ZAPAD UVODI SANKCIJE DA PODBUNI RUSE: Svi detalji sa konferencije Lavrova

Branko VLAHOVIĆ

18. 01. 2023. u 23:05

SA rukovodstvom Ukrajine Rusija ne može da vodi pregovore, jer Kijev predlaže nerazumne inicijative, a ukazom je zabranio i bilo kakve pregovore sa Moskvom. A drugo, Zapad je zabranio Ukrajini da se dogovori sa Rusijom, već joj stalno šalje oružje.

ЗАПАД УВОДИ САНКЦИЈЕ ДА ПОДБУНИ РУСЕ: Сви детаљи са конференције Лаврова

Foto: Printscreen/Jutjub/Tolьko pravda o konflikte

Kazao je ovo ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov, koji je juče na konferenciji za novinare napravio godišnji "inventar" diplomatske aktivnosti i analizirao stanje u svetu.

- Kad smo podržali molbu Ukrajine o pregovorima i predlog rešanja krizne situacije, koji je napravljen u Kijevu, zapadni predstavnici su celo leto izjavljivali da je prerano ići na pregovore, već treba dati više oružja Ukrajini. Zato Zelenski i predlaže nerazumne inicijative o formiranju tribunala i pokajanju Rusije - objasnio je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje o specijalnoj vojnoj operaciji, Lavrov je objasnio da njeni ciljevi nisu izmišljeni, već su određeni interesima bezbednosti Rusije.

- U Ukrajini, kao i u drugim zemljama koje se graniče sa Rusijom, ne treba da bude vojne infrastrukture koja preti Rusiji, ne sme biti diskriminacije prema našim sunarodnicima koji žele da sačuvaju svoj jezik, kulturu, mogućnost da vaspitavaju u svojoj kulturi decu, o čemu govori i ustav Ukrajine - istakao je Lavrov.

Ruski ministar je objasnio da je Zapad stvarao diskriminacione prepreke za učešće predstavnika Rusije na raznim skupovima, pa zato i ne namerava da daje inicijative za saradnju sa, na primer, Savetom Evrope. On je naglasio da je Rusija spremna da odgovori na bilo koji ozbiljan predlog.

KAKO JE ZAPAD RAZBIO JUGOSLAVIJU

GOVOREĆI o tome kako je Amerika razrušila Irak, Jugoslaviju, Libiju, Lavrov je posebno istakao kako je razvaljen Balkan da bi se ugodilo Nemačkoj, koja je priznala Hrvatsku i Sloveniju, i presekla bilo kakvu mogućnost da se stvori neki drugi format među balkanskim zemljama.

- Srbija se protivila da se Balkan potčini Zapadu i šta se dogodilo sa njom? Džozef Bajden je 1998. godine, kao senator, tražio da se pod hitno bombarduje SR Jugoslavija, da se sruše svi mostovi... I samo godinu dana kasnije to se i dogodilo - podsetio je Lavrov.

- Sankcije protiv Rusije se donose da narod Rusije podigne revoluciju, niko to i ne skriva. Vašington želi na sve načine da sačuva dominaciju i da zaustavi formiranje multipolarnog sveta. Razgovarati sa Zapadom samo o Ukrajini je besmisleno. Zapad koristi Ukrajinu za rušenje sistema bezbednosti, koji je trebalo da rešava sva pitanja putem dijaloga i kompromisa. Zapad krši principe UN, jer ne poštuje nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja. Stotine puta SAD su koristile svoju silu u inostranstvu grubo kršeći Statut UN - kazao je Lavrov.

Lavrov je prokomentarisao i ideju francuskog predsednika Emaunela Makrona da se sazove konferencija evropskih država na kojoj bi učestvovali i emigranti iz Rusije. Istakao je da se to radi da bi se se zadržao kurs dominacije pod pretnjom kažnjavanja.

- Kurs Vašingtona na diktat međunarodnih odnosa svodi se na sledeće - nama je dozvoljeno sve što mi poželimo, i gde želimo, u bilo kom delu sveta. Sve druge zemlje bez naše, američke, saglasnosti ne smeju ništa da preduzmu, čak i pri pretnji njihovoj bezebednosti - objasnio je Lavrov.
Da u Moskvi nisu zabrinuti idejama Zapada da se formira tribunal UN o Ukrajini videlo se iz odgovora Lavrova da Ukrajini i SAD ne treba tribunal nego tribina za nastupe.
- Kriza u svetu sazrevala je znatno pre početka ratne operacije u Ukrajini - kazao je Lavrov i uporedio aktivnost SAD u stvaranju koalicije protiv Rusije sa onim što je radio Adolf Hitler.

PUTIN: POTREBNE REZERVE ŽITA

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin juče je posetio Obuhovski zavod u Sankt Peterburgu, koji je u sklopu vazdušno-kosmičkog koncerna "Almaz-Antej", jednog od vodećih u ruskom vojnoindustrijskom kompleksu. Kazao je da se količina vojne tehnike u Rusiji rapidno povećala, ali i potrebe za njom stalno rastu, pa mnoge vojne fabrike sada rade u tri smene.

Prethodno je Putin upozorio da je potrebno kontrolisati obim izvoza žita iz zemlje, jer su neophodne domaće rezerve.
- Ne treba dozvoliti da se sve iznese u inostranstvo. Uprkos svim logističkim ograničenjima koja se odnose i na transport i osiguranje, izvoz će početi da se povećava. I već je došlo do toga. Stoga su nam potrebne rezerve - rekao je Putin.

- Kao što je Napoleon mobilizovao praktično celu Evropu protiv ruske imperije, kao što je Hitler, posle porobljavanja, mobilizovao većinu evropskih zemalja i bacio ih protiv SSSR-a, sada su SAD organizovale koaliciju evropskih zemalja - članica NATO. Preko Ukrajine "proksi ratom" žele da definitivno reše "rusko pitanje" - kazao je šef diplomatije.

Na pitanje kada će doći nova ambasadorka SAD, kazao je da ne zna, ali da je dobila agreman i nema prepreka da dođe u Moskvu.

Lavrov je govorio i o želji Finske da postane članica NATO.Ministar je rekao da je Rusija imala primerne odnose sa Finskom, ali je njihovo rukovodstvo radikalno promenilo retoriku.Naglasio je da je izjednačavanje Putina i Staljina prilično primitivno. Poručio je predsedniku Finske da nisu bili nevine žrtve u Drugom svetskom ratu.

Ruski ministar je takođe upozorio i na militarizaciju Japana i želju Zapada da formira blok protiv Rusije i Kine.

- Odnosi Rusije i Kine su najbolji u istoriji naših zemalja. Odnosi se temelje na poverenju, uvažavanju i balansu interesa - kazao je Lavrov.

Sa zadovoljstvom je istakao da se nijedna od arapskih zemalja nije priklonila sankcijama protiv Rusije. A u Latinskoj Americi su sankcije uvela samo Bahamska Ostrva. Argentina je saopštila da namerava da postane članica BRIKS, sa čim se Moskva slaže.

- Odnosi sa zemljama Južne Amerike su stalno u porastu - zaključio je Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju