TENZIJE IZ DANA U DAN RASTU: Severna Koreja preti snažnim i trajnim odgovorom

Srna

17. 02. 2023. u 08:15

SEVERNA Koreja zapretila je danas snažnim i trajnim odgovorom bez presedana jer se Južna Koreja i Amerika pripremaju za godišnje vojne vežbe.

ТЕНЗИЈЕ ИЗ ДАНА У ДАН РАСТУ: Северна Кореја прети снажним и трајним одговором

FOTO: AP/Tanjug

Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Ameriku da podstiče tenzije i da koristi Savet bezbednosti UN kao "oruđe za ilegalnu, neprijateljsku politiku" radi vršenja pritiska na Pjongjang.

- Severna Koreja se ove godine uzdržavala od bilo kakve vrste specijalne vojne akcije, sem u sklopu redovnih aktivnosti, ali predviđeni manevri saveznika stvoriće ozbiljan vrtlog eskalacije tenzija. Ukoliko Amerika izabere da pokazuje snagu i da se svemu suprostavlja na taj način, onda isto važi i za postupke Severne Koreje - navodi se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi državna novinska agencija KCNA.

U saopštenju se ističe da, ukoliko Seul i Vašington u delo sprovedu ranije najavljen plan za održavanje vojnih manevara koje Pjongjang smatra pripremama za agresivni rat, onda će se "suočiti sa trajnim i snažnim protivpostupcima bez presedana".

Saopštenje je objavljeno manje od dva sata nakon što je Južna Koreja najavila zajedničke manevre za narednu sedmicu s ciljem poboljšanja operativnosti američkih nuklearnih kapaciteta i redovnu prolećnu vojnu vežbu za naredni mesec, piše Rojters.

Severna Koreja je prošle godine ispalila veliki broj raketa, uključujući interkontinentalni balistički projektil, a nastavila je i sa pripremama za svoju prvu nuklearni probu od 2017. godine.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE: Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju