BELORUSIJA UPOZORAVA: Poljska i baltičke zemlje pojačavaju ofanzivne vojne kapacitete

Novosti online

22. 02. 2023. u 20:43

MINISTAR odbrane Belorusije Viktor Hrenjin upozorio je danas da Poljska i baltičke zemlje intenzivno rade na povećanju svojih ofanzivnih vojnih kapaciteta.

БЕЛОРУСИЈА УПОЗОРАВА: Пољска и балтичке земље појачавају офанзивне војне капацитете

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države ove kapacitete potencijalno mogu da iskoriste za izvođenje najrazličitijih vojnih akcija usmerenih ka Istoku, što zabrinjava.

 - Naši zapadni susedi, Poljska i baltičke zemlje, ubrzano razvijaju udarne i ofanzivne sposobnosti svojih oružanih snaga. Očigledno da u budućnosti SAD očekuju da ih koriste kao odskočnu dasku za različite vojne akcije ka Istoku - rekao je ministar. On je ocenio da je militarizacija Istočne Evrope veoma opasna pojava, posebno jer u njoj učestvuju Vašington i NATO.

U isto vreme, kako je napomenuo, Zapad nastavlja da "kuje planove" o nasilnom svrgavanju vlasti u Belorusiji, u kojem bi učestvovali beloruski nacionalisti. Ovi pojedinci, kako je ocenio, imaju i vojno iskustvo koje su stekli u Ukrajini.

 - Sve zajedno ovo već postaje neposredna bezbednosna pretnja za našu zemlju, koja je bila i i dalje ostaje sigurna teritorija - poručio je Hrenjin.

Ipak, pozivi na mir i obustavu pripreme za rat nisu urodili plodom.

 - U ovakvoj situaciji, samo izjave i apeli na mir nisu dovoljni - jer lideri Evropske unije razumeju samo jezik sile, objasnio je Hrenjin.

 - Belorusija je prinuđena da adekvatno reaguje na pretnje i mi imamo sve što je za to potrebno: Oružane snage, regionalnu grupaciju vojske sa Ruskom Federacijom u okviru Savezne države Rusije i Belorusije i zajedničku PVO, odbrambeni kompleks - dodao je ministar.

Belorusija je, kako je rekao, sada spremna da odgovori na sve izazove, jer razvoj Oružanih snaga Belorusije nikada ne prestaje.

 - Ovo je reakcija na sve ono što se dešava u svetu, a pre svega na geopolitičku borbu kolektivnog Zapada protiv Rusije koja je bez presedana. U tom suprotstavljanju Rusiji, Ukrajinu, koja je izgubila suverenitet i kojom faktički direktno upravljaju iz Vašingtona, zapadne zemlje koriste protiv naše Savezne države - poručuju danas iz Minska.

Ranije tokom dana, ministar je kazao i da beloruski narod želi mir, ali da ne može a da ga ne zabrinjava sve ono što se dešava sa druge strane državne granice. Zbog svega toga, vojska mora da bude u pripravnosti "kako nikome ne bi ni palo na pamet da donese rat na našu zemlju".

(RT)

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna