TRAŽE RAKETE DA GAĐAJU I METE U RUSIJI: Zahtev Kijeva Vašingtonu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

02. 02. 2023. u 08:30

UKRAJINSKA vojska bi uskoro trebalo da dobije američke rakete GLSDB, dometa do 150 kilometara, potvrdili su Rojtersu u Vašingtonu.

ТРАЖЕ РАКЕТЕ ДА ГАЂАЈУ И МЕТЕ У РУСИЈИ: Захтев Кијева Вашингтону

Foto: Printskrin

Tim raketama može da se gađa i iz reaktivnih višecevnih bacača "hajmers" koje su Ukrajinci već dobili od Amerikanaca, ali su do sada imali rakete dometa 80 kilometara.

Te rakete su pravile velike probleme ruskoj vojsci, jer koriste satelitsko navođenje, pa su vrlo precizne. Novi "paket" američke vojne pomoći Kijevu vredan je 2,2 milijarde dolara.

Zelenski je tražio od Amerikanaca i taktičke raketne komplekse ATACMS čiji je domet 300 kilometara i njima može da se gađa i ruska teritorija, pre svega Krim, ali mu u Vašingtonu, za sada, njih ne daju. Upravo zato što njima Ukrajinci mogu da raketiraju ruske gradove, u Vašingtonu ne žele da isporuče rakete dometa 300 kilometara, jer su svesni da bi Rusi odgovorili žestoko i da bi centar Kijeva, gde se nalazi predsednička administracija i Generalštab bili sravnjeni sa zemljom.

Ilustracija V. N.

Sve dok u Ukrajinska vojna obaveštajna služba nije organizovala diverziju na Krimskom mostu, Rusi nisu raketama gađali ukrajinske energetske objekte. Ali, posle te velike diverzije, kad je most oštećen, Rusi su raketama i dronovima danima gađali i uništili mnogo energetskih postrojenja. Baš zbog moguće žestoke ruske odmazde, Vašington i ne šalje rakete dometa do 300 kilometara, ali to ne znači da ih kasnije neće poslati Kijevu.

Za to postoji raspoloženje dela američkih kongresmena.

Da uopšte ne treba sumnjati da će, kad dobiju dalekometno oružje, gađati ciljeve na ruskoj teritoriji dokaz je da i sada to čine, kad god mogu. U sredu su Ukrajinci gađali raketom "točka-U" naftovod "Družba" u Branjskoj oblasti u Rusiji. Raketa je pala u blizini naftne stanice "Novozipkov" i neznačajno je oštetila. Na sreću, niko nije nastradao.

Istovremeno, ruska vojska na istočnom frontu polako napreduje. U Luganskoj narodnoj republici tvrde da je ostalo još 10 kilometara da se potpuno opkoli grad Artjomovsk koji Ukrajinci zovu Bahmut. Tamo se nalazi veliki broj ukrajinskih vojnika i njima preti zarobljavanje ako se na vreme ne povuku.

AMERIČKI "MOCART" NAPUŠTA UKRAJINU

Američka privatna vojna kompanija "Mocart" odlazi iz Ukrajine, tvrdi njen osnivač Endi Milbern. Doduše, on kaže da se njegovi vojnici mogu vratiti u Ukrajinu u kompaniji sa drugim imenom. U "Mocartu" su ratovali bivši američki i britanski vojnici. Milbern se zamerio ukrajinskom rukovodstvu, jer je zapadnim novinarima govorio o velikoj korupciji, kao i o velikom broju poginulih ukrajinskih vojnika na istočnom frontu. Ruski vojni eksperti tvrde da se "Mocart" nije proslavio u Ukrajini.

* * * * * * * * * *

Moskva o lažnim tvrdnjama Zelenskog o tobožnjem deportovanju 2.000 mališana iz Hersona čija se sudbina ne zna

RUSI NE OTIMAJU UKRAJINSKU DECU, NA KRIMU SU U ODMARALIŠTU!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski (na slici)je pokušao da ubedi komesara za izbeglice UN Filipa Grandija kako se nezakonito odvoze građani Ukrajine na teritoriju Rusije. Posebno je govorio o tobožnjem deportovanju 2.000 dece čija se sudbina ne zna, iako je poznato zašto su deca prebačena na Krim i gde su. Ali, Zelenskom je potrebna antiruska propaganda.

Foto AP

Početkom oktobra, zbog granatiranja Hersona, iz tamošnjih škola je, uz pristanak roditelja, prebačeno oko 2.500 đaka u odmarališta Evpatorije na Krimu. Boravak je bio besplatan, brigu o njima na Krimu preuzeli su njihovi pedagozi, a deca nisu više morala da slušaju fijukanje granata.

Problem je nastao kad se povukla ruska vojska iz Hersona i deca nisu mogla da se vrate.

Roditelji koji su takođe pobegli iz Hersona mogli su da dođu na Krim da, ako hoće, uzmu decu koja su bila potpuno bezbedna. Neke su uzeli rođaci. U odmaralištu je ostalo 128 dece za koje je organizovana nastava i sve što im je potrebno.

A kijevski propagandisti su izmislili kako Rusi, tobože, hoće da zamene decu iz odmarališta za svoje zarobljene vojnike, ili će ih asimilovati. Ukrajinske vlasti skrivaju da svaki roditelj može, kad poželi, da uzme svoje dete u odmaralištu, što potvrđuje i Marija Belova, opunomoćena za ljudska prava u Rusiji.

Roditelji koji su ostali u Hersonu ne žele da njihova deca doživljavaju ratne strahote, pa i ne traže da se vrate sa Krima, gde pohađaju i nastavu. Čak i britanski "Gardijan" piše da se mnogi roditelji čija su deca na Krimu plaše da im ukrajinske vlasti ne nalepe etiketu da sarađuju sa ruskim okupatorima. Kad se situacija smiri, roditelji će moći da dođu bez straha po decu, jer u Hersonu i okolini gruva artiljerija.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)