KINA ZAPRETILA AMERICI NAKON RUŠENJA BALONA: Primećena još jedna letelica, iz Pekinga poslali jasnu poruku

Novosti online

05. 02. 2023. u 15:40

KINA je kritikovala SAD zbog obaranja letelice, za koju američki zvaničnici smatraju da je špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda, nazvavši taj potez "jasnom preteranom reakcijom" nakon koje bi mogao da usledi "neophodan odgovor" Kine.

КИНА ЗАПРЕТИЛА АМЕРИЦИ НАКОН РУШЕЊА БАЛОНА: Примећена још једна летелица, из Пекинга послали јасну поруку

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin potvrdio je u subotu da je američka vojska oborila "špijunski balon na velikoj visini koji je lansirala Narodna Republika Kina u vazdušnom prostoru iznad voda kod obale Južne Karoline". Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u nedelju je izrazio "snažno nezadovoljstvo" upotrebom sile za obaranje letelice.

Ranije u subotu, Kina je odbacila optužbe za špijunažu, rekavši da se radi o istraživačkom balonu koji je skrenuo sa ptuanjputanje "višom silom" i optužila američke političare i medije da koriste situaciju kako bi ocrnili Kinu, preneo je Rojters.

- Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, zadržavajući pravo da preduzme dalje neophodne reakcije - poručeno je iz Pekinga.

Zvaničnik iz američkog ministarstva odbrane objasnio je da je kineski balon deo nadzorne flote balona koji vrše špijunažu na pet kontinenata, prenosi Rojters. Kineski balon nije bio meteorološki balon, već špijunski, čiji je zadatak da prikupi podatke o osetljivim vojnim lokacijama, rekao je američki zvaničnik.

Pentagon je objavio prisustvo balona u četvrtak, dok je isti lebdeo iznad Montane, američke države na čijim severu je uskladišteno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama, navodi se u izveštaju.

Pentagon je saopštio da je predsednik Džo Bajden odobrio rušenje balona istog dana.

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je upad "balona za nadzor" u vazdušni prostor SAD "neprihvatljivim" i "neodgovornim" i otkazao posetu Pekingu planiranu za nedelju.

Odlaganje Blinkenovog putovanja, koje su u novembru dogovorili Bajden i kineski predsednik Si Đinping, predstavlja udarac za one koji su u poseti videli prilikudastabilizuju sve lošije odnose između dve zemlje.

Pentagon je u petak saopštio da je drugi kineski balon primećen u Latinskoj Americi, ali nije precizirao tačnu lokaciju.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost