"BOINGU" SUDE ZA NESREĆE: Kompanija se tereti za smrt 346 ljudi

V.N.

22. 01. 2023. u 09:00

SAVEZNI sudija je presudio da se "Boing" mora pojaviti u zgradi suda u Teksasu sledeće nedelje kako bi bio optužen u federalnoj krivičnoj optužbi za smrt 346 ljudi koji su poginuli u dvema avionskim nesrećama aviona "boing 737 maks" 2018. u Indoneziji i 2019. u Etiopiji.

БОИНГУ СУДЕ ЗА НЕСРЕЋЕ: Компанија се терети за смрт 346 људи

Foto: AP

- Prethodno je "Boing" dobio imunitet od američkog Ministarstva pravde kao deo sporazuma o odloženom krivičnom gonjenju u vrednosti od 2,5 milijardi dolara koji je sklopljen u januaru 2021. u vezi sa prevarom koja uključuje pogrešan dizajn aviona "maks" koji nikada nije otkriven nadležnim vlastima i zvaničnicima pre nego što je dozvoljeno da on poleti u nebo - napisala je advokatska kancelarija Kliford, koja zastupa neke od članova porodice žrtava.

U presudi od četvrtka, američki okružni sudija Rid O'Konor iz Fort Vorta u Teksasu naveo je da se "Boing" mora pojaviti na sudu 26. januara radi optužnice jer su porodice žrtava isključene iz početnog procesa koji je kompanija vodila sa Ministarstvom pravde. Sudija O'Konor je postupio o prema Zakonu o pravima žrtava zločina.

 - Retkost je u istoriji američkog zakona o vazduhoplovstvu da je korporacija optužena za krivične prijave u vezi sa smrću žrtava avionske nesreće - saopštila je advokatska kancelarija Kliford.

Drugi advokat i profesor prava na Univerzitetu Juta, Pol G. Kasel, koji takođe predstavlja porodice poginulih u dve nesreće, rekao je za "Vašington post" da je O'Konorova presuda "pravi udarac u korist nepristrasne pravde".

BONUS VIDEO:

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna