MAĐARI ODLUČUJU NAREDNE SREDE: Hoće li Švedska i Finska biti korak bliže NATO-u

Tanjug

23. 02. 2023. u 00:31

MAĐARSKI parlament će sledeće srede započeti raspravu o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, navodi se u dnevnom redu sednice parlamenta objavljenom danas, preneo je Rojters.

МАЂАРИ ОДЛУЧУЈУ НАРЕДНЕ СРЕДЕ: Хоће ли Шведска и Финска бити корак ближе НАТО-у

Foto AP

Finska i Švedska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine nakon početka sukoba u Ukrajini, i zajednički izjavile da žele da ''ruku pod ruku'' dobiju članstvo.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je ranije danas, tokom susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao da je potrebno da Švedska i Finska preduzmu konkretnije poteze da bi Turska odobrila njihov zahtev za prijem u NATO. 

On je naveo da sve članice Alijanse moraju da ubede, posebno Švedsku, da preduzme više akcija i odgovori na zahteve Ankare.

Švedska i Finska podnele su zahteve za članstvo u NATO-u u maju prošle godine, do sada su njihove zahteve ratifikovali parlamenti 28 članica Alijanse, a to još treba da učine Turska i Mađarska.

Turska uslovljava svoje odobrenje izručivanjem Ankari predstavnika kurdskih organizacija koje Turska smatra terorističkim.

Turska je saopštila da je moguće da odobri zahtev Finske, a za sada ne i Švedske zbog toga što su se odnosi Anakare i Stokholma dodatno zaoštrili nakon protesta u Švedskoj u januaru na kojima je spaljena islamska sveta knjiga Kuran.

 

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku