NEMAČKA "BRINE" O KIJEVU: Uskoro počinje proizvodnju municije za "geparde"

Srna

14. 02. 2023. u 10:24

NEMAČKA je potpisala ugovore sa kompanijom "Rejnmetal" za obnovu proizvodnje municije za protivavionske topove za tenkove "gepard" koji su dostavljeni Kijevu, rekao je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

НЕМАЧКА БРИНЕ О КИЈЕВУ: Ускоро почиње производњу муниције за гепарде

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Brzo ćemo početi sopstvenu proizvodnju municije za "geparde" u "Rejnmetalu". Srećan smo jer možemo garantovati isporuku ovog važnog dela protivazdušne odbrane - naglasio je Pistorijus pred početak sastanka ministara NATO-a u Briselu.

Nemačka u proteklih nekoliko meseci pokušava da pronađe municiju za protivavionsko naoružanje "gepard" koje je Bundesrat ukinuo 2010. godine, podseća Rojters.

Municiju za "geparde" do sada je proizvodila Švajcarska, koja je odbila nekoliko zahteva Berlina za dozvolu za izvoz te vrste municije u Ukrajinu.

Bern je u aprilu prošle godine odbio reizvoz municije proizvedene u Švajcarskoj koju koristi protivavionski tenk "gepard".

Municiju kalibra 35 milimetara švajcarske kompanije su dostavile nemačkoj vojsci pre više od decenije, ali blokiraju reizvoz pošto Bern smatra da se time krši švajcarski Zakon o neutralnosti.

BONUS VIDEO: PREŽIVELA GRANATIRANjE: Spasioci izvlače ženu ispod ruševina u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024