IZAZIVAJU PUSTOŠ - MOĆNE RUSKE AVIO-BOMBE: Udarna avijacija može da dejstvuje izvan zone ukrajinske protivvazdušne odbrane

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

05. 03. 2023. u 17:12

AVDEJEVKA je ukrajinski grad u blizini grada Donjecka. Poslednjih dana, grad je žestoko bombardovala ruska udarna avijacija. Na mreži su se čak pojavili i video snimci na kojima se navodno vidi bombardovanje grada.

ИЗАЗИВАЈУ ПУСТОШ - МОЋНЕ РУСКЕ АВИО-БОМБЕ: Ударна авијација може да дејствује изван зоне украјинске противваздушне одбране

Foto: EPA


Otvoreni izvori kažu da je Avdejevka grad od regionalnog značaja za Donjecku oblast. Pre rata grad je bio ekonomski dobro razvijen. Na njenoj periferiji je Avdejevska koksa i hemijska fabrika [AKHZ]. To je najveći proizvođač koksa u Ukrajini. Pored koksa, fabrika je specijalizovana za proizvodnju komplementarnih proizvoda, kao što su ugalj, katran, benzin, ulje za ugalj itd.

Međutim, snažne eksplozije bombi zaglušuju i izazivaju pustoš u Avdejevki. Nema informacija da li u oblasti Avdejevke postoji aktivna ukrajinska protivvazdušna odbrana. Međutim, bombe su pale bez mnogo odvraćanja od Oružanih snaga Ukrajine [VSU].

Izveštaji poslednjih dana ukazuju na to da rusko vazduhoplovstvo koristi novu bombu koja je prvi put predstavljena javnosti 2019. Šta je ova bomba i kako funkcioniše, reći ćemo u narednim redovima.


UPAB-1500B(-E), TAKOĐE POZNAT KAO K029BE

UPAB-1500B je ruska avio-bomba za planirane operacije. Izuzetno opasno oružje prema mišljenju nekoliko stručnjaka sa „obe strane barikade“. U 2019. godini, nakon što je zvanično predstavljen široj javnosti na ruskoj izložbi MAKS-2019, proizvođač Državno naučno-proizvodno preduzeće Region najavio je da slede testovi.

Testovi su uspešno sprovedeni te godine i UPAB-1500B je krenuo u serijsku proizvodnju. Ruski izvori tvrde da je čak počela proizvodnja za stranog naručioca. Nema informacija da li je ova proizvodnja završena i, shodno tome, izvršena isporuka. Ali činjenica je da je 2019-2020. bomba zvanično ušla u službu ruske vojske.

 


KARAKTERISTIKE UPAB-1500B

UPAB-1500B može da nosi bilo koji ruski jurišni avion, kao i stariji sovjetski. Bomba ima prečnik od 400 mm i dužinu od najmanje 5 metara. Kategorizovana je kao vođena bomba velikog kalibra. Glavne mete su stacionarni objekti malih i srednjih veličina, kao i bunkeri ili odbrambeni objekti.

Teži nešto više od tone i po. Vatrena moć bombe je koncentrisana u 1.010 kg (eksploziva), koja se nalazi iza bojeve glave bombe. UPAB-1500B ima ovalni oblik u obliku konusa duž cele dužine. Odlikuju ga četiri krila u sredini i četiri manja krila na repu.

je vođena bomba sa ugrađenom inercijalnom i satelitskom navigacijom. Bomba je tipa „ispali i zaboravi“ i ima trostruki kontaktni osigurač. UPAB-1500B se može aktivirati u kontaktu sa neprijateljskom pozicijom ili odloženo. Drugi način se koristi kada je bomba usled inercijalnih sila probila svoj otvor u zgradi, ili je utvrđenje potrebno detonirati iznutra.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com


VAN ZONE PVO

Upravo navigacioni sistem bombu čini izuzetno opasnom. Ruski jurišni avioni mogu baciti bombu i aktivirati njeno navođenje na udaljenosti do 50 km. Na ovaj način ruski avioni izbegavaju protivvazdušne raketne sisteme. Tako se smanjuje rizik od udara borbenih ili jurišnih aviona na frontu.

Da bi se postigla maksimalna efikasnost, nosač UPAB-1500B mora da se podigne na visinu od najmanje 14 km. Analitičari kažu da je bomba izuzetno precizna zahvaljujući satelitskoj i inercijalnoj navigaciji. Druga [inercijalna navigacija] pomaže da bomba takođe bude otporna na ometanja.


NIJE PRVI PUT

Izvori (ruski i ukrajinski) tvrde da je upotreba UPAB-1500B od strane ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga [VKS] počela poslednjih nedelja. Međutim, ovo je netačna informacija.

Postoji foto materijal da je UPAB-1500B prvi put korišćen još u martu prošle godine. Fotografija koju je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije potvrđuje ovu činjenicu. Na jednom od krila ruskog borbenog aviona, snimak bombe izbliza je vrlo jasan. Na njemu je napisano "Z - za Kurjane!"

Međutim, veruje se da je bomba prvi put upotrebljena zbog velike štete na zgradama i lokalitetima u ukrajinskom gradu Avdejevka poslednjih nedelja. Ne mali deo ovih udarau Avdejevki izvori pripisuju UPAB-1500B.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com


OGRANIČENjA

Uprkos velikoj razornoj moći bojeve glave bombe, koja može da probije plafone i potkopa unutrašnjost strukture, bomba ima svoja ograničenja. Jedna od njih su upravo mete bombe – ona ne može da napadne pokretne mete. To je inercijalno-satelitska korekcija koja sprečava bombu da to uradi.

Drugo ograničenje je vrsta stacionarne mete. Bomba je veoma efikasna kada se koristi na zaštitnim betonskim konstrukcijama. Bunkeri i utvrđenja su najpoželjnije mete bombi. Sve ostalo, kao što su civilni objekti i mali neutvrđeni objekti, suvišna je upotreba bombe, i to ekonomski neisplativa.

Zbog specifičnosti upotrebe, bomba se ne može smatrati nikakvim univerzalnim sredstvom vazdušnog delovanja. Bomba je dizajnirana da uništi zaštićene strukture. Tek tada je efikasana i otkriva svoj puni potencijal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)