OSTVARILA DEČAČKI SAN I PALA: Trans ledena princeza otvorila prvenstvo u klizanju

Novosti online

31. 01. 2023. u 19:42

PEDESETSEDMOGODIŠNjA transrodna amaterska umetnička klizačica nespretno je otvorila Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju u Esopu u Finskoj "spektakularnim padom", prenosi "Dejli mejl".

ОСТВАРИЛА ДЕЧАЧКИ САН И ПАЛА: Транс ледена принцеза отворила првенство у клизању

Foto: Printskrin/Twitter/@sn00pdad

Dok je, sa jedne strane, ruskim i beloruskim sportistima bilo zabranjeno da se takmiče na ovogodišnjem prvenstvu, organizatori navode da je transrodna početnica nastupala na ceremoniji otvaranja kako bi se "promovisali različitost, jednakost i inkluzija".

Iako je ovim sportom počeo da se bavi tek 2014. godine, dakle sa 49 godina, Finac Marku-Peka Antikainen, sada poznat kao Mina-Marija Antikainen, dobio je priliku da debituje na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu kao "prva transrodna klizačica".

Identitet važniji od sposobnosti

Da Finkinja, koja je zapravo vlasnica farme u gradu Silinjerviju, možda i nije u potpunosti dorasla tituli klizačice i svom zadatku, pokazalo je to što je pala već u prvim sekundama nastupa.

Nakon pada nije mogla da ustane, ali na njenu sreću, u pomoć joj je pritrčala devojka koja je na ceremoniji otvaranja nosila zastavu Finske. 

Kako su preneli mediji, Antikainen se izjašnjava kao "rodno neutralna žena", a celog života je sanjala o tome da bude "ledena princeza".

Finska klizačka asocijacija navela je da se Antikainen prethodno takmičila u mnogim klizačkim takmičenjima, a nespretni nastup je, kako se ističe, vežbala pet sati nedeljno.

Nakon što je u javnosti pokrenuta debata o tome da li treba omogućiti istopolnim parovima da se takmiče na najvećim takmičenjima u umetničkom klizanju, finski organizatori Evropskog prvenstva odlučili su da slogan ovogodišnjeg takmičenja bude "Samo budi svoj". 

 - Umetničko klizanje je veoma konzervativan sport sa raznim strogim pravilima. U međunarodnim takmičenjima istopolni parovi nisu dozvoljeni, a ne postoji ni kategorija za nebinarne klizače - rekao je Outi Vuorenheimo, izvršni direktor Finske asocijacije umetničkog klizanja i dodao da se nada da će svaka država "početi da radi na ravnopravnosti i različitosti" u toj oblasti.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!