INDIJA OSTAJE KUPAC RUSKOG NAORUŽANJA: Pitanje je dokle će Delhi da uvozi, a kada da počne i da izvozi

P. Z. S. / 19fortyfive.com

14. 02. 2023. u 00:24

RUSIJA je ostala druga po veličini zemlja u izvozu oružja u poslednjih 20 godina, nadmašila je samo Sjedinjene Države.

ИНДИЈА ОСТАЈЕ КУПАЦ РУСКОГ НАОРУЖАЊА: Питање је докле ће Делхи да увози, а када да почне и да извози

Foto: EPA

Kremlj će nastaviti da zavisi od tog izvoza kako bi pomogao u subvencionisanju svoje domaće ratne mašinerije, a Indija će verovatno pomoći tim naporima.


Nju Delhi nije eksplicitno osudio rusku ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu, uglavnom zato što zavisi od Moskve za vojnu opremu. U samo poslednjih pet godina, Rusija je Indiji isporučila oko 13 milijardi dolara oružja, dok je indijska vojska takođe naručila dodatno oružje i vojnu opremu u iznosu većem od 10 milijardi dolara.

-Rusija ostaje jedan od ključnih igrača na indijskom tržištu oružja. Konkretno, ukupna vrednost ruskog odbrambenog izvoza u Indiju premašila je 13 milijardi dolara u poslednjih pet godina, rekao je direktor Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrij Šugajev za državni medij TASS uoči ovonedeljnog avio-salona Aero India 2023. najveća ovakva vazduhoplovna manifestacija u Evropi.


Rusija ostaje aktivni učesnik na bijenalnom aeromitingu, koji se ove nedelje održava u Bangaloru od ponedeljka do petka. Moskva će ove godine predstaviti oko 200 vrsta oružja i vojnih platformi – bez sumnje u nadi da će pronaći strane kupce.


INDIJA NASTAVLjA DA KUPUJE RUSKO ORUŽJE

Godišnji ruski izvoz je ostao oko 14 do 15 milijardi dolara, a Rojters je izvestio da su azijski kupci izrazili interesovanje za brojne platforme – posebno za sistem protivvazdušne odbrane S-400 „Trijumf”, kao i za Suhoj Su-30 i Mikojan Mig -29 mlaznih lovaca, helikoptere i dronove. Indija ostaje najveći potencijalni klijent za te platforme.

Foto: Ministarstvo odbrane RF

S-400


-Uprkos neviđenom pritisku na Indiju od zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama u vezi sa ruskom specijalnom operacijom u Ukrajini, ona nastavlja da bude jedan od glavnih partnera Rusije u oblasti vojnotehničke saradnje, takođe je citirala Šugajeva agencija Interfaks.

Nju Delhi je već izrazio interesovanje za kupovinu i licenciranje prenosnog protivvazdušnog oružja Igla-S, koje bi Indija mogla da proizvodi u zemlji. Lagana platforma bi bila pogodna za operacije u blizini spornih granica Indije sa rivalima, uključujući Kinu i Pakistan, jer bi se lakše mogla postaviti na neravni planinski teren nego platforme na točkovima.

Foto printskrin tvzvezda.ru


-Radujemo se odluci indijske strane o potpisivanju ugovora o nabavci i licenciranoj proizvodnji prenosnih PVO sistema Igla-S, rekao je državnim medijima zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Vladimir Drožo u ponedeljak.


ZATVARANjE "PROZORA"

Rusija bi mogla da oseti pritisak da sklopi što više ugovora sa Indijom, pošto Nju Delhi pojačava svoje napore da postane domaći proizvođač oružja. Ovo je uključivalo traženje zrelih tržišta kao što su Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa tržištima u razvoju kao što je Južna Koreja, kako bi se primenile neke od ideja koje su uvedene na tim tržištima – i da bi se pomoglo u odlučivanju o osnovnim sposobnostima, dok se napori fokusiraju na izgradnju onih u Indiji.

Foto printskrin jutjub found and explained

Su-75


Indija zavisi od Rusije za skoro 60 odsto svoje odbrambene opreme, a čak i pre nego što je Kremlj pokrenuo svoj ničim izazvan rat u Ukrajini bilo je sumnje da li bi Moskva mogla da ispuni buduće zahteve. Prošle godine, indijsko ministarstvo odbrane izrazilo je zabrinutost da ne može da izdrži svoju vojsku kroz tako značajan uvoz - jer sada ima drugu po veličini armiju na svetu, četvrto vazduhoplovstvo i sedmu najveću mornaricu.

Kao rezultat toga, Indija bi mogla da izvuče lekciju iz Južne Koreje i postane nacija koja proizvodi oružje, a zatim postane izvoznik. Poznata kao „Aatmanirbhar Bharat“ ili samostalna Indija, to bi bila loša vest za Moskvu. Bez Indije kao najvećeg kupca, malo je verovatno da će Rusija zadržati to drugo mesto najvećih svetskih izvoznika vojske.
U stvari, kako stvari idu, do 2030-ih Indija bi čak mogla da nadmaši Rusiju kao izvoznik oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)