POGLEDAJTE- NOVI MiG-35: Dolazi sa kombinovanom opremom iz Su-30/Su-35 (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

15. 02. 2023. u 18:37

POSTALO je poznato da će rusko vazduhoplovstvo u narednim godinama dobiti veliku seriju modernizovanih lovaca MiG-35.

ПОГЛЕДАЈТЕ- НОВИ МиГ-35: Долази са комбинованом опремом из Су-30/Су-35 (ВИДЕО)

V.N.


Ovo su objavili TASS, RIA Novosti i drugi ruski mediji. Oni citiraju direktora Ujedinjene avio korporacije, gospodina Jurija Sljusara.

Izjave gospodina Sljusara stigle su tokom međunarodne izložbe vazduhoplovstva Aero India 2023. Rusija učestvuje na izložbi koja se održava u indijskom gradu Bangaloru. Međutim, šef UAC je naglasio da 2023. godine nije predviđena isporuka lovaca MiG-35 ruskom vazduhoplovstvu.

MiG-35 pripada najnovijoj modifikaciji višenamenskog lovca generacije 4++, a unapređena je i pomorska verzija aviona MiG-29K/KUB. Odnosno, ova letelica je idealna za ulogu lovca na nosaču aviona.


ADMIRAL KUZNjECOV

Verovatno će neki od MiG-ova 35 predviđenih za isporuku Ministarstvu odbrane biti naručeni za rusku mornaricu ove godine. Očekuje se da će prvi novi modernizovani MiG-35 ući u sastav ruskog vazduhoplovstva sledeće godine. Pretpostavlja se da će jedan deo višenamenskog lovca biti obezbeđen za pomorske snage Ruske Federacije. Tačnije, MiG-35 će završiti na jedinom ruskom nosaču aviona Admiral Kuznjecov.

Prema rečima šefa Ujedinjene brodogradnje gospodina Alekseja Rahmanova, zbog prethodno otkrivenih dodatnih kvarova, nosač aviona Admiral Kuznjecov neće biti spreman za isporuku floti do prvog kvartala 2024. godine.

 

MODERNIZOVANI MIG-35

Poznato je da će modernizacija MiG-35 uglavnom uključivati “onbord” (kompjutersko prikazivanje i upravljanje parametrima leta) opremu. Prema informacijama iz Mikojanovih izvora, nova avionika i neki sistemi ažurirane verzije MiG-35 biće objedinjeni opremom lovaca u najnovijoj modifikaciji Su-30SM2 i Su-35SM.

Drugi izvor takođe potvrđuje ovu informaciju. Prema njegovim rečima, Mikojan je preduzeo objedinjavanje “onbord” opreme nakon spajanja Suhoj i MiG korporacije. Rečeno je da UAC već nekoliko godina aktivno radi u ovom pravcu.

Foto: EPA

Takođe je vredno napomenuti da je na marginama avio-kosmičke izložbe Aero India 2023, u okviru tendera za nabavku 114 lakih lovaca Indiji, UAC ponudio indijskoj strani da pravi lovce na bazi aviona MiG-35 u Indijskoj HAL fabrici.

Ranije je zamenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Ruske Federacije gospodin Vladimir Drožžov rekao da UAC već očekuje da Indija otvori tender za nabavku borbenih aviona indijskom vazduhoplovstvu.


NEMA NARUDžBINA

MiG-35 Fulcrum-F nije običan lovac. Malo pažnje se posvećuje tome, kako ruska vlada, tako i ruski mediji. Međutim, naređenja nema. Prvo, Egipat se zainteresovao za ovaj borbeni avion, ali je naknadno kupio MiG-29M. Zatim je došlo do interesovanja iz Indije. Opet neuspeh. Nezainteresovanosti su doprineli i konkurenti F-16, F/A-18, Eurofighter Typhoon i JAS 39 Gripen. Ali Rusija je „pucala” u sopstveni MiG-35 – jednostavno zato što nije učinila dovoljno da pokaže svoje prednosti.

Prvobitna ideja je bila da Rusija kupi oko 40 borbenih aviona. MiG-35 je bio uspešan kada je predstavljen 2005. 2016. lovac je prvi put poleteo, a za razliku od drugih ruskih aviona, ispitivanja i državna procena završeni su bez incidenata. Sve je to dovelo do logičnog zaključka da će Rusija naručiti ogromne količine tog aviona. Naknadno bi ga kupovali strani partneri. Ali Rusija je propustila priliku da prikaže MiG-35 u njegovom uobičajenom svetlu – super manevarski, super opasan i super lagan. S druge strane, na tipičan ruski način, napustila je MiG-35 i fokusirala se na proizvodnju Su-57 i Su-75 i uopšte nije jasno gde će ta proizvodnja ići.


ZANIMLjIVE ČINjENICE O MIG-35

MiG-35 može pratiti do 30 ciljeva i istovremeno gađati šest ciljeva. Američka publikacija 19fortyfive.com opisala je MiG-35 kao „moždanu moć“. tj. avion se lako može integrisati da radi autonomno sa drugim vazdušnim platformama i lovcima ruskog vazduhoplovstva. Nešto dostižno za današnje lovce pete generacije [MiG-35 je 4++ gen].

MiG-35 koristi aktivni elektronski skenirani niz [AESA] radar. Ovo mu daje veoma jaku prednost u kontroli vatre i ubojitosti.

MiG-35 može dostići maksimalnu brzinu od 2,25 maha. Može da leti na visinama do 65.000 stopa, a okvir aviona je dizajniran da izdrži 9G u pozitivnim granicama i 3G m u negativnim granicama. MiG-35 pokreću dva turboventilatorska motora Klimov RD-33MK sa naknadnim sagorevanjem.

MiG-35 bi bio veliki uspeh u Ukrajini. Ovaj lovac je savršeno pogodan za direktno gađanje tenkova, brodova i teške artiljerije. Naoružan je vođenim i nevođenim bombama, raketama vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i visoko smrtonosni top od 30 mm. MiG-35 ima integrisanu jedinicu za elektronsko ratovanje, što ga čini veoma pogodnim za napad na neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Zapadni stručnjaci daju mu ocenu „A“ za upravljivost. Ovaj borac je super manevarski. Izvodi misije pod superkritičnim uglovima napada bez ikakvih problema uz povećan nivo održivog i dostupnog g-opterećenja i visok stepen skretanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a