RAT U UKRAJINI: Ruska vojska napreduje u oblasti Harkova (FOTO)

Novosti online

05. 02. 2023. u 07:14 >> 23:21

DANAS je 347. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. Rusija nastavlja ofanzivu u Donbasu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da je situacija na frontu sve teža, ali da ukrajinske snage neće predati Bahmut.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска напредује у области Харкова (ФОТО)

Foto AP

Zelenski postupio podlo prema Putinu

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski postupio je prilično podlo prema svom kolegi iz Rusije Vladimiru Putinu, smatra politikolog Sergej Markov.

Ne tako davno, bivši šef izraelskog kabineta ministara Naftali Benet rekao je da je dobio neočekivani zahtev od predsednika Ukrajine nakon početka ruske specijalne operacije. Konkretno, Zelenski je tražio obećanje od Putina da ga neće „eliminisati“.

Nakon što je šef ruske države uverio Beneta u to, Zelenski se odmah vratio u svoju kancelariju u Kijevu i na video snimku rekao da se ničega i nikoga ne plaši, piše PolitRussia.

- Zelenski je razumeo da Putin neće prekršiti svoju reč... I nikome nije rekao da je dobio garancije lične bezbednosti od Putina. Sitni nevaljalac - napisao je Markov na svom Telegram kanalu.

Ruska vojska napreduje u oblasti Harkova

Militanti 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine pobegli su iz naselja Sinkovka u Kupjanskom okrugu u oblasti Harkov, napustivši oružje i oklopna vozila.

Izveštava se da su mobilisani iz Lavova pobegli, obukli se u radne uniforme i seli na građevinsku opremu dopremljenu iz Lavovske oblasti.

 

Takođe je poznato da ruske trupe izbijaju Oružane snage Ukrajine sa periferije naselja Dvurečnoje i Grjanikovke, krećući se ka Kupjansku.

Teško u Donjeckoj oblasti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je situacija u Donbasu veoma teška.

- Veoma je teško u Donjeckoj oblasti, vode se žestoke borbe - rekao je Zelenski u svojom obraćanju na Telegramu.

Smenjen ukrajinski ministar odbrane

Aleksej Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine, piše AFP. Ista agencija je objavila da će Reznikova zameniti bivši direktor vojnoobaveštajne agencije Kirilo Budanov.

Foto Tanjug/AP

Irak zauzima izbalansiran i uravnotežen stav

U uslovima neviđenog pritiska Zapada, Irak zauzima izbalansiran i uravnotežen stav po pitanju specijalne vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova na početku posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Bagdadu.

- U uslovima neviđenog pritiska zapadnih zemalja, iračka strana zauzima uravnotežen i izbalansiran stav po pitanju specijalne vojne operacije koju sprovode Oružane snage Ruske Federacije u Ukrajini. Odbijanje Bagdada da se pridruži nezakonitim antiruskim sankcijama potvrđuje da naše bilateralne veze koje su proverene vremenom nisu podložne kolebanjima u svetlu promenljive geopolitičke situacije - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Zelenski uveo sankcije za još 200 ruskih kompanija

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se uvode sankcije protiv 200 kompanija i preduzeća ruske atomske industrije, uključujući „Rosatom“, kao i njegove filijale.

- Stupila je na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o sankcijama protiv ruske atomske industrije. I ovo nije poslednja odluka u vezi sa ovom ove njihove industrije - rekao je Zelenski u video obraćanju objavljenom na njegovom Telegramu.

Na spisku su preduzeća kompleksa nuklearnog oružja „Rosatoma“, među kojima su oba savezna nuklearna centra – u Sarovu (Nižnjegorodska oblast) i Snežinsku (Čeljabinska oblast), Proizvodno udruženje „Majak“ (Ozersk, Čeljabinska oblast), kombinat „Elektrohimpribor“ (Lesnoj, Sverdlovska oblast), Fabrika za izradu instrumenata (Trjohgorni, Čeljabinska oblast) i drugi.

Sankcije su uvedene i holdingu „Atomenergoprom“, koji objedinjuje svu civilnu imovinu ruske nuklearne industrije, operater svih nuklearnih elektrana u Rusiji, koncern „Rosenergoatom“, Rudarsko-hemijski kombinat (Železnogorsk, Krasnojarski kraj), Uralski elektrohemijski kombinat (Novouralsk, Sverdlovska oblast), Sibirski hemijski kombinat (Seversk, Tomska oblast), Elektrohemijska fabrika (Zelenogorsk, Krasnojarski kraj), Angarski hemijski kombinat za elektrolizu (Angarsk, Irkutska oblast).

Rusi vladaju ukrajinskim nebom

Pilot sa pozivnim znakom Jus je u intervjuu za Fajnenšel tajms priznao da se ukrajinska avijacija suočava sa ozbiljnim problemima.

Zbog nedostatka pilota i rezervnih delova za avione, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo značajno zaostaje za ruskom avijacijom.

Foto: Profimedia

Svakim danom bliži se trenutak kada u Ukrajini više neće biti aktivnih vojnih aviona koji nestaju jedan za drugim, deli mišljenje ukrajinski pilot Jus. Pilot ukrajinskog borbenog aviona MiG-29 rekao je da avion ima radar star 40 godina tako da nije mogao da pogodi ni neprijateljski dron ili projektil.

Uništeno NATO oružje

NATO samohodni top M109, ranije uništen kod Artjomovska, odvozi se na prikolici.

 

Kijev neće gađati Rusiju dalekometnim oružjem

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da Kijev neće koristiti dalekometno oružje da gađa rusku teritoriju i dodao da će gađati samo rusku vojsku na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, preneo je Rojters.

Papa otvoren za susrete sa Putinom i Zelenskim

Papa Franja je izjavio da je otvoren za sastanke sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim radi rešavanja sukoba u Ukrajini.

- Otvoren sam za susrete sa oba predsednika – Ukrajine i Rusije. Nisam išao u Kijev, jer u tom trenutku nije bilo moguće ići - rekao je on novinarima u avionu nakon povratka sa putovanja u Kongo i Južni Sudan.

Papa je podsetio da je „drugog dana“ nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini prošetao do ruske ambasade pri Svetoj stolici, gde se sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Avdejevom.

Počinje obuka na "leopardima"

Obuka ukrajinskih tenkista na „leopardima“ počeće u ponedeljak van Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

- Dobro razumemo koliko, kada i koja država će nam dati (tenkove)... Od sutra, od ponedeljka, već počinje obuka tenkovskih posada van Ukrajine na ‘leopardu’ - rekao je Reznikov, prenosi portal „RBK-Ukrajina“.

Udarne bespilotne letelice uništavaju opremu OSU

Operater udarne bespilotne letelice 132. brigade 1. armijskog korpusa (bivša 3. brigada NM DNR) pogodio je dobro usmerenim bacanjem bombe pikap Oružanih snaga Ukrajine.

 

Zelenski u klopci?

Ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom preti opasnost od gubitka vlasti zbog značajnog slabljenja položaja američke Demokratske partije na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom, rekao je danas bivši savetnik bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučmea, Oleg Soskin.

On je objasnio da je pozicija republikanaca sve jača zbog lošeg psihičkog i fizičkog stanja Bajdena, ali i skandala koji se povezuju sa njegovim sinom Hanterom Bajdenom. Ovo sve narušava imidž sadašnjeg američkog predsednika, ocenio je Soskin.

Reznikov: Izrael obećao Kijevu tehnologiju za upozoravanje na rakete

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov potvrdio je informacije da je Izrael obećao da će Kijevu isporučiti tehnologiju za upozoravanje na rakete i dronove.

- Istina je. Oni (Izrael) su nam ovo (tehnologiju za upozoravanje) obećali - rekao je Reznikov, prenosi agencija Ukrinform.

Reznikov, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje kada će Kijev dobiti ovu tehnologiju.

Ranije ambasador Ukrajine u Izraelu Evgenije Kornijčuk izjavio da postoji dogovor sa izraelskom stranu da se Kijevu preda ova tehnologija za upozoravanje.

Ruska vojska zaustavila delovanje šest diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine

Ruska vojska zaustavila je aktivnosti šest diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

 

 Uništeno je do 35 ukrajinskih vojnika, borbeno oklopno vozilo i dva vozila.

Kijev planira kontrolisane eksplozije u Kramatorsku

Kijev planira kontrolisane eksplozije u medicinskim objektima u Kramatorsku, koji je pod ukrajinskom kontrolom u Donbasu, da bi optužio Rusiju za namerne udare na civilne objekte, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju ruskog Koordinacionog centra za humanitarnu pomoć u Ukrajini navodi se da, prema nezavisnim izvorima, ukrajinske tajne službe planiraju veliku provokaciju u skorije vreme da bi optužile Rusiju za "ratne zločine".

U tekstu se dodaje da Kijev planira eksplozije u lokalnoj državnoj bolnici da bi optužio Moskvu za namerno gađanje civilnih objekata, prenio je "Sputnjik".

EU preti Gruziji

Portparol Evropske unije Peter Stano je upozorio Gruziju da će biti suočena sa posledicama u slučaju da obnovi direktne letove sa Rusijom, piše portal „Netgazeti“.

- Mi znamo o nedavnim diskusijama o mogućoj obnovi avionskog saobraćaja između Rusije i Gruzije. Evropska unija poziva Gruziju da se priključi sankcijama koje je uvela EU i druge zemlje protiv Rusije u vazdušnom saobraćaju i da bude oprezna u pogledu bilo kakvih mogućih pokušaja zaobilaženja sankcija - navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Ukrajine: Ako Zelenski odluči podneću ostavku

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je izjavio da je spreman da podnese ostavku, ako predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski donese takvu odluku.

- Nijedan funkcioner ne može biti večno na poziciji. Nijedan. Moramo biti spremni da će se ta faza završiti. Odluku da li ću biti ministar odbrane ili ne, donosi jedna osoba, a to je vrhovni komandant, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na osnovu Ustava. On daje naloge za imenovanje, a Vrhovna rada imenuje. U skladu sa tim ja ću samo na osnovu naloga predsednika Ukrajine donositi određene odluke - navodi televizija „Prjamoj“ reči ministra odbrane Ukrajine.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U području Kupjanska ruska artiljerija je likvidirala 35 militanata,dok je kod Krasnog Limana taj broj je prešao 120 ukrajinskih vojnika;

- U ofanzivi kod Donjecka ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje, likvidirano je preko 115 neprijateljskih vojnika, dok su uništena borbena vozila i haubice D-20 i D-30;
- U području Ugljedara uništeno je skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine;
-  Haubica D-30 i samohodna haubica „Akacija“uništene su u pravcu Hersona.

FOTO: Tanjug/AP

Francuska i Italija najavljuju isporuku PVO sistema Ukrajini, dok Portugal obećava tenkove.

MO Rusije o uspesima kod Krasnog Limana

U području Kupjanska ruska artiljerija je likvidirala 35 militanata, dok je kod Krasnog Limana taj broj je prešao 120 ukrajinskih vojnika, saopštilo je MO Rusije.

Navodi se i da su ruske jedinice u ofanzivi kod Donjecka zauzele povoljnije položaje, likvidirano je preko 115 neprijateljskih vojnika, dok su uništena borbena vozila i haubice D-20 i D-30.

Bivši izraelski premijer: Putin mi obećao da neće ubiti Zelenskog

Bivši izraelski premijer Naftali Benet, koji se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sastao u Moskvi na početku rata u Ukrajini u martu 2022. godine, izjavio je da mu je Putin tada obećao da neće ubiti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

U petosatnom intervjuu, koji se dotakao brojnih drugih tema, Benet je rekao da je pitao Putina da li namerava da ubije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

- Pitao sam 'šta je sa ovim? Da li planirate da ubijete Zelenskog?', rekao je 'Neću da ubijem Zelenskog' - rekao je Benet. 

Benet je rekao da je tada pozvao Zelenskog da ga obavesti o Putinovom obećanju.

Bivši izraelski premijer je rekao da je tokom njegovog posredovanja Putin odustao od zahteva da će tražiti razoružanje Ukrajine, a Zelenski je obećao da neće ući u NATO.

Rusi udaraju jako

Eksplozije u Očakovu, Nikolajevska oblast, kao i u Hersonu koji se nalaze pod kontrolom Kijeva, javljaju ukrajinski mediji.

 

Ko menja Reznikova?

Ministra odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, o čijoj skoroj ostavci su usledile glasine nakon velikih korupcionaških skandala u njegovom resoru, mogao bi da zameni sadašnji načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Kiril Budanov, izjavio je poslanik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

Prema njegovim rečima, Reznikov bi mogao da preuzme Ministarstvo za stratešku industriju Ukrajine.

- Ostaje samo da se nađe odgovor šta ovo ministarstvo uopšte radi i zašto je potrebno - dodao je Železnjak.

Najnovije vesti iz Artjomivska

Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner" potvrdio je da se u severnom delu Artjomivska (ukrajinski naziv – Bahmut) vode borbe bukvalno „za svaku ulicu“.

- Oružane snage Ukrajine se nikuda ne povlače. Bore se do poslednjeg. U severnim kvartovima Artjomivska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište - navodi reči pres-služba Prigožina na Telegram kanalu.

Sledi krvava borba u Donbasu

Rusi planiraju da za 2-3 meseca zauzmu celu oblast Donjecka, kaže Aleksej Arestovič, bivši savetnik kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

. Mislim da to neće uspeti. Ali, očigledno, ne možemo da izbegnemo neke nevolje - rekao je Arestovič na Fejgin uživo.

Prema njegovim rečima, u naredna dva meseca vodiće se „krvava borba“.

Sergej Menjajlo meta napada

Predsednik Severne Osetije Sergej Menjajlo napisao je na Telegramu da je bio meta napada u Zaporoškoj oblasti.

- Niko nije povređen - rekao je on.

Menjajlo je ovo nazvao "običnim incidentom u ratnoj zoni".

- I dalje ostajem ovde (Zaporoškoj oblasti) - dodao je Menjajlo.

On je potvrdio da je došao u Zaporošku oblast da obiđe položaje na kojima se nalaze dobrovoljci iz Severne Osetije i da razgovara sa njima.

Šolc otkrio šta mu je obećao Zelenski

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da se dogovorio sa Vladimirom Zelenskim da se zapadno oružje, prebačeno Ukrajini, neće koristiti na teritoriji Rusije.

- Postoji konsenzus o tome - rekao je on u intervjuu za Bild.

Eksplozija u Harkovu

Eksplozija u centu Harkova, javljaju ukrajinski mediji.

Ukrajinci koriste civile kao "živi štit"?

Neimenovani borac "Vagnera" izjavio je da upotreba „živog štita” od strane ukrajinske vojske značajno komplikuje napad na Bahmut, jer ograničava upotrebu artiljerije, a postaje teže očistiti zgrade, jer su civili često u podrumima.

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI: Optička varka prirode u Nadimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost