KAKVE SU ŠANSE UKRAJINE ZA POBEDU: Američke prognoze crne po Kijev

P. Z. S. / ria.ru

18. 01. 2023. u 23:30 >> 02:46

VERA u sposobnost Ukrajine da pobedi Rusiju i „vrati“ Krim će rezultirati kolapsom ove „rudimentarne države“, rekao je Brendon Vajhert, naučni saradnik Evroazijskog instituta za istraživanje i analizu, u članku za American Greatness.

КАКВЕ СУ ШАНСЕ УКРАЈИНЕ ЗА ПОБЕДУ: Америчке прогнозе црне по Кијев

FOTO: AP/Tanjug


-Uprkos tome što tvrde tvrdolinijaši u Kijevu i Vašingtonu o potrebi povratka Krima i potpunog proterivanja Rusa iz istočne Ukrajine, u stvari je reč o dubokoj zabludi koja će dovesti do smrti mnogih nevinih ljudi i verovatno će se završiti potpunim kolapsom „rudimentarno demokratske” ukrajinske država sa sedištem u Kijevu, napisao je on.

NATO, naveo je Vajhert, sprečava Kijev da čak i razmišlja o primirju sa Moskvom, dok Ukrajini uskraćuje tenkove za koje tvrdi da su joj preko potrebni.

-Umesto da vučete Ukrajince da eskaliraju, zašto ne biste pomogli Zapadu da okonča borbe dok je još malo Ukrajine ostalo? upitao se Vajhert.

Istovremeno, autor članka je upozorio da bi, ako Ukrajina bude poražena, postojanje NATO-a bilo dovedeno u pitanje, a Evropa rascepljena. “Štaviše, Sjedinjene Države će biti potpuno izbačene iz Evrope i doživeće još jedan ponižavajući poraz na svetskoj sceni“, zaključio je Vajhert.

Ranije je direktorka američke nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekla da će poraz Ukrajine dovesti do globalnih ekonomskih i geopolitičkih posledica po Zapad.

Penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter je zauzvrat primetio da Zapad podržava pobedu Ukrajine samo na rečima, bez obezbeđivanja potrebnih resursa. Razlog je taj što „Ukrajina, po definiciji, ne može da pobedi Rusiju“, ali Zapad „nastavlja da zavarava Kijev“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)