SVET BOLUJE OD INFLACIJE, A VIRUS SU IM BRISELSKE SANKCIJE: Orban - Ako Brisel želi rat, treba da udari na glavnog neprijatelja

Novosti Onlajn

20. 02. 2023. u 17:47

AKO EU želi da uđe u rat, trebalo bi da se bori protiv inflacije, predložio je premijer Mađarske, Viktor Orban.

СВЕТ БОЛУЈЕ ОД ИНФЛАЦИЈЕ, А ВИРУС СУ ИМ БРИСЕЛСКЕ САНКЦИЈЕ: Орбан - Ако Брисел жели рат, треба да удари на главног непријатеља

Foto: EPA

Zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine nisu uspele da okončaju sukob, ali su umesto toga izazvale haos u evropskoj ekonomiji i podstakle inflaciju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Objavljujući u nedelju na svojoj Fejsbuk stranici, Orban je izneo oštre kritike sankcija EU, tvrdeći da se blok bori da se izbori sa inflacijom zbog ograničenja koja je Brisel uveo u energetskom sektoru. "Ime bolesti je... inflacija, a virus se zove briselske sankcije", rekao je on.

Orban je sankcije označio kao „oružje ratne politike Brisela“, dodajući da je EU, dok je koristila ovo sredstvo za gađanje Rusije, nanela štetu sebi.

- Brisel je ne tako davno obećao da će ove sankcije dovesti do kraja rata. Prošla je godina, a kraj rata se ne bliži, on je sve dalje - insistirao je premijer.

Orban je dalje rekao da, iako su vlasti EU obećale da sankcije neće biti proširene na energetski sektor, na kraju su podigle cene prirodnog gasa na rekordne nivoe.

Premijer je istakao i da gas delom diktira cenu struje.

- Poskupljenje gasa je stoga odmah praćeno povećanjem cene struje, čak i ako struja nije proizvedena gasnim turbinama, već solarnom energijom, vetrom, hidroelektranama, elektranama na ugalj ili nuklearnom energijom - naveo je on.

- Ako Brisel želi da ratuje, trebalo bi da se bori protiv inflacije - rekao je Orban i dodao da mađarske vlasti daju sve od sebe da zaštite porodice i kompanije od ekonomskih posledica.

Mađarska, zemlja koja u velikoj meri zavisi od ruskih energenata, više puta je govorila protiv sankcija koje je EU uvela Moskvi otkako je započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. Budimpešta je tvrdila da ograničenja nisu uspela da značajno oslabe Rusiju, dok su nanela štetu evropska ekonomija.

Krajem januara, Orban je takođe signalizirao da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU usmerene na ruski nuklearni energetski sektor. Budimpešta se takođe odupirala planovima bloka da potpuno zabrani uvoz nafte i gasa iz Rusije, dobivši nekoliko izuzetaka za nabavku fosilnih goriva iz zemlje.

BONUS VIDEO: OTVOREN SAJAM POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU - Vučić i Orban na svečanoj ceremoniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)