GRETA UZALUD BRANILA LUCERAT: Veliki medijski spektakl na nemačkom ugljenokopu

D. VUJIČIĆ

15. 01. 2023. u 08:01

AKTIVISTKINjA pokreta protiv klimatskih promena Greta Tunberg pridružila se juče velikom protestu u Nemačkoj kako bi zaustavila rušenje sela zbog proširenja rudnika uglja.

ГРЕТА УЗАЛУД БРАНИЛА ЛУЦЕРАТ: Велики медијски спектакл на немачком угљенокопу

Lujza Nojbauer i Greta Tunberg, Foto AP

Od prošle srede stotine policajaca rade na uklanjanju aktivista, koji su već okupirali zaselak Lucerat u zapadnoj Nemačkoj, ali policajci su i juče bili "ljubazni" prema demonstrantima jer su zelene aktiviste "slikale" i desetine TV kamera. Na kraju je policija ipak "odnela" pobedu.

Slavna Šveđanka je marširala ispred povorke dok su se demonstranti približavali selu, pokazujući podršku aktivistima koji su ga okupirali u znak protesta zbog proširenja rudnika uglja. Lokalni mediji javili su da je na policiju bacano kamenje.

Jedan demonstrant je viđen sa povredom glave, dok su se u blizini mesta protesta oglasile sirene Hitne pomoći.

- Nemačka se trenutno zaista sramoti - rekla je Tunbergova pre protesta u subotu. Ona je rekla da je sila koju policajci primenjuju protiv "eko-gerilaca" nečuvena!

Foto AP

U petak pred poslednju "ofanzivu policije" između 20 i 40 klimatskih militanata je bilo skriveno u spornom selu, rekla je portparolka protestnog pokreta za AFP. Vlasti su saopštile da ulaze u završnu fazu evakuacije aktivista i da više nemaju vremena.

Veliki deo kampa demonstranata je ranije očistila policija. Švedska aktivistkinja, koja je pozvana u Nemačku specijalno za potrebe protesta, posetila je lokaciju prvo u petak uveče.

Razlog zbog kojeg je postalo neophodno da se selo na lignitu iseli je to što je Zelena stranka gurnula celu političku elitu Nemačke, a posebno Angelu Merkel, u rani izlazak iz nuklearne energije. Ne radi se samo o tri atomske elektrane koje bi trebalo da budu isključene 15. aprila, već o tome da "čitava industrija" može da bude ugušena, pisali su i juče nemački mediji.

Ugalj čini neverovatnih 31 odsto nemačke proizvodnje električne energije. U 2015. godini iznosio je samo osam. Zvanični datum gašenja električne energije dobijene na ugalj u Nemačkoj je u međuvremenu vraćen sa 2038. na 2030. godinu, ali to se dogodilo neposredno pre rata u Ukrajini.

Protesti traju još od srede, Foto AP

PREKO 1.000 POLICAJACA

IZVEŠTAJI sugerišu da je više od 1.000 policajaca u opremi za nerede izbacilo stotine demonstranata iz sela. Neki demonstranti bacali su vatromet, flaše i kamenje na policiju. Drugi su se žalili na neprikladnu silu i rekli da je obim policijske reakcije, sa policajcima dovedenim iz drugih oblasti Nemačke i stavljenim u pripravnost, i vodenim topovima, predstavljao neopravdanu eskalaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)