"PREVLADAĆE BORBA ZA MULTIPOLARNI SVET" Putin: Pojavljuju se novi centri moći

Novosti online

26. 02. 2023. u 09:35

BORBA za multipolarni svet, za poštovanje svih na međunarodnoj sceni će prevladati, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

ПРЕВЛАДАЋЕ БОРБА ЗА МУЛТИПОЛАРНИ СВЕТ Путин: Појављују се нови центри моћи

Foto: Profimedia/Ilustracija

 - I na kraju, takva pozicija – borba za multipolarni svet, za poštovanje svih i svakog na međunarodnoj sceni, za vođenje računa o interesima svih – ne sumnjam da će prevladati - rekao je Putin.

Putin je primetio da su pokušaji Zapada da prekroji svet posle raspada SSSR isključivo prema sebe doveli do takve situacije da je Rusija prinuđena da na to reaguje.

On je dodao da se Rusija slaže sa tim da svet mora da se menja i nikada se u to ne meša, uključujući i u okviru UN, ali se Rusija protivi činjenici da se novi svet gradi samo u interesu jedne zemlje.

 - Shvatamo da se posle raspada SSSR-a situacija u svetu menja, pojavljuju se novi centri moći. To bi prirodno trebalo da utiče na izgradnju, na prioritete u izgradnji međunarodnih odnosa. Naravno. Nema Sovjetskog saveza? Nema. Šta god da se govori, Rusija je naslednik SSSR-a u pravnom smislu - objasnio je Putin.

On je primetio da je „u pravnom smislu to tako, ali da se ovde ne govori o pravnim maksimama, već o potencijalima“, a današnja Rusija ima drugačiji potencijal.

 - Mi to razumemo i slažemo se da se svet mora menjati. I nikada se u to ne mešamo, uključujući i u okviru Ujedinjenih nacija, razmišljajući o reformisanju te organizacije. Ali protiv čega se mi zalažemo? Protiv toda da se novi svet koji se formira gradi samo u interesu jedne zemlje, u ovom slučaju Sjedinjenih Američkih Država - dodao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, težnju Sjedinjenih Američkih Država da dominiraju nad svojim satelitima shvataju i oni sami.

 - Oni upravo to žele da urade, uveravam vas, svi to shvataju. To shvataju i njihovi sateliti, ali iz raznoraznih razloga, prvenstveno vezanih za veliku zavisnost u ekonomiji i oblasti odbrane, oni jednostavno... verovatno misle da je u tom slučaju borba protiv Rusije zajednički interes koji imaju sa SAD - ocenio je Putin.

On je napomenuo da su sateliti uključeni u tu zajedničku borbu, „ali su ipak svesni da je sve što SAD rade u skladu sa njihovim sebičnim interesima“.

 - Često ne odgovaraju čak ni interesima njihovih takozvanih saveznika. Šta su interesi saveznika kada su usvojili odgovarajuće zakone za borbu protiv inflacije i tako dalje i mame evropski biznis na svoju teritoriju? Šta je tu savezničko? - rekao je ruski predsednik i podsetio da su Francuskoj oduzeli narudžbinu za podmornice u Australiji i ponizili državu.

 - Mi ne možemo i nećemo se tako ponašati - naglasio je ruski predsednik.

Lideri triju zemalja partnerstva AUKUS, sklopljenog u jesen 2021. godine, dogovorili su se da formiraju flotu podmornica na nuklearni pogon u Australiji kako bi se zajednički suprotstavili Kini. U martu obećavaju da će otkriti detalje dogovora zbog kojih je Australija otkazala ugovor sa Francuskom o nabavci konvencionalnih podmornica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama