AMERIČKI TRANSPORTERI ZA NOVU BRIGADU VSU: Ukrajinci su formirali novu dobrovoljačku jedinicu - 47. jurišnu brigadu

P. Z. S. /forbes.com

18. 01. 2023. u 17:34

SAMO dve nedelje nakon administracije predsednika Džozefa Bajdena najavio je da će donirati 50 borbenih vozila M-2 Bredli, a brigada ukrajinske vojske počela je obuku o tim vozilima.

АМЕРИЧКИ ТРАНСПОРТЕРИ ЗА НОВУ БРИГАДУ ВСУ: Украјинци су формирали нову добровољачку јединицу - 47. јуришну бригаду

Foto: Profimedia/Ilustracija

I ne bilo koja brigada – 47. jurišna brigada. Nova, potpuno dobrovoljačka jedinica koja ubrzava evoluciju ukrajinske vojske u snage u stilu NATO-a. Ne samo sa M-2, već i američkim puškama i bivšim slovenačkim tenkovima naoružanim britanskim topovima.

Video koji navodno prikazuje vojnike 47. jurišne brigade u M-2 kružio je društvenim mrežama u nedelju. Vojnici su očigledno otputovali u Grafenveru u Nemačkoj na američki vojni poligon za obuku kako bi naučili kako da upravljaju vozilom od 25 tona.

Verzija Bredli M-2 koju Sjedinjene Države poklanjaju Ukrajini nije najnovija verzija. Ne, to je varijanta borbenog vozila pešadije SAD. Vojska se razvila nakon rata sa Irakom 1991. godine. Operacija Pustinjska oluja, ili ODS, varijanta M-2 do sada je vozilo staro 30 godina. Ali njegova starost osporava njegovu efikasnost.

M-2 sa posaom od tri osobe vozi pešadijski tim od šest ljudi u bitku, štiti pešadiju dok izlazi, a zatim je podržava svojim automatskim topom od 25 milimetara i TOV protivtenkovskim projektilima kojima posada upravlja preko žica koje se odvajaju od projektila.

Foto printskrin

Posle rata '91, SAD Vojska je nadogradila hiljade M-2 na standard M-2A2 ODS, koji je dodao laserski daljinomer i GPS i povećao protivtenkovsku vatrenu moć vozila instaliranjem nosača za protivtenkovske rakete Javelin ispaljene sa ramena. Javelin ima infracrveni tragač, a ne žičano navođenje, kao što ga ima TOV.

Sada su i posada M-2 i njen pešadijski tim mogli da ispaljuju projektile na neprijateljske tenkove, pri čemu se svaki oslanja na drugačiji oblik navođenja projektila. ODS modifikacije su učinile M-2 nešto boljim transporterom pešadije — i mnogo boljom protivtenkovskom platformom.

U službi 47. jurišne brigade sa sedištem u Harkovu, Bredli bi mogao da postane polovina projektila u timovima ubica tenkova. 28 super-nadograđenih tenkova brigade M-55S, koje je Slovenija donirala prošle jeseni, obezbeđuju topove.

47. jurišna brigada je nova jedinica—i jedinstvena u ukrajinskom borbenom poretku. To je potpuno dobrovoljačka formacija – bez regruta – i navodno se u velikoj meri oslanja na svoje podoficire, kao što to čine brigade u armijama NATO-a.

47. jurišna brigada takođe poseduje veći udeo naoružanja u NATO stilu nego druge ukrajinske brigade. Pripadnici brigade nose američke puške M-16 i bacače granata M-203, a ne puške u stilu AK-47 koje nosi većina ukrajinskih trupa.

Sam M-55S je hibrid: trup tenka T-55 sovjetskog dizajna od 36 tona sa izraelskim podsistemima i glavni top L7 kalibra 105 milimetara britanske proizvodnje koji ispaljuje municiju standarda NATO-a.

M-55S može da pogodi neprijateljske tenkove na udaljenosti do 4400 jardi, u zavisnosti od vrste municije kojom se ispaljuje. TOV rakete M-2 na kupoli mogu u međuvremenu da pogode tenkove sa udaljenosti od 3800 jardi. Pešadija u M-2 može da sjaha i ispaljuje projektile Javelin do 4.000 jardi (jard -0,9m).

Ukratko, kombinovani timovi koji mešaju tenkove i borbena vozila sa topovima i projektilima tipa NATO mogu da udare na neprijateljski oklop na tri različita načina sa udaljenosti od oko 4.000 jardi. To je hiljadu metara dalje nego što ruski tenk T-72 može da ispali protivtenkovske granate iz svog glavnog topa 2A46 kalibra 125 milimetara.

Mark Hertling, penzionisani američki Armijski general koji je na početku svoje karijere komandovao posadom Bredlija, naglasio je prednosti ovog neusklađenosti dometa. M-2 i drugi novi tipovi vozila koje Ukrajina dobija od svojih NATO saveznika „omogućiće ukrajinskim timovima kombinovanih naoružanja u nastajanju da izvode manevar visokog tempa“, napisao je Hertling na Tviteru.

To je posebno tačno u južnoj Ukrajini, dodao je Hertling. Tamo je teren ravan i uglavnom bez drveća — i postoji nekoliko načina da se oklopna vozila sakriju. Pošto obe vojske mogu da vide jedna drugu kako dolaze miljama, prednost ima vojska koja puca dalje.

Uobičajena je taktika od kraja prošle godine da se Ukrajinci nadaju da će pokrenuti novu južnu kontraofanzivu duž sektora Zaporožja — kontraofanzivu koja bi mogla da izoluje desetine hiljada ruskih vojnika na levoj obali reke Dnjepar u južnoj Ukrajini.

Foto AP

Ali 47. jurišna brigada se trenutno nalazi u Harkovskoj oblasti, na severoistoku Ukrajine, blizu granice sa Rusijom. Kremlj je mesecima pretio da će ponovo napadnuti Ukrajinu sa severa — u suštini, ponavljajući svoju početnu strategiju iz februara 2022.

Ta strategija je, naravno, propala. Posle šest nedelja teških borbi koje su se završile u aprilu, preopterećena ruska vojska se povukla iz severno-centralne Ukrajine. Nekoliko meseci kasnije prošle jeseni, Ukrajinci su pokrenuli kontraofanzivu koja je izbacila i Ruse sa severoistoka.

Mogla bi biti ludost da ruska vojska ponovi svoj severni gambit. Ali ukrajinski generalštab ne rizikuje. Premestio je snage na sever — snage koje će očigledno uključivati 47. jurišnu brigadu sa svojim tenkovima M-55S i bredlijima M-2s. Iako bi brigada sa svojom dalekometnom, protivtenkovskom vatrenom moći mogla da bude najpogodnija za operacije na širokom otvorenom jugu, za sada se čini da je postavljena na odbrambene položaje na severoistoku koji je prepun šuma.

Ako u narednim nedeljama i mesecima budu postojali znaci da se 47. jurišna brigada preraspoređuje na jug, to bi moglo značiti da ukrajinska vojska reorganizuje svoje brigade kako bi pozicionirala svoje najudaljenije formacije za novu južnu kontraofanzivu.

Ipak, moguće je da je onih 50 M-2 koje su Sjedinjene Države do sada obećale samo prvi od mnogih. Odnosno, moguće je da bi više ukrajinskih brigada uskoro moglo da dobije sopstvene Bredlijeve. Uključujući i brigade koje su već na jugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri