upravlja jurišnim dronom Su-70 Ohotnik, čija proizvodnja je odložena iz očiglednih razloga. Novi AESA radari u Su-57, njegova visoka manevarska sposobnost i smrtonosno naoružanje već su donedavno naveli kritičare da ga nazivaju „prijatnim iznenađenjem“ i „super-borcem“.


VIŠE BORBENOG ISKUSTVA

Podsetimo, Su-57 je kasnio pet godina. Sada, međutim, ovo utrošeno vreme postavlja još jedno pitanje – zar ruskim inženjerima nije trebalo ovo vreme da obezbede njegovu operativnu spremnost? To nikada nećemo saznati.

Na pozadini uspeha ruskog Su-57 u ratu u Ukrajini, razmotrimo uspehe njegovih konkurenata u borbi vazduh-vazduh. F-22 Raptor ima jednu bitku u vazduhu koju teško kvalifikuje kao dostignuće – obaranje kineskog izviđačkog balona pre nekoliko nedelja. F-35 takođe ima jednu bitku u vazduhu, koju je takođe teško definisati kao značajnu – obaranje drona na Bliskom istoku. U oba slučaja nedostaju intenzivne borbe.

Sve ovo što se dešava sa Su-57 u Ukrajini otvorilo je vrata Moskvi da pregovara sa Nju Delhijem o zajedničkom razvoju Su-57. Trenutno je samo repriza i konačni rezultat je nejasan. Ali to svakako daje Suhoju uverenje da Indijcima mogu da ponude nešto što drugi lovci F-35, F-22 i J-20 ne mogu – borbeno iskustvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)