BIVŠI SAVETNIK ŠEFA PENTAGONA: Američki pukovnik – Rezerve za kontraofanzivu VSU potrošene na Bahmut

P. Z. S. / ria.ru

18. 01. 2023. u 18:47

RUSIJA je u Artjomivsku (Bahmutu) prikovala obučene rezerve Oružanih snaga Ukrajine, namenjene za udar u južnom pravcu, rekao je na svom Jutjub blogu pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona.

БИВШИ САВЕТНИК ШЕФА ПЕНТАГОНА: Амерички пуковник – Резерве за контраофанзиву ВСУ потрошене на Бахмут

Foto Tanjug/AP


-Ukrajinci su pokušali da formiraju rezerve za moguću ofanzivu u južnom pravcu. <...> Ove jedinice su poginule u Bahmutu (Artemovsk. — Red.). Sada Ukrajinci imaju ukupno oko 140-150 hiljada borbeno spremnih vojnika, rekao je oficir.

Ranije je Mekgregor procenio broj gubitaka Oružanih snaga Ukrajine na 150 hiljada ljudi. Prema njegovim rečima, zbog nedostatka sredstava za mobilizaciju, Kijev mora da preduzme hitne mere i regrutuje u vojsku tinejdžere od 13 i više godina, kao i nesposobne ljude. Istovremeno, pukovnik je visoko cenio obuku osoblja ruske vojske i odgovoran pristup sprovođenju borbenih dejstava.

U novembru je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen citirala procene stručnjaka prema kojima je u sukobu stradalo više od sto hiljada ukrajinskih vojnika. Nakon toga, ove reči su potpuno uklonjene sa snimka njenog govora.

Pres služba Fon der Lajen je to objasnila kao „netačnost” i navela da je reč „o mrtvima i ranjenima”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije