DESET MINUTA SUKOBA LAVROVA I BLINKENA: Prvi direktan sukob visokih zvaničnika SAD i Rusije za godinu dana na sastanku G20

E.V.N.

03. 03. 2023. u 10:01

OPREČNE ocene oko ruskog rata u Ukrajini obeležile su razgovore Grupa najrazvijenijih zemalja (G20), koja uključuje 19 najbogatijih zemalja sveta plus EU, a čini 85 odsto globalne ekonomske proizvodnje i dve trećine njenog stanovništva.

ДЕСЕТ МИНУТА СУКОБА ЛАВРОВА И БЛИНКЕНА: Први директан сукоб високих званичника САД и Русије за годину дана на састанку Г20

Foto: Tanjug/AP photo

Kina i Rusija se nisu složile sa osudom rata u Ukrajini, a Indija je konstatovala da se razlike oko Ukrajine ne mogu pomiriti.  Iako su se na marginama ovog skupa sastali kratko, desetak minuta, šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i SAD Entoni Blinken, prvi put od početka rata, izostali su pomirljivi tonovi. 

Blinken je kazao Lavrovu da će Zapad biti uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno", i kako je saopšteno iz Stejt departmenta, "izvršio pritisak na Rusiju da se ponovo pridruži sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja iz kog se nedavno povukla, kao i da se pridržava pravila".

Rusija je potvrdila da je sastanak održan i da je Blinken zatražio kontakt. Dok je Lavrov optužio Zapad za "ucene i pretnje", Blinken je poručio da je skup "poremećen ruskim neisprovociranim i neopravdanim ratom". Lavrov je insistirao i na istrazi o terorističkim napadima na gasovodima "Severni tok". Ruski zvaničnici su rekli da su se Moskva i Peking dogovorili da se suprotstave zapadnim ucenama i pretnjama.

- Govorimo o manirima. Pa, naše zapadne kolege su se jako pokvarile sa ovim - komentarisao je Lavrov posle razgovora. - Oni više ne razmišljaju o diplomatiji, sada se bave samo ucenama i pretnjama.

INDIJA UZDRŽANA

INDIJA je odolela pritiscima i nastavila sa svojom strategijom da ne kritikuje direktno Rusiju, koja je najveći indijski snabdevač oružjem. Redovno se uzdržavala od glasanja o rezolucijama UN kojima se osuđuje rat u Ukrajini. Takođe je branila svoju odluku da poveća uvoz nafte iz Rusije, rekavši da mora da brine o potrebama više od milijardu ljudi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)