AMERIKANCI O RUSKOM ROBOTU: “Marker” u Ukrajini, ali ne u teškim borbama (VIDEO)

P. Z. S. / newsweek.com

18. 01. 2023. u 19:29 >> 01:13

RUSKI borbeni roboti "Marker" verovatno neće biti poslati u teške bitke koje se vode u Ukrajini, rečeno je Njuzviku nakon što su ruski državni mediji objavili testiranje u toj zemlji.

АМЕРИКАНЦИ О РУСКОМ РОБОТУ: “Маркер” у Украјини, али не у тешким борбама (ВИДЕО)

Foto Printskrin Youtube/ŠAGvpered


Dmitrij Rogozin, šef grupe vojnih savetnika u Rusiji, rekao je u nedelju na svojoj Telegram stranici da će borbeni roboti biti testirani u istočnom regionu Donbasa.
Opisujući taj potez kao "vatreno krštenje" za oružje, Rogozin je rekao da će platforma precizno odrediti i pucati na neprijateljske ciljeve "u području sopstvenim vatrenim oružjem".

Ideja borbenog robota sa AI je da „zameni vojnika u opasnim misijama i da misije učini efikasnijim“, rekao je za Njuzvik Semjuel Bendet iz Centra za pomorske analize.

„Marker“ je dizajniran sa ciljem analize i tumačenja situacije, ali „cela poenta izgradnje takvih sistema je da ih učinimo potrošnim“, rekao je Bendet.

Ruska vojska je dugo razgovarala o stavljanju autonomnog oružja na mesto ljudskih vojnika, prema Bendetu, ali Rusija — i druge zemlje poput Sjedinjenih Država i Kine, koje razvijaju slične tehnologije — ostaju „u samim početnim fazama“ procesa.

Borbeni roboti „Marker“ korišćeni su kao bezbednosni sistem za kosmodrom Vostočni u istočnoj Rusiji, napisao je Rogozin, „obezbeđujući kontrolu nad njegovim bezbednosnim perimetrom“.

Ova bezbednosna funkcija je u skladu sa rezultatima testova koji su dostupni poslednjih godina, pri čemu „markeri“ obavljaju odbrambene funkcije poput čuvanja vojne baze u stilu „kamere na gusenicama“, rekao je Bendet.

Foto Printskrin Youtube/ŠAGvpered

Iako su ruski programeri tvrdili da je „Marker“ prošao testove na šumovitom terenu kako bi se utvrdila njegova sposobnost da autonomno radi u okruženjima sličnim borbenim, „uvek je postojalo priznanje da tehnologija još nije tu“.

-Ovaj tip UGV (bespilotno kopneno vozilo) nije spreman za samostalnu navigaciju u veoma složenom borbenom prostoru, rekao je Bendet. -Dakle, iako su programeri 'Markera' tvrdili da ova vozila mogu da idu sama i da možda završe niz relativno komplikovanih zadataka, oni neće nužno biti spremni za veoma komplikovano okruženje ukrajinskog borbenog prostora.

Takvo okruženje predstavljaće protivvatru, smetnje i druge faktore koji ometaju komunikaciju između „Markera” i njegovog operatera, objasnio je on. Dakle, u ovim novonajavljenim testovima postoji nejasnoća u kojim tačno uslovima će se „Marker“ testirati.

Bendet je rekao da je malo verovatno da će „Marker“ gurati prema ukrajinskim pozicijama zbog nekoliko dizajnerskih karakteristika koje čine borbenog robota „ranjivim“.

-Jedan od interesantnih problema sa razvojem vozila kao što je 'Marker' od nule, za razliku od remonta već postojećih sistema, jeste da je 'Marker' relativno mali i krhki sistem—nije nužno dobro zaštićen, rekao je on.

Foto jutjub/Sila sa Istoka

Uprkos naglašenim prednostima, „Marker“ je loše opremljen da se nosi sa napadima iz mitraljeza velikog kalibra i raketnih granata, za razliku od većih, težih bespilotnih vozila ruske vojske, sugerisao je Bendet.

-I tako, imam pitanja o stavljanju „Markera“ u stvarnu borbu, kako je tvrdio Rogozin, rekao je on.

Iako je Rogozin rekao da će "nekoliko" borbenih robota biti testirano u istočnoj Ukrajini, Bendet je rekao da bi, pošto se veruje da postoji samo nekoliko "markera", programeri i ruski odbrambeni sektor prilično akutno osetili gubitak čak i jednog.

-Ovo je problem većine ruskog razvoja UGV, dodao je on. "Imaju mnogo različitih projekata. Imaju mnogo različitih koncepata. Ali oni postoje kao pojedinačni prototipovi, ili možda u slučaju 'Markera' njih pet umesto jednog.

-Nije kao da ih ruski programeri imaju, recimo, 20, 30 ili 50, a možda mogu da koriste desetak u jednoj potrošnoj vojnoj misiji. Tako da mislim da bi ovaj test bio relativno kontrolisan u Ukrajini, rekao je Bendet.

Međutim, može postojati određeni pritisak na ruski odbrambeni sektor u pogledu novih tehnologija kako se rat u Ukrajini nastavlja.

-Možda postoji određeni element PR-a, da se pokaže da Rusija ima vojne kopnene robote koji mogu da idu u borbu i obavljaju neku vrstu dužnosti. Ali opet, to je skup sistem, rekao je Bendet. -Mislim da bi mogli da počnu da ga koriste u ograničenim misijama, ali sa svakom misijom koja postaje malo sofisticiranija, do određene tačke, naravno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi