OGLASILA SE BELA KUĆA O "VAGNERU": Amerikanci spremaju žestok udar na rusku privatnu vojnu kompaniju

Tanjug

20. 01. 2023. u 21:24

SAD će sledeće nedelje uvesti dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj Vagner grupi, za koju američki zvaničnici kažu da je pomagala ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća.

ОГЛАСИЛА СЕ БЕЛА КУЋА О ВАГНЕРУ: Американци спремају жесток удар на руску приватну војну компанију

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da će Ministarstvo finansija SAD označiti Vagner grupu kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju, preneo je Rojters.

- U skladu s takvom kvalifikacijom mi ćemo nametnuti dodatne sankcije sledeće nedelje protiv Vagnera i njegove mreže podrške na više kontinenata. Tim delovanjem Vagner će biti prepozata kao transkontinentalna pretnja i kroz svoj tekući obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti - rekao je Kirbi novinarima na brifingu u Beloj kući.

Proglašavanjem Vagnera transnacionalnom kriminalnom organizacijom prema američkoj izvršnoj naredbi 13581 zamrzava se celokupna američka imovina Vagnera i zabranjuje Amerikancima da obezbeđuju sredstva, robu, ili da pružaju usluge toj grupi.

- Ovim akcijama i mnogima koje će uslediti, naša poruka svakoj kompaniji koje razmatra da pruži podršku Vagneru glasi: Vagner je kriminalna organizacija koja čini rasprostranjena zlodela i krši ljudska prava, i radićeno neumoljivo da identifikujemo, ometemo, razotkrijmo i usmerimo naše delovanje na one koji pomažu Vagneru - rekao je Kirbi.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba