VOJNI VRH KRADE NA JAJIMA! Ukrajinsko vojno rukovodstvo zbog korupcije pod žestokim kritikama poslanika vrhovnog parlamenta

Branko Vlahović

23. 01. 2023. u 08:00

PORED velikih problema koje imaju na istočnom frontu, Ministarstvo odbrane Ukrajine sada je pod velikom "paljbom" u Vrhovnoj radi (parlamentu) zbog otkrivene korupcije. Kijevski mediji pišu da je Ministarstvo odbrane kupovalo hranu po dvostruko višim cenama nego što se ona može kupiti u prodavnicama.

ВОЈНИ ВРХ КРАДЕ НА ЈАЈИМА! Украјинско војно руководство због корупције под жестоким критикама посланика врховног парламента

Foto: AP

Sada temeljitu istragu traže ne samo poslanici vladajuće partije Vladimira Zelenskog Sluga naroda, nego i Evropska solidarnost, opoziciona partija bivšeg predsednika Petra Porošenka.

Ugovorom za nabavku hrane za jedinice koje se nalaze u Poltavskoj, Sumskoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Čerkizovskoj i Čerkaskoj oblasti, koji je zaključen 23. decembra 2022. u vrednosti od 13,16 milijardi grivni (358,2 miliona dolara) hrana se nabavlja mnogostruko skuplje od cena na tržištu.

POVLAČENjE

VIŠE zapadnih agencija piše da su Amerikanci sugerisali predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da povuče svoje vojnike iz Artjomovska (Bahmuta) da uzaludno ne ginu jer su male šanse da ga odbrane. U Vašingtonu znaju da je na tom delu fronta poginulo mnogo vojnika. To se nije dogodilo i te jedinice su u teškom položaju.

Primera radi, Ministarstvo odbrane kupuje krompir za 22 grivne, a u prodavnici košta osam, dok kokošije batake nabavlja za 120 grivni, a u prodavnici koštaju 80. Jaja kupuju po 17 grivni, a u prodavnici koštaju sedam. Do početka rata Ministarstvo odbrane je hranu kupovalo po mnogo nižim cenama.

U nedelju je na optužbe reagovalo vojno rukovdstvo kazavši da se šire namerno lažne informacije da bi se javnost dovela u zabludu. Ministar odbrane Aleksej Reznikov je lično molio rukovodioca Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade Aleksandra Zavitneviča da hitno održi sednicu i sasluša opširnu informaciju o vojnim nabavkama hrane. Navodno da je Marijana Bezuglaja, koja je raširila informaciju o zloupotrebama kod nabavki, već imala sukob sa rukovodstvom ukrajinske armije.

KARAVAN SMRTI IZ SOLEDARA

RUKOVODSTVO ruske privatne vojne kompanije "Vagner" transportovaće kamionima tela poginulih ukrajinskih vojnika u gradiću Soledar kako bi ih rodbina mogla sahraniti. Na video-snimku jedan od komandira raportuje osnivaču kompanije Jevgeniju Prigožinu da će dvadesetak teretnjaka prevesti sanduke sa telima poginulih ukrajinskih vojnika. Predaja tela poginulih usaglašena je sa ukrajinskom stranom.

Ministarstvo odbrane namerava da krene u kontranapad, pa priprema materijale koje će predati Službi bezbednosti Ukrajine kako bi se provela istraga zbog širenja lažnih informacija koje štete odbrani u ratno vreme. Osim toga, Ministarstvo će napraviti unutrašnju istragu i ako nađe slučajeve korupcije krivci će biti kažnjeni.

U isto vreme Nacionalni antikorpucioni biro Ukrajine potvrdio je da je uhapšen zamenik ministra razvoja teritorija i infrastrukture Vasilij Lozinski. Njemu su lisice stavili na ruke zbog mita koje je dobio pri potpisivanju ugovora za kupovinu opreme. List "Ukrajinska pravda" tvrdi da je Vasilij Lozinski prisvoji oko 400.000 dolara iz državnog budžeta Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)